Ærø er med 21 % markant i bunden af Dnamrk, når det handler om unge under 30 år der ikke får nogen uddannelse. I Danmark som gennesnit er det 11 %. Selv i sammenligning med områder, der opfattes som taber-områder, så har de en langt større uddannelsesfrekvens.
På Fyn er det kun 8,5 % der ikke har fået nogen uddannelse, mens det for Langeland er 12 %.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som tager udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik.
I 2023 var der 27.000 ufaglærte studenter i hele landet, mens det på Ærø er 70 unge.
Gode konjunkturer kan givetvis forklare, at unge i højere grad udskyder at læse videre, fordi det er lettere at få et ufaglært arbejde i opgangstider.
Ufaglærte studenter har dog en svagere arbejdsmarkedstilknytning end dem, der har taget en uddannelse efter gymnasiet. Og de arbejder oftere i mere konjunkturfølsomme brancher. Det er derfor bekymrende, at et stigende antal unge ikke kommer i gang med en uddannelse efter gymnasiet.
- Vi ved, at den unge har større chance for at komme i arbejde, hvis vedkommende har en uddannelse. Jo flere uuddannede der er, desto flere kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet. Og det udmønter sig både i tabte skatteindtægter og flere på offentlig forsørgelse, siger analysechef hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Emilie Damm Klarskov til TV 2 Fyn.
Uden uddannelse på Fyn
Unge under 30 år uden uddannelse på Fyn:
Ærø: 21 procent
Langeland: 12 procent
Nyborg: 10 procent
Svendborg: 10 procent
Middelfart: 9 procent
Odense: 9 procent
Nordfyns: 8 procent
Assens: 8 procent
Faaborg-Midtfyn: 7 procent
Kerteminde: 7 procent.
Se analysen HER.