Der skal bruges 4-5 millioner kr på at anlægge en ny helikopterlandingsplads på Ærø, da den nuværende er for primitiv til at bære de mange flyvninger med syge og sårede. Og pladsen skal også kunne bruges i dårlig sigtbarhed. Lige nu er det blot en plads med havefliser 500 m bag rådhuset.
Der er nu så mange flyvninger til Ærø, at det vurderes af Trafikstyrelsen, at der skal etableres en godkendt helipad, som det vurderes vil koste 4 – 5 millioner kr.
Der var 135 flyvninger med akutlægehelikopter til Ærø i 2023, oplyser Region Syddanmark.
Der arbejdes på at se, om akutlægehelikopterlandingspladsen kan placeres på Ærø Flyveplads, hvilket muligvis vil være en fordel økonomisk og flyveteknisk.
Der arbejdes på at forberede den nye helikopterlandingsplads til at kunne anvendes med instrumenter i dårlig sigtbarhed pga. dårligt vejr fx lavt skydække.
Der afventes i øjeblikket en tilbagemelding fra Trafikstyrelsen om mulighederne i forhold til en akutlægehelikopterlandingsplads på Ærø Flyveplads.
Desuden er der også dialog med forsvaret om mulighederne for, at de kan lande på Ærø Flyveplads med deres SAR-helikopter, Search and Rescue-helikopter, som er klar 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Der er tre EH101-helikoptere i dette beredskab.
Akutlægehelikopterlandingspladsen anvendes primært til transporter fra Ærøskøbing Sygehus til større mere specialiseret sygehus. Patienten køres til akutlægehelikopterlandingspladsen, mens akutlægehelikopteren flyver til Ærø.
Ved akut sygdom og tilskadekomst rundt på øen er førsteprioriteten fortsat, at lande så tæt på patienten som muligt. Kun ved dårligt vejr eller vanskelige landeforhold vil ambulancen køre patienten til akutlæge-helikopterlandingspladsen.
Præhospitaludvalget i Region Syddanmark er på et udvalgsmøde den 7. oktober blevet orienteret om en ny helikopterlandingsplads på Ærø.
Når der er et samlet overblik skal regionen i det politisk administrative system forholde sig til, hvilken løsning der eventuelt skal arbejdes videre med, og hvordan regionen kan finde finansiering.