Politik-Samfund

Anlægger 12 nye P-pladser til elbiler ved sygehus og dagcenter

Der investeres 1 million i et nyt parkeringsområde til elbiler ved sygehuset i Ærøskøbing, som skal bruges både af Sundhedshusets elbiler og af private.

Læs mere
Elfærge får international pris

Ærø Kommune er blevet tildelt Energy Globe Award 2021 for elfærgen Ellen.

Læs mere
Ærø får afslag på at blive testzone

Energistyrelsen giver afslag på Ærø og Sønderborg kommuners fælles ansøgning om at blive testzone for salg af vedvarende energi.

Læs mere
Hansted er borgmester og viceborgmestre bliver Inga Blom Thomas og Hans Peter Rønn Bolding

Peter Hansted er nu officielt blevet valgt til borgmester, mens de 2 stjerner fra valget, Hans Peter Rønn Bolding fra Socialdemokratiet og Inga Blom Thomas fra Ærø Plus, er blevet viceborgmestre.

Læs mere
Søbygård åbner med overnatning, restaurant og underholdning i 2023

Rammerne for Søbygaards udvikling er ved at være på plads, så der kan sættes gang i projektet, som skal ende op med en åbning med overnatning, restaurant og underholdning fra januar 2023.

Læs mere
Kun 1 torsk per lystfisker på Ærø

I år er det 5 fisk, men i 2022 er lystfiskeri efter torsk i vestlige Østersø, som omfatter Ærø, skåret ned til 1 torsk med hjem per dag. Og 1 laks.

Læs mere
Borgmester og medlemmer til 73 udvalg udnævnes 1. december

Her den 1. december træder den nye kommunalbestyrelse sammen og vælger den nye borgmester (Læs: Peter Hansted), de 2 viceborgmestre og medlemmer til 73 udvalg, råd og nævn.

Læs mere
Bosætningshuset i Bregninge bliver først lovligt i 2023

Bosætningshuset i Bregninge er skudt til hjørne og først i efteråret 2022 eller foråret 2023 vil der blive fremsat et lovforslag der gør det lovligt. Det skriver Indenrigs- og boligministeriet i et svar til Ærø Kommune.

Læs mere
BBC viser Ærø frem worldwide

Da Ærø fik prisen for Europas bedste ø med vedvarende energi, tændte det interessen også i de store verdensomspændende tv-stationer.

Læs mere
Indfører restriktioner på Ærø: For høj smitte

Ærø ligger nu over grænsen for corona-smitte og der indføres straks restriktioner. Flest smittede i Marstal og Søby.

Læs mere
550 millioner til bymidter som Marstal og Søby

Der gives nu 60 % i tilskud til at udvikle bymidter i byer som Marstal og Søby. Folketinget ønsker mere liv i bymidter og landdistrikter. Derfor er der indgået en ny aftale med 550 millioner, der skal understøtte, at bymidterne igen kan blive et lokalt mødested. Og Ærø får dobbelt så mange penge til nedrivning af faldefærdige huse.

Læs mere
170 millioner ekstra til at skifte lavtliggende landbrug ud med sø og skov

Se de 3 kort over Ærø, hvor landbrugsministeriet gerne vil støtte, at landbrug omlægges til sø og skov. Hvert område skal være på mindst 100.000 kvm.

Læs mere
Sportshallen i Rise må igen bruges til vaccination

Indenrigs- og boligministeren har underskrevet en bekendtgørelse om fravigelse af dele af byggelovgivningens bestemmelser for at understøtte opførelse af test- og vaccinationscentre.

Læs mere
23 nye smittede - Marstal har flest, ingen i Bregninge

Der er nu 15 nye smittede i Marstal og 5 nye i Søby. Målt i indbyggertal har Søby stadig højere smitte end Marstal.

Læs mere
Sidste møde om Marstals fremtid

På tirsdag den 30. november afholdes det sidste møde om Marstals fremtid før den 12-årige Kommuneplan vedtages den 15. december.

Læs mere
Indbyggertallet er faldet med 10 % på Ærø, men nu stiger det

For første gang nogensinde bor der 1/2 million mennesker på Fyn - det er 16.000 mere end for 10 år siden. Ærø har haft det største fald.

Læs mere
15. december vedtages den nye 12-års plan for Ærø

Det er lovpligtigt for kommuner hvert 12. år at vedtage en kommuneplan, så det bliver den afgående kommunalbestyrelses sidste opgave den 15. december at vedtage Kommuneplan 2021-2033.

Læs mere
Regnskab: Elfærgen Ellen kostede 230 millioner

Udviklingsprojektet med elfærgen Ellen, som sejler fra Søby til Als, kostede 230 millioner. Heraf gav EU og Schweiz 119 millioner, mens Ærø Kommune betalte 111 millioner.

Læs mere
Aktivist indtager Ærø Forsyning

Tendensen med, at aktivister opstiller og bliver valgt til bestyrelser i centrale selskaber i samfundet har også fundet vej til Ærø: Vand-aktivisten Agnete la Cour fik flest stemmer ved valget til bestyrelsen for Ærø Forsyning, som står for affald, drikkevand og spildevand på Ærø.

