Den 21. august bliver en skæbnedag for fritidsboliger i Ærøskøbing. Omkring halvdelen af husene i det gamle Ærøskøbing bruges som fritidsboliger, men nu tegner der sig et flertal, der kun vil give tilladelse til 25 % af husene som fritidsbolig.
Det skal ske i form af en flexbolig-tilladelse, som giver ejerne frit valg mellem fritidsbolig og helårsbolig
Flexbolig-ordningen blev behandlet på det centrale Økonomi- og Erhvervs-udvalgs møde den 8. august. På baggrund af udsagn fra dette møde og mødet i Teknik-udvalget i juni er der nu et bredt flertal for at indføre en flexboligordning.
Den eneste imod flexboligordningen i Kommunalbestyrelsen er den stærkt venstreorienterede socialdemokrat Karin Thumilaire.
Uenigheden i kommunalbestyrelsen går nu på, om alle der har fritidshuse i byen skal have lov eller om det kun er et vist antal procent - både 10 % og 25 % af husene har været oppe som grænse.
Kommunalbestyrelsen skal nu vedtage den endelige model den 21. august, som derefter skal i høring og vedtages i form af et tillæg til lokalplanen for det gamle Ærøskøbing.
Det forventes at den fritidshus-model træder i kraft i marts-april 2025.
Hvis der kommer en max-grænse på 25 % af husene, så bliver der travlt hos de forskellige husejere om at søge først, så snart åbningen åbner.
Planen
I korte træk er Ærøskøbing-planen, at:
* Ejerne af husene i det gamle Ærøskøbing får lov at bruge deres hus enten som fritidsbolig eller som helårsbolig, kaldet flexbolig.
* Når ejerne sælger huset udløber flexbolig-ordningen og huset må kun bruges som helårsbolig.
* Hvis man ønsker at bruge flexbolig-ordningen skal husejeren søge kommunen om tilladelse inden 6 måneder efter vedtagelsen af ordningen.
* Hvis man har folkeregister-adresse i huset, får man dog ikke lov til at bruge det som fritidshus under den nye flexbolig-ordning.