Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Ny Marstal Byhavn på 14.000 kvm

18. december 2021

Send til en ven

Det er nu vedtaget, at bymidten i Marstal udvides med 14.000 kvm ned til værftet, færgelejet og hen til Pakhusvej. 

Området er lidt mindre mod syd end der oprindelig var lagt op til i forslaget der blev sendt i høring hos byens borgere.

Fra tomgang til Netto

Debatten startede for alvor, da Salling Group i 2020 tilbød at købe en ca 3.500 kvm grund mellem færgelejet og værftet, for at bygge en Netto-butik.

Det var der opbakning til fra kommunalbestyrelsen, som i mange år havde set, at aktiviteterne på havnen langsomt var døde og rod havde forgrenet sig.

Men en stærk lobby omkring Søfartsmuseet og den daværende direktør Erik Kromann ønskede ikke forandringer på havnen, da den, som det blev sagt, var autentisk.

Da det samtidig var kommunen selv som ejede hele grundarealet på havnen, så stod havnen som den var, for en kommune må ikke drive byudvikling i eget regi.

Men så kom Netto og gav et købstilbud, dels til kommunen som ejer grunden og dels til lejeren af grunden, Øens Olieprodukter.

Eneste udfordring var, at Kommuneplanen fra 2009 sagde, at havnen kun måtte bruges til havnerelaterede aktiviteter.

Da alle kommuner hvert 12. år skal udarbejde en ny kommuneplan, så lå det derfor ligefor, at få ført bymidten ned til havnen i Kommuneplan 2021-2033. 

Hvad vil Netto

Nettos udfordring er, at deres butik i Ærøskøbing er så stor en succes, at hvis de overskrider lukkelovens grænse på 36 millioner i omsætning så skal de holde lukket på Ærøs store turistdage: I påsken, grundlovsdag, St. Bededag, Kr. Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag, juleaftensdag, 1. og 2. juledag og nytårsdag. 

At der så samtidigt er et stort hul i markedet i Marstal, fordi Coop-koncernen, der står bag Brugsen, ikke har åbnet en Fakta-discountbutik er en anden faktor:

Brugsens priser er i forhold til Netto for dyre, og derfor kører mange i dag til Ærøskøbing og handler, ligesom Brugsen lukker kl 19, mens Netto holder åbent til 22.

Og Brugsen holder lukket på helligdage (Læs: Når feriegæster er på Ærø), mens Netto har åbent alle årets dage.

Marstals problem

Selvom havnen er autentisk, så er den ikke et sted hvor turisterne flokkes: At se på lettere forfaldne bygninger i stålplader og rod har kun interesse for en meget begrænset flok, og de lægger for få penge i byen.  

Og den nuværende gågade, som reelt er bymidten, er fragmentarisk og butiksudvalget er relativt jævnt. Butikkerne servicerer mere Marstal-boerne end spendérglade turister. Der er ingen eksklusive butikker i Marstal.

Samtidig er Marstals eneste turistattraktion, Søfartsmuseet, for lille og uden fornyelse eller særudstillinger. Gæsterne kommer 1 gang og er meget glade, men der venter ikke en ny oplevelse næste år. Derfor er besøgstallet lavt i forhold til at der kommer 350.000 gæster til øen hvert år.

Marstal har, som tidligere stor værfts- og søfarts-by, en drøm om fortidens storhed, derfor tales der hele tiden om maritime potentialer, men det giver ikke arbejdspladser. 

Kun turismen kan løfte byen, og hvis det skal være hele året, så skal det været luksus-segmentet der skal satses på, for de rige bruger som de eneste gerne penge på lækre oplevelser også i vinterhalvåret.  

Brugsens problem

Brugsen har det klassiske problem for almindelige supermarkeder: Alle vil have billige priser, men mange vil også gerne flotte sig en gang imellem og købe noget lækkert. Brugsen i Marstal har sat sig mellem de 2 stole, og det går sålænge der ikke kommer lokal konkurrence.

Samtidig er Brugsen spærret inde i den gamle bydel, med dårlige tilkørselsforhold og P-pladser, og det kan selv den bedste brugsuddeler ikke løse.

Så når Netto åbner i 2023, så må Brugsen finde nye veje - det kunne fx være en Fakta og en Irma i samme bygning, så både det billige og det dyre var repræsenteret. (Den model har Sallingkoncernen selv forfulgt i BIG i København, hvor de har deres nye Netto og Føtex med samme indgang).

Kommunalbestyrelsens problem

Det har givet alvorlige bølgeskvulp ved kommunalvalget, at udfordre folkene omkring Søfartsmuseet, for Venstre blev savet midtover og mistede 2 ud 3 pladser og formanden røg ud. Socialdemokratiet gik lidt tilbage og Konservative, som har højborg i Marstal, blev kun reddet af et valgforbund med de Radikale - ellers var de blevet skåret fra 3 til 2 mandater.

Men omvendt, som den kommende borgmester sagde på kommunalbestyrelsesmødet, så bliver politikerne nødt til at tage ubehagelige beslutninger til gavn for hele samfundet, selvom der forståeligt nok er lokale protester.

Nu har kommunalbestyrelsen taget det store skridt taget væk fra luftkastellerne om maritime potentialer og ind i en turistmæssig fremtid, hvor havnens 14.000 kvm bliver til cafeer, restauranter og gallerier - det har man mange steder, og det er gæsterne rigtig glade for.

At det skulle være en Netto der skulle få Marstal ind i en udviklingsfase er lidt tragikomisk. Men hellere det end skibet er sunket - for det er der ikke meget (maritimt) potentiale i.

PS. Den nye byhavn kommer i høring en ekstra gang her i januar måned.


Den gule streg markerer hvor den nye bymidte går. Øverst ligger værftet HCC, som har øget arbejdsstyrken med 5, så der er maritime potentialer. HCC vurderer, at værftets fremtid "bliver besværliggjort ved at udvidelsesmulighederne skal ligge i industrikvarteret, fordi kommunalbestyrelsen prioriterer en Netto på havnen".
Den brune markering er den nye bymidte, mens de grå områder var med i det oprindelige oplæg, men er altså blevet pillet ud.
De 2 røde streger afgrænser den nye bymidte mod nord mod værftet og mod syd ved Havnekioskens parkeringsplads.
Previous Next
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Sælger flydende sommerhus i Ærøskøbing - flere på vej i Marstal og Søby

Søby-virksomheden Nautic Wood har solgt sit første flydende sommerhus i havnen i Ærøskøbing. Der er givet tilladelse til 1 mere i byen, 2 i Marstal og eventuelt i…

Ærøfærger køber diesel til 2,93 kr og sparer 16 millioner

Ærøfærgerne har en fastpris-aftale på diesel frem til december 2023.  Det betyder, at det kommunalt-ejede færgerederi kun betaler 2,93 kr per liter diesel,…

Ærøs største private arbejdsplads går i 0 efter flere års underskud

Genopretningen efter flere års dårlig drift på Søby Værft viser nu resultater: Det nye årsregnskab viser et lille overskud på 178.000 kr - året f…

Har nogen noget imod at Søby Havn bliver mindre

Udbygningen af Søby Havn bliver mindre end oprindeligt planlagt, fordi der ikke er penge til den turistmæssige del med flere lystbådepladser og 240 m kaj til krydstogtskibe.…

Byggeri af Ærøskøbing-færger starter i 2024

Arbejdet med de 2 nye færger er sat i gang under ledelse af en projektgruppe der består af projektleder Cecilie Larsen, færgedirektør Keld Møller, Svend Åge…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk