Politik-Samfund

Ærø nærmer sig afslutningen på vaccinationer: Kun 2 fik 1. stik

Det seneste døgn har kun 2 fået 1. stik og 3 er blevet færdigvaccineret på Ærø. Dermed nærmer Ærø sig afslutningen på vaccinationer, det fremgår af tal fra Statens Serum Institut.

Læs mere
24 småbørn flytter til Ærø

Dobbelt så mange småbørn flytter til Ærø i forhold til hvor mange der forlader øen. Ifølge DR Nyheder kom 24 til øen i 2020, mens 12 forlod øen - sammen med deres forældre. 

Læs mere
AOF vandt opgaven med at undervise udlændinge på Ærø

AOF har vundet opgaven med at undervise udlændinge som bosætter sig på Ærø. Hvor det før var flygtninge der skulle undervises er det nu især tyskere, som bosætter sig i den vestlige del af Ærø som er hovedgruppen - Ærø modtager i 2022 bare 1 flygtning.

Læs mere
Uenighed forsinker international geopark på Ærø

Hvor skal hovedkvarteret ligge for den nye geopark, som skal omfatte Ærø, Svendborg, Langeland og Faaborg-Midtfyn kommuner. Alle de 4 kommuner syntes naturligvis, at de er det oplagte sted for at drive en ny nationalpark for det sydlige Fyn, kaldet en Geopark, som bliver optaget på FNs kulturliste under UNESCO.

Læs mere
Kun 1,5 % er vaccineret de sidste 10 dage på Ærø

Ærø er det 3. mest vaccinerede område i Danmark, men det ser ud til at det øen er tæt på sit maksimale niveau: Kun 1,5 % er blevet vaccineret de sidste 10 dage - mens der var 11 % der blev vaccineret de foregående 20 dage.

Læs mere
Varmen i Rise og Marstal er blandt Danmarks dyreste

Varmeudgiften i Rise-området er den 6. dyreste i Danmark, mens Marstal er den 25. dyreste ud af de 400 fjernvarmeværker der er i landet.

Læs mere
12 historiske bygninger på Ærø

Danske EventyrØer har skrevet 10 historier om historiske bygninger på Ærø, fra Fattiggaarden i Bregninge til Vester, Vitsø og Søby møller.

Læs mere
10 puljer til miljø-projekter på Ærø

Der er 10 store puljer til energiprojekter på Ærø, som kan søges i den kommende tid. Kommunens Ærø EnergyLab har udarbejdet en oversigt.

Læs mere
Opdeling af de 43 fredede huse på Ærø

Med nye regler er der kommet større muligheder for at opdele Ærøs fredede huse i ejerlejligheder, og dermed give bedre økonomiske muligheder for istandsættelse eller salg.

Læs mere
285 millioner til omstilling af ÆrøXpressen og Ærø Færgerne og andre

Der gives fra 1. september tilskud til indkøb af grønne færger eller til skift til el-drift af eksisterende færger, som sejler til Ærø og andre danske øer og halvøer.

Læs mere
Klimamøde skal fastlægge Ærøs udvikling de kommende 29 år

Onsdag den 25. august 2021 afholdes der klimaborgermøde: Ærø Kommune er i gang med at skrive en klimaplan for hele Ærø, for at nå målet om klimaneutralitet senest i 2050.

Læs mere
1. juli bliver det centrale Ærøskøbing til gågade

Fra 1. juli til 31. august bliver 8 gader i Ærøskøbing gågader.

Læs mere
Norske turister må besøge Ærø fra 5. juli, men skal i karantæne

Efter tyskere er norske turister den største gruppe på Ærø. De får nu lov til at tage på ferie på Ærø og Danmark fra den 5. juli. 

Læs mere
Tranderup har færrest færdigvaccinerede - 43 %

Af Ærøs 6 vaccineområder, sognene, er der færrest færdigvaccinerede i Tranderup med 43 %, mens Ærøskøbing topper med 59 %. Det fremgår af dagens tal fra Statens Serum Institut. 

Læs mere
Ærø-færgerne dropper alligevel ikke gratis færger i september - måske

Ifølge Trafikstyrelsen vil færgerne til Søby og Ærøskøbing ikke blive gratis i september måned. Men nu meddeler direktøren for Ærø færgerne på Facebook at det bliver de alligevel. Ærøfærgerne har, ifølge Trafikstyrelsen, kun gratis overfart for gående, cykler og handicapbiler i juli og august.

Læs mere
Ærø udnævnt til Europas mest energivenlige ø: Får 3,5 millioner

EU-Kommissionen udnævner Ærø til at være Europas mest energi-ansvarlige ø, og belønner det med 3,5 milioner kr. Ærø vinder foran den spanske ø El Hierro og den græske ø Tilos.

Læs mere
Låser Marstals udvikling med kontrakter til 2041

Samtidig med, at Marstals helhedsplan er under debat, så udlejer kommunen 2 centrale havnegrunde frem til 2041.

Læs mere
P-plads og vejomlægning ved Marstal Skole for 4 millioner

For at forbedre trafikforholdene skal Halvejen, Marstal Skoles p-plads, Grønnegade, Møllevejen og Bymøllevej omlægges, når byggeriet af det nye SFO-fritidshjem til 14 millioner starter.

Læs mere
63 % er vaccinerede på Ærø

Ærø ligger nr 6 i landet over flest vaccinerede: 63 % svarende til 3.813 har fået 1. stik, mens 28 % er færdigvaccinerede.

Læs mere
Parkeringsprojekt på Ærøskøbing Havn udvides til 4.500 kvm

Parkeringsbyggeriet i havnen i Ærøskøbing udvides til 4.500 kvm og et 1.700 kvm græsareal. Parkeringspladsen bygges ud i havnen foran Netto. Det er blevet vedtaget af Teknik-, miljø- og havneudvalget.

Læs mere
Til oktober kommer skitsen til Marstals omformning

Til oktober kommer arkitekterne med tegninger for Marstals fremtid. Ærø Kommune er ved at udvikle en helhedsplan for Marstal, som skal fastlægge hvordan bymidten, havnen og nye bolig- og erhvervsområder skal udvikles.

Læs mere
Alligevel borgerrådgiver på Ærø

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at der skal søges om en borgerrådgiver, selvom kommunens direktion havde afvist forslaget.

Læs mere
Kommunalvalg: 14 partier og lille forskel

Ærø har med 14 partier flest af alle kommuner i Danmark, så stemmesedlen bliver lang, når kommunevalget afholdes den 16. november. Udover Folketingets 11 partier har Ærø en række udbrydere, som har dannet deres egen partier.

Læs mere
Ejendomsskat falder 21 % på Ærø

Boligejere på Ærø skal betale 21 % mindre i ejendomsskat med det nye ejendomsvurderings-system - ejendomsskatten bliver på 3.590 kr i snit.

Læs mere
Ærøfærgerne bliver gratis mandag-torsdag fra 1. juli

Fra torsdag den 1. juli kan gående, cyklister og handicapbiler med op til 2 personer rejse gratis med Ærøfærgerne fra mandag-torsdag.

Læs mere
30. juni: Netto-byggeri i Marstal

Netto vil bygge ved færgelejet i Marstal, Fakta vil bygge ved Søfartsmuseet og Brugsen vil bygge på havnen i Søby - kampen om de gode butiksplaceringer spidser til. Derfor afholder kommunen et borgermøde den 30. juni, hvor Netto-projektet er i fokus. 

Læs mere
Corona-udgifter bliver på 1 million

Ekstra-udgifterne i forbindelse med corona-restriktionerne har i år kostet Ærø Kommune omkring 1 million kr. 

Læs mere
Ærø Museum: Implement udtrykker ikke mistillid til os

Ærø Museum ønsker en berigtigelse af, at rapporten om Søbygaard udtrykker mistillid til ledelsen og bestyrelsen for Ærø Museum, som Ærø Dagblad har skrevet.

Læs mere
Kommunen skal købe 60 elbiler for 25 millioner

Ærø Kommune vil udskifte kommunens 60 personbiler, varevogne og lastbiler med elbiler. Men der er ingen lokale forhandlere af elbiler.  

Læs mere
Marstal Søfartsmuseum søger ekstraordinært tilskud for 9. år i træk

Det er blevet en fast vane for Ærøs 2 museer at søge og få 400.000 kr ekstraordinært hvert år med forskellige begrundelser. Hvis det ene museum har fået, så søger det andet museum straks om det samme beløb. Således også Marstal Søfartsmuseum, som nu beder om ekstra tilskud frem til 2023 - som Ærø Museum gjorde her i maj.

Læs mere
Her er planen for udrulning af ladestandere på Ærø

Der kommer først ladestandere i Marstal, derefter i Søby og til sidst i Ærøskøbing. Håbet er, at kommunen venter med at inddrage de nuværende ladestandere til de nye er på plads.

Læs mere
Kommunen vil overtage Tesla-standere til eget brug

Fremover vil kommunens elbiler stå til opladning på havnene i Ærøskøbing, Marstal og Søby, for efter planen vil de nuværende standere fremover kun kunne bruges af kommunen.

Læs mere
Her er ordningen for de gratis færger i 2021

Trafikstyrelsen er nu kommet med kravene for de gratis færger til Ærø, som kan starte 1. juli.

Læs mere
8 ugers høring: Skal 290.000 kvm solpark genoplives

Hvor og hvilke tekniske anlæg og forsyning skal bygges de næste 12 år, herunder om solparken ved Rise skal genoplives. Det står på programmet når Debatoplægget om Tekniske anlæg og Forsyning sendes i 8 ugers høring her i sommerperioden.

Læs mere
Ulovligt hvis kommunen støtter Marstal-færgen

Ærø Kommune ville kompensere ÆrøXpressen for tab under corona-tiden, hvor priserne bliver nedsat, men Ankestyrelsen vurderer nu, at Ærø Kommune ikke lovligt kan yde støtte. 

Læs mere
Udbygger vandforsyning til Lebymark, Grønnemose og Haven-Skjoldnæs

Fra 2021-2023 skal Lebymark, Grønnemose og Haven-Skjoldnæs have ny vandforsyning for 1,8 millioner. Det skal besluttes på kommunalbestyrelsemødet den 16. juni.

Læs mere
Overraskende mange nye diger: Stiger 15 % i 27 områder

En del ejere af ejendomme på Ærø får sig en overrraskelse når de ser de nye digekort for Ærø, for mange små jordvolde er nu blevet til beskyttede diger. Det fremgår af Forhøring af digeregistrering på Ærø.

Læs mere
22. juni afgøres Søbygaards fremtid: hotel, oplevelsescenter eller museum

På tirsdag den 22. juni afgøres det nødlidende Søbygaards fremtid. Der skal investeres 34-46 millioner i en af de 3 redningsmodeller: Hotel, oplevelsescenter med hotel eller museum.

Læs mere
Nye krav til Ærø-firmaer - møde den 15. juni

Fra 1. januar 2022 er det et lovkrav, at Ærøs indkøb digitaliseres og der anvendes e-ordrer og e-kataloger. Ærø Kommune indfører derfor i løbet af 2021 et indkøbssystem, som kan opfylde disse krav.

Læs mere
Cykelsti til 17 millioner indviet - nyt projekt den 17. juni

Cykelstien fra Marstal til Dunkær til 17 millioner blev officielt åbnet den 5. juni ved en ceremoni på cykelstien. Næste projekt bliver forlængelse til Bregninge og Ærøskøbing, som kan stå færdig i foråret 2024.

Læs mere
Gratis færger til Ærø i juli, august og september

Der kommer gratis færger til Ærø fra den 1. juli og 3 måneder frem. Et bredt flertal i Folketinget har her den 4. juni besluttet, at gøre færgerne gratis, men lokalt skal det besluttes at lade enkelte afgange koste penge, så øboerne kan komme til og fra Ærø.

Læs mere
Søby Havn går igang med byggeri til 116 millioner

Udvidelsen af Søby havn kan nu gå i gang, for Transportministeriet har fået OK fra EU til at give et statstilskud på 75 millioner kr til byggeriet, som kommer til at koste 116 millioner.

Læs mere
Ærøs bosætterhus bryder nyt land for udkantsområder

Et bredt flertal i Folketinget bakker op om at gøre Ærøs bosætterhus lovligt. Folketinget skal vedtage det til efteråret.

Læs mere
Færger må nu fyldes helt op igen

Begrænsningen af passagertallet på Ærøfærgerne på grund af corona-restriktioner er blevet ophævet. Der må nu sejles med det normale passager-antal.

Læs mere
25 foreninger på Ærø får gaver fra Rise Sparekasse

Rise Sparekasse har givet 4-10.000 kr til foreninger på Ærø - mest til Jazz-festivalen og en fest-annonce i Ærø Ugeavis.

Læs mere
Vækstteam: Førerløse færger til Ærø

Førerløse færger skal sejle døgnet rundt fra og til Ærø. Det er planen med de nye investeringer der skal udvikle automatiserede færger og skibe. Erhvervsministeriet står bag planerne.

Læs mere
De billige færgepriser kommer

Økonomi- og erhvervsudvalget i Ærø Kommune skal den 3. juni beslutte hvordan det kommende sommertilskud til færgepriserne skal anvendes.

Læs mere
Ærø Museum får ikke opbakning til ekstraordinært tilskud

Hvad der skulle være en formssag om endnu et ekstraordinært tilskud på 400.000 kr blev et foreløbigt nej fra Kultur- og Socialudvalget. Museet må stille sig op i prioriteringskøen hos kommunalbestyrelsen.

Læs mere
Dropper el-busser i 4 år

Trafikstyrelsen havde bevilget 8 millioner, mens Ærø Kommune skulle komme med 6 millioner. Projeket droppes, da der ikke kunne blive enighed mellem kommunen og Jesper Bus, som har kontrakt på buskørslen frem til 2025.

Læs mere
Staten vil garantere for boliglån i Søby og andre med lave priser

På Ærø og andre landlige områder oplever købere, at postnummeret står i vejen for at få et boliglån. Derfor kommer der nu statsgaranti fra 60-80 % af lånene i Søby og andre områder hvor kvadratmeterpriserne er under 8.000 kr i snit.

Læs mere
Ærø Museum får ekstra 1,2 millioner - men Søbygaard skal væk

Slots- og Kulturstyrelsen har uopfordret sendt 1,2 millioner til Ærø Museum, for at stabilisere økonomien og dermed planlægningen. Styrelsen lægger endnu engang pres på museet for at skille sig af med event-stedet Søbygaard - en gammel herregård øst for Søby.

Læs mere
Ærøfonden opstiller ladestandere i løbet af få uger

Teknik-, miljø- og havneudvalget har givet Ærøfonden en 10-årig aftale for ladestandere til elbiler. Ærøfonden sætte 4 standere op i Ærøskøbing, 2 i Marstal og er på vej med en ladestander-aftale med Søby Havn.  

Læs mere
4 lokalråd på Ærø: Søby, Bregninge, Ommel og Tranderup-Vindeballe

Ommel startede sidste år. Søby Lokalråd startede allerede i 2011, men først her den 3. juni kommer den formelle godkendelse af kommunens Økonomi- og erhvervsudvalg.

Læs mere
90 Ærø-bestyrelser, råd og nævn skal skæres ned

Ærø Kommune udpeger medllemmer til 90 bestyrelser, råd, nævn, udvalg og kommisioner. Det skal nu skæres ned. En del steder er det for småt eller giver poltiske implikationer og andre steder er der op til 4 repræsentanter. 

Læs mere
Hjemmeplejen skal bygge på rådhusets parkeringsplads

En styregruppe har valgt, at der skal bygges omklædnings- og kontorfaciliteter til hjemmeplejen på P-pladsen bag rådhuset og bryllupskontoret. Vejnavnet er Statene 6.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev