Der er indgået et bredt forlig i Folketinget om frisættelse af øer og landdistrikter.-
Vi giver nu noget mere selvbestemmelse til lokalområderne, fjerner regler, der ikke giver mening, og åbner for investeringer i vores landdistrikter, købstæder og landsbyer. Vi tror grundlæggende på, at det er dem, der bor i et område, der ved, hvordan det udvikles bedst. Det er ikke os på Christiansborg, siger minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin.
Mulighedernes ø
De nye ændringer i planloven vil:
* Give mere frihed til lokal by- og landsbyudvikling, så byer og landsbyer får bedre mulighed for at udvikle sig i tråd med lokale ønsker.
* Give bedre mulighed for at ombygge og ændre overflødiggjorte bygninger i landdistrikterne.
* Give mulighed for at etablere 2.500 nye sommerhuse i kystnære områder. Ærø har allerede tilladelse til 53 sommerhuse ved Søby, men den ene grundejer vil ikke have sommerhuse, mens den anden afventer, at støjgrænsen fra Søby Værft nedsættes, da området ellers ikke må anvendes til feriebrug.
* Give bedre mulighed for at bruge overflødiggjorte bygninger til turismeformål.
* Åbne for 10 nye forsøgstilladelser til kyst- og naturturisme. Der er i forvejen 6 forsøgstilladelser der kan søges, og der er 16 godkendte ansøgere, så alle får lov, herunder Sommerlyst i Marstal.
Initiativerne skal være med til at skabe mere vækst og liv i landdistrikterne og samtidig gøre det lettere for borgere, iværksættere og virksomheder at tilpasse deres bolig og udvikle deres virksomhed, uden at unødvendige regler spænder ben.
Flere af initiativerne i aftalen fokuserer på at skabe nye muligheder for udvikling i kystnærhedszonen (Læs: Hele Ærø), udvikling af eksisterende landsbyer og bedre brug af eksisterende bygninger til bl.a. turismeformål. På den måde åbner aftaleparterne op for at udnytte nogle af de eksisterende bygninger til nye formål, så de ikke skal stå og forfalde, men kan bidrage til at skabe bedre rammer for lokal udvikling.
Som et vigtigt bidrag til at styrke og frisætte landdistrikterne er aftaleparterne derfor enige om at implementere dele af regeringens landdistriktsudspil, der blev præsenteret den 22. august 2024, og dermed gennemføre en række ændringer af planloven og anden relevant lovgivning, så man hurtigst muligt kan mærke forandringerne i lokalsamfundene.
De nye ændringer i Planloven og andre nødvendige ændringer skal efter planen vedtages i efteråret 2025.
Det er et bredt flertal i Folketinget der står bag aftalen.
Se aftalen HER.