Læs mere
Giver 414.000 til vandreture med Ærø-børn og Marstal festival

Øernes Kunstfond og Den Jyske Kunstfond har uddelt 7 millioner kroner i støtte til 43 kunst- og kulturprojekter - de 414.000 går til Ærø.

Læs mere
Her skal Ærøs nye skove og søer ligge

Der er 1,1 millioner kvm lavbundsjorde på Ærø som er i fokus for at blive omlagt til skov eller sø. Det vil kræve at 720.000 kvm landbrugsjord skal tages ud af drift. Det fremgår af en analyse fra Ærø Energi- og Miljøkontor.

Læs mere
Ærøskøbing Fjernvarme vil udvide solparken

I et område vest for den nværende solpark i det sydlige Ærøskøbing vil fjernvarmeværket udvide med 152 solpaneler.

Læs mere
Søby sætter rekord i smitte - ingen i Ærøskøbing

Der er 19 smittede de sidste 7 dage på Ærø. I Søby er der et kraftigt smitteudbrud med incidenstal på 1.113 for sognet - det er 7 smittede. Søby-området har færrest vaccinerede på Ærø med 16 % uvaccinerede.

Læs mere
Grundejer vil kun afgive til Ommel-havn

For at kunne bygge den nye 108 m havnemole i Ommel, skal der styr på hvem der ejer strandområdet mod vest, som er vokset frem.

Læs mere
7 problemer: Mads og konsulentfirma skal redde ældre-området

7 problemer: Mads Boeberg skal lede Kultur- og Socialudvalget for at få styr på ældreområdet med 290 medarbejdere. Det skal fra februar 2022 analyseres af et konsulentfirma.

Læs mere
Portræt af Ærøs 15 nye magthavere - 11 er tilflyttere

11 tilflyttere og 4 rigtige Ærøboere sidder nu i kommunalbestyrelsen. Se her overblik over de 15 medlemmer, som tiltræder den 1. januar.

Læs mere
Skattefrie tvangsopkøb af 740.000 kvm jord ved Ærøs vandboringer på vej

Ærø Kommune vil have, at øens 4 vandværker skal betale erstatning til grundejere, som har jord ved øens 31 vandboringer.  Det sker selvom "Udgangspunktet i lovgivningen er, at omkostningerne afholdes af kommunen". 

Læs mere
Marstal-færge ombygges for 30 millioner og de 2 Ærøskøbing-færger koster 408 millioner

Trafikstyrelsen har modtaget ansøgninger om tilskud for 853 millioner til 32 færger. Ansøgningsfristen udløb mandag den 15. november og interessen har været meget stor.  

Læs mere
Togbanen til Svendborg og Ærøfærgerne kører for dårligt

Der var 949 aflysninger og 1.158 forsinkelser på Odense-Svendborgbanen frem til 1. oktober.

Læs mere
Nedlægger forbud mod 108.000 kvm ny skov der skal forhindre sommerhuse

Kystdirektoratet har givet afslag på en ansøgning om skovrejsning på 108.000 kvm inden for strandbeskyttelseslinjen.

Læs mere
Turistchef: Stop ferieboliger i Bregninge og fratag Ærøskøbing Camping 5.000 kvm

Vi vil gerne have at I stopper ferieboliger ved Fattiggaarden i Bregninge og fratager Ærøskøbing Camping en del af deres område. Det er turistchefen Chris Hammekens høringssvar til den nye kommuneplan for 2021-2033. 

Læs mere
Den gamle kommunalbestyrelse sidder frem til 1. januar

Den nye borgmester for Ærø bliver først valgt officielt når de nye kommunalbestyrelsesmedlemmer samles mellem den 1-15. december - sidste gang i 2017 skete det den 6. december.

Læs mere
Derfor tabte Venstre 46 %, Konservative 25 % og Socialdemokratiet 12 % af deres vælgere

De 3 hovedpartier på Ærø fik et elendigt valg. Her er årsagerne.

Læs mere
Hansted ny borgmester og Venstre-leder glider ud - her er de 15 medlemmer

Der kommer 5 nye medlemmer af af kommunalbestyrelsen når de 15 samles første gang. Socialdemokraten Peter Hansted bliver ny borgmester.

Læs mere
Ærø: Katastrofevalg for Venstre og succes for Plus

Ærø Plus blev største parti i Marstal, mens Socialdemokratiet topper i Ærøskøbing. Venstre blev halveret i Søby og Ærøskøbing, men bevarede stemmerne i Marstal.

Læs mere
3 corona-smittede i Marstal

På Ærø er det Marstal sogn som må melde om 3 smittede den seneste uge. Der skal være 22 smittede før man når kriseniveauet for Marstal. Der er ingen smittede i de øvrige områder på øen.

Læs mere
Holdt de nye færger hemmeligt

Allerede i slutningen af august blev alternativet til de 2 megafærger fremlagt for færgedirektøren, borgmesteren og Mads Boeberg Hansen, som sidder i arbejdsgruppen for nye færger til Ærø. Det oplyser kilder omkring færgeprojektet til Ærø Dagblad.

Læs mere
Ærø vil tilbyde sundhedsordning for 702 medarbejdere

Ærø Kommune vil nu tilbyde 702 medarbejdere en sundhedsordning, mens sundhedsforsikring er fravalgt, da det vil betyde at medarbejderen kan vælge privathospital om nødvendigt.

Læs mere
Ærø er Danmarks rigeste kommune - formue på 148.000 per indbygger

Ærø har officielt en gæld på 52.000 kr per indbygger, men samtidig ejer kommunen ejendomme for et milliardbeløb: Kommunen har 151 ejendomme på i alt 2 millioner kvm grunde og bygninger. 

Læs mere
Ærø Kommune udledte 9.766 tons CO2 - fald på 5 %

97 % af kommunens egen CO2-udledning stammer fra de kommunale færger, i alt 9.452 tons. 

Læs mere
Kommunen skal kunne gennemtvinge solpark og vindmøller ved Rise

Rammerne skal ændres markant for landvindmøller og solceller. Derfor vil Kommunernes Landsforening have, at kommunen kan udlægge områder og ekspropriere de utlifredse borgere der bor tæt på.

Læs mere
Ærø dropper megafærger efter protester

Det folkelige pres op til kommunalvalget er blevet så stort, at kommunen har besluttet at skifte ansøgningen om 2 store katamaranfærger ud med Ø-færger. 

Læs mere
Ærø er igen i toppen med bryllupper

Ærø har igen flest bryllupper med udenlandske par. Topplaceringen deles med København. Det viser en opgørelse som Familieretshuset, der kontrollerer vielser, har udarbejdet for Ærø Dagblad.

Læs mere
Her er (måske) den nye færge til Ærø

Istedet for de 2 store dobbeltfærger, som kommunalbestyrelsen har vedtaget, så er her den basismodel, som mange danske øer nu forventes at indkøbe. Flertallet der stemte for de ny storfærger den 13. oktober er på retræte, for spørgsmålet var hvorfor den alternative mulighed ikke blev fremlagt.

Læs mere
Katamaraner fungerer bedst ved høj fart, svært ved Ærø

Ærø Kommune planlægger at bygge 2 dobbelt-skrogede katamaranfærger til Ærøskøbing-ruten, men i forhold til enkeltskrogede skibe er de typisk mest effektive ved højere hastigheder.

Læs mere
Kviktest for corona vender tilbage til Marstal

Nu kan alle igen få en kviktest for corona på Ærø. Du kan blive testet i Torvecentret på Markgade 1 i Marstal.

Læs mere
9. november: Folketinget diskuterer Ærø og andre øers fremtid

Fremgang for Udkantsdanmark er nye toner: Den 9. november debaterede Folketinget øernes og landdistrkternes fremtid.

Læs mere
Jeg har ansvaret for drikkevandet til 3.000 Ærøboere

3.000 personer fra Marstal og omegn får vand fra Marstal Vandforsyning, som ejes af kommunen. Her er et indspil fra formanden for forsyningen.

Læs mere
Intern rapport om Marstal frigivet - havnefornyelse og flere turister

Det hidtil interne arbejdsdokument om Marstals nutid og fremtid er nu frigivet. Lokalt er der ønske om, at havnen bliver forbedret og at antallet af turister gerne må stige, men med bedre styr på juli måned.

Læs mere
35 % af Ærøs kandidater er kvinder - i 2049 er der ligestilling

Socialdemokratiet har færrest kvinder opstillet på Ærø, mens SF kun har kvinder opstillet, fulgt af Dansk Fokeparti der har 75 % kvinder på listen. Alle 10 borgmestre i det fynske område er mænd, og det gælder også Ærø. 

Læs mere
Nu skal de tungeste arbejdsløse på Ærø pudse vinduer

Ærø Kommune har formået at reducere antallet af ledige, men står nu tilbage med en borgergruppe, som har lang tid på offentlig forsørgelse.

Læs mere
Ros til Ærøs kriseberedskab

Sundhedsstyrelsen finder, at Ærø Kommunes plan for sundhedsberedskab fremstår velstruktureret, overskuelig og handlingsanvisende. Det er de rosende ord fra Sundhedsstyrelsen.

Læs mere
Arv skal redde Søfartsmuseum og Ærø Museum fra underskud

Søfartsmuseet i Marstal planlægger at 2022 skal give underskud og det samme gør Ærø Museum. Håbet er, som de øvrige år, at arv fra lokale der dør kan fjerne underskuddet. Det er de dobbelte administrationsudgifter, som hvert år giver de 2 museer underskud.

Læs mere
Friluftsrådet: Ærø er i bunden med friluftsliv

Ærø praler gerne af natur og de oplevelser det giver, men Ærø ligger i bunden i Syddanmark i en ny opgørelse fra Friluftsrådet.

Læs mere
90 % er vaccinerede på Ærø - 500 vil ikke vaccineres

Ærø ligger på 90 % vaccination af alle fra 12 år og opefter - det er dem som i dag kan få vaccinen. Det tal vil ikke stige, for ingen af de sidste 10 % vil lade sig vaccinere, da tilgangen har været lig 0 i de seneste måneder. 

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev