Der er 4.700 boliger på Ærø og 98 er nu til salg, svarende til 2 % af alle huse. Antallet af huse stiger altid når foråret kommer, for det er her køberne får lyst til at købe nyt.
Der er 4 gange så mange huse til salg på Ærø som i resten af Danmark, hvis der måles på befolkningstallet - cirka 6.000 indbygger og 6 millioner indbyggere. Men i det øvrige Danmark kan køberne også vælge lejligheder, og det er der næsten ingen af på Ærø.
Ifølge ejendomsmæglernes Boligsiden er udbuddet af boliger steget med 0,7 % fra primo april til primo maj, hvilket betyder, at der var 34.663 huse at vælge imellem i starten af maj.
Det gælder for både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark, at antallet af huse til salg er steget den seneste måned med henholdsvis 1,9 %, 1,3 % og 0,7 %.
- Siden de nye boligskatter blev en realitet i januar 2024, har vi set en geografisk skævhed på boligmarkedet. Det overordnede billede er, at de steder i landet, hvor boligskatterne nu er steget betydeligt, der kører aktiviteten i et lidt lavere gear end normalt. Og det gælder især omkring hovedstaden, som blandt andet har haft den betydning, at der er færre boligsælgere på banen, end der normalt ville være nu, siger direktør Birgit Daetz fra Boligsiden.
Antallet af huse til salg er steget i 46 af landets kommuner den seneste måned, mens det er uændret i 12 kommuner og faldet i 40 kommuner.
Husene og dem udefra
Ærø har 4,700 boliger og heraf er 29 % fritidsboliger, mens 71 % er beboede hele året. Og det er pudsigt nok fritidsboligerne der får øen til at overleve, selvom Kommunalbestyrelsen fører en hård kamp for at udrydde dem, ikke mindst i Ærøskøbing.
Der er ingen udkantsområder i Danmark hvor det er lykkedes at skabe et helårssamfund, selvom der har været alskens initiativer og investeringer. Selv der hvor der er allerflest penge og investeringer, i Skagens-området, så går samfundet i dvale 8 måneder om året, nøjagtigt som på Ærø.
Men Skagens-området og Ærø overlever fordi der er rigtig mange turister i 2 måneder og dertil kommer de mange fritidshusejere, som bruger deres feriehuse intensivt fra påske til efterårsferien, altså i 7 måneder + vinterferie og juleferie. Så rundt regnet 8 måneder om året.
Det interessante ved fritidshusbrugere er, at de er købeglade når de er i deres huse: Planter, renoverer, shopper og går på cafeer og restauranter - og når der er gode oplevelser, så bruger de dem massivt.
Til gengæld så er det få helårsbeboere der går på café og restaurant eller shopper løs. Og for de fleste vedkommende bliver der kun vedligeholdt på boligen. Helsårsbeboernes penge lægges primært i Netto i Ærøskøbing og i Brugsen i Søby og Marstal.
Udfordringen for Ærø Kommune er, at fritidshus-ejere ikke lægger deres skattepenge her. Desuden får Ærø et fattigdomstilskud per indbygger på knap 50.000 kr per indbygger.
Derfor betyder det rigtig meget for kommunekassen, at folk bor på øen, mens det omvendt er vigtigt med mange fritidshuse-ejere for at få butikker, cafeer, restaruranter og oplevelser til at overleve hele året.