Alle unge forlader Ærø, når uddannelser og jobmuligheder trækker, kun 6 % bliver tilbage. MEN. Når de er blevet voksne og får børn vender rigtig mange tilbage til øen - 18 %. 89 Ærø 6,3
Udover velhaverkommunerne nord for Købenahvn er Ærø den kommune hvor flest unge forlader hjemkommunen. Ud af landets kommuner har Ærø den 6. højeste fraflytning.
I de rige områder flytter de unge, fordi de har lyst og penge til at flytte til København og uddanne sig - forældrelejligheder er i høj kurs.
For Ærøs vedkommende flytter en stor del allerede som 16-årige for at komme på gymnasium i Nyborg eller Svendborg - og fortsætter studielivet i Odense, Århus eller København.
Til gengæld, så er Ærø en af de kommuner der har den største tilbageflytning: 18 % er flyttet tilbage når de er 35 år. Det er den 10. største hjemflytning i Danmark - de andre hjemflytter kommuner er jyske og rige kommuner i det Københavns-nære Nordsjælland.
Ifølge en ny Momentum-analyse, som er en del af Kommunernes Landsforening, er der færre danskere, der bliver boende i den samme kommune, som de boede i, da de var 15 år gamle.
Ifølge analysen, så er det nu kun 24 procent af de 35-årige, der stadig bor i den kommune, de boede i, da de var 15 år gamle. Det er et markant fald på knap 10 år: I 2006 blev 31 procent boende i den samme kommune, siden de var 15 år gamle.
- De fleste flytter hjemmefra på et tidspunkt for at tage en uddannelse, og flere og flere får en videregående uddannelse, som de skal flytte for, siger Helle Nørgaard, seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.
- Når de unge flytter hjemmefra, spiller det også en stor rolle, hvor vennerne flytter hen. Hvis mange i omgangskredsen for eksempel flytter til en af de store studiebyer for at tage en uddannelse, så kan det trække flere med, ligesom det kan opfattes som mere cool at flytte til storbyen i stedet for at blive tilbage, siger Helle Nørgaard.
Hjem til....
Selvom flere flytter fra barndomskommunen, er der dog også flere, der senere vender tilbage til hjembyen for at bosætte sig. På landsplan er der nu 15 procent, der er flyttet tilbage til deres barndomskommune som 35-årige. I 2006 var andelen på 12 %.
- I livsfasen hvor vi stifter familie, er vi meget opmærksomme på, hvilke omgivelser vi gerne vil bo i med vores børn, og hvilken opvækst vi gerne vil give dem. Der ved vi fra kvalitative undersøgelser, at rigtig mange siger, at de gerne vil have, at deres børn vokser op et sted, som de selv var glade for. Og det betyder, at barndomskommunen trækker, siger Helle Nørgaard.
Læs analysen HER.