Ærøskøbings 53 badehuse på Vestre Strand er i høj kurs og sælges for store beløb. De ligger direkte på stranden. Nu udbydes badehus nr 39 til salg i en budrunde. Mindsteprisen er 350.000 kr.
Badehuset er på 7 kvm og har en terrasse på 6 kvm. Det står på en lejet grund - Ærø kommune er ejer og opkræver 145 kr per kvm hus om året, så lejen for badehus-grunden er på 85 kr om måneden.
Huset kan ses udefra og med kig ind på inventaret, som følger med.
Ingen af badehusene har isolering, termoruder, el, afløb eller vand.
Prisen
Ud fra interessen for badehusene og de seneste få salg, så ender prisen på 4-500.000 kr.
Det er den lokale advokat Kromann som står for udbuddet: Tel. 63 13 44 03.
Bud skal leveres i en lukket kuvert senest den 5. august.
Jura og regler for badehuse
Det har været planen, at lave en lokalplan for badehusene. Men det er blevet ved tanken, for arbejdet med planen blev sat i gang for 5,5 år siden - og Ærøs tekniske forvaltning er underbemandet.
Der i dag hverken en kommuneplan-ramme, som lægger de overordnede retningslinier, eller en lokalplan som er mere konkret for det præcise område, i det her tilfælde badehus-området.
I februar 2019 blev det besluttet at få lovgivningen på plads for området, for når der ikke er en lov (lokalplan) for området, hvor meget kan der så bestemmes for det enkelte badehus.
Der blev derfor besluttet at indføre et forbud mod ændringer, fordi tanken var at lave en ny lokalplan. Men et sådan forbud er kun gyldigt i 1 år i henhold til Planlovens paragraf 14. Så forbuddet udløb i starten af 2020.
2 ejere
Badehusene står på grunde der ejes af henholdsvis kommunen og Borgmester Vilhelm Andersen-fonden. Fonden ejer 9 badehus-grunde, mens kommunen ejer de 44 badehusgrunde. Fondens grunde administreres dog af kommunen, så alle behandles ens.
Lejerne ejer deres badehuse og kan sælge dem, men betaler en symbolsk årlig leje på 500-2.900 kr for det areal huset står på.
Påbud
Der blev foretaget en registrering af badehuse i 2019, men da kommunen i marts 2020 udstedte påbud blev der oprør blandt lejerne: Kommunen krævede tilbageførsel til hvordan husene så ud i 1974. Kravene omfattede alt, både af mindre tilbygninger og terrasser og helt ned til at der var sat bræddebeklædning på der var tykkere end den oprindelige.
En række af ændringerne var af ældre karakter: 30-40-50 år gamle.
Der blev sat en deadline til 1. april 2021, men kravene endte med at blive sat på hold og efterfølgende vedtog Teknik-, miljø- og havneudvalget i februar 2021 et kompromis:
* Udvidelserne af huse, terrasser og forlængelse af trapper i træ accepteres.
* Flagstang fæstnet til terrasse eller hus accepteres.
* Vindskeder og inddækninger tilbageføres først ved udskiftning.
* Tilbageførsel af terrrasser og lignende når der renoveres.
* Frit valg af farver, dog ikke neonfarver.
* Krav om vedligeholdelse.
MEN
* Havemøbler må ikke stå fast udenfor.
* Kystsikring, herunder sten og betonfliser er ikke tilladt.
* Opbevaring under terrasser er ikke tilladt.
* Tagrender og solceller er ikke tilladt.
Baggrund
Badehusene på Ærø blev opført i 1920erne da badekulturen sprang frem - i 60erne forsøgte man fra statslig side at få dem revet ned, fordi de ligger direkte på strandene. Det blev dog opgivet og i dag er de store turistattraktioner.
De mest attraktive badehuse ligger i Ærøskøbing, men også stranden i Marstal har badehuse - her ligger der 19 på Eriks Hale syd for Marstal by.
De mindste huse er på 4 kvm og det største er på 23 kvm.
Husene har hverken vand, afløb eller elektricitet, og det må heller ikke indlægges.