Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Forkert paragraf-forbud mod at bruge Sommerlyst til restaurant og hotel

11. februar 2022

Send til en ven

Kystdirektoratet stopper Sommerlyst-hotel og restaurant, fordi der på et tidspunkt har været bolig: "Ændring af tilstand er ikke tilladt i medfør af § 15 om strandbeskyttelse," skriver Kystdirektoratet.

Kystdirektoratet gav den 8. februar afslag på at omdanne den tidligere danserestaurant Sommerlyst i Marstal til restaurant og hotel.

Men der henvises til paragraf 15, og der står IKKE noget om at man ikke må ændre anvendelsen af en bygning, der står at: 

"§ 15. Der må ikke foretages ændring i tilstanden af strandbredder eller af andre arealer, der ligger mellem strandbredden og strandbeskyttelseslinjen."

Og at der ikke må bygges til.

Sommerlyst har været brugt til rideskole og bolig efter restauranten og diskoteket i 1984 blev nedlagt. Og så må man, ifølge Kystdirektoratet, ikke ændre tilstanden tilbage.

Årsag: Beskyttelse af naturen.

Og hvis Kystdirektoratet gav arkitektparret Dorthe Mandrup og Louis Becker, som ejer stedet, tilladelse, ja så vil andre finde på mere af samme slags: Omdanne nedlukkede bygninger i Udkantsdanmark til ny aktivitet.

Og den slags vil man, ifølge Kystdirektoratets tolkning af lovgivningen, ikke have: Udgangspunktet er at al fornyelse, nybyg eller forandring er forbudt indenfor 300 m fra kysten.

Og Sommerlyst-bygningerne ligger 140 m fra vandet.

Oprindeligt blev Strandbeskyttelseslinien indført fordi der skød betonhoteller op på kysterne rundt om i landet.

Man havde så ikke lige tænkt over, at der fra gammel tid lå bygninger, restauuranter og strandhoteller, som blev hårdt ramt af begrænsninger. Meget blev lukket ned.

Men nu er stemningen vendt i Folketinget og man vil have Udkantsdanmark til et overleve.

Den nye udfordring er så, at vi også gerne vil beskytte naturen, og selvom Planloven er blevet mere lempelig, så er naturbeskyttelsesreglerne blevet skærpede.

Og da der vil komme flere mennesker på en Sommerlyst-restaurant og hotel, end i en privatbolig Sommerlyst, så siger Kystdirektoratet NEJ.

Ærøs borgmester Peter Hansted har nu taget fat i Indenrigs- og Boligministeren, som har været primus motor i det nye fokus på landdistrikter, for at få lagt et politisk pres på Kystdirektoratet.

Håbet er en dispensation, for en decideret lovændring har lange udsigter, da naturbeskyttelse er blevet en forståelig folkesag.

Og den støder ind i selv så gode projekter som Sommerlyst.

 

__

Se den nye Bekendtgørelse om naturbeskyttelse fra oktober 2021 HER.

 

 


Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Påbud og politianmeldelser mod husejerne i Ærøskøbing trækkes tilbage

Vi trækker i dag de meddelte påbud tilbage. Det er ordene fra teknisk direktør Kirsten Johansen, efter kommunen har givet en række husejere i Ærøskø…

Giver 1 million til Geo-festival på Ærø og Sydfyn

Region Syddanmark giver 1 million til en årlig festival i 2023 på Ærø og Syddanmark.

For få turister på Ærø og for mange af de forkerte

Ærø har for mange 1-dagsturister, lystbåde, autocampere og campingvogne, for de bruger for få penge - og primært i Netto og Brugsen. Og i år er der for få…

Lars Holm Pedersens klage over naboens 25 sommerhuse i Søby afvises

Landmanden Lars Holm Pedersen er utilfreds over, at kommunen vil udlægge 2 grunde til sommerhuse i Søby. Det ene areal ejer Holm Petersen selv, mens det andet er solgt til Ole Steen…

Ærøs overflødige stalde og stuehuse må bruges til ferieboliger

Hele Ærø ligger i kystnærhedszonen og derfor er der skrappe regler for udbygninger på landet og i landsbyer, men der er blevet åbnet op for at indrette op til 10…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk