Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Måske-diger skal også beskyttes

11. december 2021

Send til en ven

Også uafklarede diger på Ærø skal fremover beskyttes. Det kræver Slots- og Kulturstyrelsen. Ærø kommune har kortlagt alle diger på øen.

Kontakt

Ærø Museum

Digekortlægning

Ole Falkentorp

of@arremus.dk

Det har givet markant flere beskyttede områder, hvor der er opdaget glemte diger eller forhøjninger. En del er uafklarede (Læs: Vi ved ikke om det er et dige eller en forhøjning i landskabet).

Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at det ikke er muligt at udtage diger med uafklaret beskyttelsesstatus af beskyttelsen med mindre udtagelsen beror på en konkret vurdering af det enkelte dige (Læs: Beslut om det er et dige eller ej).

Teknik-, miljø- og havneudvalget havde ellers i august 2021 lagt op til at de uafklarede diger ikke skulle fredes eller genetableres hvor de er helt eller delvist ødelagt.

Der er registreret cirka 15 % nye diger, som dermed bliver beskyttede, og derfor ikke må bearbejdes, mens ødelagte diger skal genopbygges.

Landbrugsrådgiveren Velas (tidligere Centrovice) har opgjort, at der alene i de 2 sogne Søby og Ærøskøbing er kommet 18 km nye diger.

Se alle digerne HER.

Overblik og høring

Digerne på Ærø er blevet opmålt af "dige-kortlægger" Ole Falkentorp fra Ærø Museum. Alle de eksisterende og nye diger var i høring frem til 16. juni, hvor ejendomsejere kunne gøre indsigelse.

Men med den nye skrappe fortolkning skal digerne igen sendes i høring i 8 uger.

Baggrund

Kulturministeriet har afsat en pulje til bedre udpegning af beskyttelsesværdige sten- og jorddiger, da der i dag administreres ud fra små 4 cm-kort fra 1992.

Ærø Kommune fik i 2017 tilskud fra Kulturministeriets dige-pulje og i december 2019 blev projektet sat igang. Det sidste område, Tranderup, blev gennemgået i oktober 2020.

Bekendtgørelse nr. 1190 fra september 2013 om Beskyttede Sten- og Jorddiger, kaldet Digebekendtgørelsen.


Alle de grønne streger er nyopdagede diger. Eksempel fra Bregninge.
Alle de grønne streger er nyopdagede diger. Eksempel fra Bregninge.
Previous Next
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Ejendomsmæglere kæmper om Marstal og Ærøskøbing - Ø-bolig sidder på 70 %

Ærøs største ejendomsmægler er Ø-Bolig i Marstal som sidder tungt på markedet i Ærøs hovedby. I Ærøskøbing har det væ…

Navigationsskolen opkøber bil- og båd-ejendom

Navigationsskolen i Marstal har købt ejendommen Bil- og Bådservice af Flemming Groth Hansen for at udbygge skolens værksteds-facilteter.

Rise Sparekasse har 2.800 kunder på Ærø - og har 1 milliard stående

Der er gode tal i Rise Sparekasses nye regnskab for den 1. halvdel af i år: Indtægterne stiger mere end udgifterne og der kommer stadig flere kunder til, ikke mindst i de sydfynske…

Hattesens Konfektfabrik udvider på havnen i Ærøskøbing

Der skal bruges mere plads til den fremgangsrige Hattesens Konfektfabrik, der ligger ved havnen i Ærøskøbing. Derfor vil selskabet nu bygge en ekstra etage oven på deres…

220.000 kvm ved Søby bliver udviklingsområde til 88.000 kvm byggeri

Området mellem Søndervejen og Søby Nørremarksvej, som grænser op til den tidligere Søby Skole, skal udvikles med boliger og erhverv. Til januar skal det…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk