Politik-Samfund

Ærø og Fanø har færrest dårlige betalere

Mens 3,6 % af danskerne er reistreret som dårlige skylnere i RKI, så gælder det kun for 2,5 % af Ærø-boerne. Sammen med Fanø er de Syddanmarks bedste. Det viser en ny analyse fra Experian, der ejer RKI-registret, i gamle dage kendt som Riebers.

Læs mere
Ærø Dagblad fylder 3 år - pæn succes

Ærø Dagblad har nu 11.000 læsere - det er opnået på 3 år på en ø med 6.000 indbyggere. Behovet for facts og analyse var tilstede - og læserne er både Ærø-boere, fraflyttere og turister. Hertil kommer rigtig mange politikere og ledere på landsplan, som interesserer sig for Udkantsdanmark - og en ø med bare 6.000 indbyggere, der gør det ganske godt.

Læs mere
Milliardær er medejer af Købmandsgården

Stifteren af en af verdens største kapitalfonde med virksomheder for 1.000 milliarder kr er Hardy McLain, som sammen med sin danske kone Helle bor på Ommelshoved, når de er i Danmark. Herhjemme er det kun blevet til et 45 % ejerskab af Den Gamle Købmandsgård i Ærøskøbing.

Læs mere
Forstander for Ærø Efterskole fyret - fremtid vurderes

Formanden for Ærø Efterskole Mogens Dalager Jensen er blevet afskediget af efterskolens bestyrelse. Dalager Jensen har sygemeldt sig siden 1. januar.

Læs mere
Gågaden i Ærøskøbing udvides alligevel ikke

Gågaderne i Ærøskøbing fastholdes i samme omfang som i 2023, altså fra starten af skolernes sommerferie i slut juni til den 31. august. Det vedtog et bredt flertal i teknikudvalget - det skal endeligt vedtages af kommunalbestyrelsen til marts. 

Læs mere
Sikker Ærø: 1 trafikdræbt og 55 kvæstede på 15 år

Der har de sidste 15 år været i alt 192 trafikuheld på Ærø, heraf har der været 56 med personskade, mens resten har været større eller mindre buler. Man skal helt tilbage til 2012 for at finde et dødsfald i traikken.

Læs mere
Lokalplanen for Ærøskøbing fungerer ikke - skal nyskrives i 2024-25

Loven for det gamle Ærøskøbing, lokalplanen, fungerer ikke, da dens paragraffer hovedsageligt er løse betragninger. Det har siden 2016 betydet, at et 6-mands udvalg har besluttet hvad der var lovligt og hvad der var ulovligt, uden at der var et retsgrundlag for det.

Læs mere
6 forslag skal frisætte Ærø

Indenfor de næste par måneder afgøres grundlaget for Ærø og de andre ø-kommuner, når det Landdistriktpolitiske Udspil fremlægges af ministeren for byer og landdistrikter Morten Dahlin.

Læs mere
Varmeplan for Ærø færdig i efteråret 2024

Folketinget vil have udfaset olie og gas og har derfor pålagt kommunerne at lave en varmeplan, hvor især mulighederne for fjernvarme skal ind i billedet. Der gives 148 millioner i tilskud her i 2024, men det når Ærø ikke.

Læs mere
Trafikplan for Ærøs landsbyer på vej - og måske Marstal, Ærøskøbing og Søby

Der bliver nu sat skub i en trafikplan for Ærøs landsbyer og måske for Marstal og Ærøskøbing. Især fra Bregninges lokalråd har der de sidste 4-5 år været et pres for at få lavet vejbump eller andet der kan nedsætte farten.

Læs mere
Udskiftning af lys i Ærøskøbing og Marstal

I 2024 bliver lyset i Ærøskøbing og Marstal udskiftet. Der er afsat 13 millioner til at skifte vejlys over hele Ærø og udenfor de 2 hovedbyer er arbejdet næsten færdigt.

Læs mere
Her er 31 forslag til en bedre fremtid for Ærø

Konkurrencen fra storbyer er hård ved Ærø og andre landdistrikter. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd 31 forandringer der kan sætte gang i udviklingen igen.

Læs mere
Ærø får først stormflodspenge til efteråret - 8 millioner

Først til foråret kan Ærø søge om stormflodspenge, og vil efterfølgende få svar op til sommerferien. Ærø var en af de hårdest ramte kommuner den 20-21. oktober. I alt 27 kommuner skal det dele 125 millioner kr.

Læs mere
Nu 9 grupper i Ærøs kommunalbestyrelse - Venstre taber mandat

Der var ikke meget Venstre-grundholdning i Iza Alfredsen og nu betyder det også farvel til partiet, som hun har repræsenteret i i Ærøs kommunalbestyrelse siden januar 2022.

Læs mere
Fyns Amts Avis og kampen mod Ærø Dagblad

Det er 3 år siden, at Ærø Dagblad startede på Ærø, og siden da har Fyns Amts Avis med jævne mellemrum forsøgt at få ÆD undergravet. Ikke ved at lave inspirerende journalistik, som overflødiggjorde ÆD, men ved at skrive grimt om redaktøren Carsten Lehrskov Schmidt.

Læs mere
90.000 timers fravær og sygdom i kommunen

Sygdom og fravær i Ærø kommune er steget markant - i sommer var forventningen at der ville være forfald i 80.000 timer. Men sygdom og fravær er vokst til 90.000 timer i 2023.

Læs mere
Privatisering af Park og Vej

Der er relativt mange ansatte i kommunens Park og Vej i forhold til opgaveløsningen. Derfor er kommunens ledelse gået i gang med at vurdere mulighederne for en privatisering.

Læs mere
Ærøs pendlere får fremover 2,47 kr pr. kilometer

Fra 2024 så stiger transportfradraget for Ærøs pendelere til 2,47 kr per kilometer - det er 11 % mere end nu. Lovforslaget er for øjeblikket på vej gennem Folketinget, men der er bred opbakning.

Læs mere
Vedtaget: 400 nye parkeringspladser i Ærøskøbing

Kommunalbestyrelsen har vedtaget at den 13.000 kvm grund på hjørnet af omfartsvejen Vestre Allé og Vråvejen skal udlægges til parkering. Arealet ejes af den 87-årige landmand Jens Christian Madsen.

Læs mere
Vedtaget: Marstal by skal udvides ned til færgeområdet - ja til Netto

Den 17. januar vedtog kommunalbestyrelsen, at bylivet skal udvikle sig yderligere på havnen i Marstal. Fremover kan butikker, cafeer og gallerier bosætte sig i området omkring færgen - det vil også muliggøre en Netto-butik.

Læs mere
Ærøskøbing udvides ned til havnen - lokalplan skrottes

Lokalplanen, der muliggjorde 10.000 kvm byggeri på havnen i Ærøskøbing, er blevet vraget på januars kommunalbestyrelsesmøde. I stedet fastlægges det, at den ny bymidte, hvor der må være butikker og restauranter, må omfatte området ned til Jomfruvejen, henover området ved Lendas Grill og Netto.

Læs mere
Kystdirektoratet: Marstal overlever nye stormfloder - undtagen Eriks Hale

Kystdirektoratet har analyseret alle Danmarks kyststrækninger og deres risiko for oversvømmelser og erosion (Læs: Vandet bider stykker af landet). For Marstal er risikoen begrænset og forslaget er, at man ikke gør noget for det eksisterende, men ikke lægger nye bygggerier i lavtliggende områder.

Læs mere
Kystdirektoratet: Ærøskøbing overlever nye stormfloder

Stormfloder vil ikke ramme området der starter ved Ærøskøbing Camping og Strandskoven ud omkring Uhrehoved og slutter ved Ærøskøbing Lystbådehavn. Strækningen er 9 km lang.

Læs mere
Her er de 12 stormramte Ærø-steder der afventer statspenge

Det økonomiske omfang af skader på havne, veje og kystsikring på Ærø er på over 27 millioner kr. Kommunen har ikke råd til selv at betale for disse anlægsreparationer og må derfor søge en statslig stormflods- og lånepulje.

Læs mere
Stærkt stigende grundvand på Ærø

Ærø er en af de kommuner i landet hvor grundvandet vil stige mest på grund af den øgede mængde regn. Det vil give flere oversvømmelser i lavninger på Ærø, ifølge en ny rapport fra tænketanken Concito.

Læs mere
Ærøskøbing-plan: Færger glemt, Netto bliver lovlig og 10.000 kvm byg fjernes

Udviklingen af Ærøskøbing skal fremover gå helt ned til havnen, men i det bymidte-forslag, som kommunalbestyrelsen skal vedtage til februar, har man  ikke taget de 2 nye store færger med i planen. Samtidig fjerner man den nye lokalplan fra 2021, der gav lov til 10.000 kvm byggeri på havnen.

Læs mere
Gågade i Ærøskøbing udvides til 4 måneder

Det er planen, at det gamle Ærøskøbing skal være gågade i påsken og fra 1. juni til 31. august og igen til julemarkeder og andre begivenheder. I alt 4 måneder om året.

Læs mere
Stort flertal: Marstal havn skal have butikker, caféer, gallerier og mere museum

Den 17. januar vedtager kommunalbestyrelsen, at bylivet skal udvikle sig yderligere på havnen i Marstal. Fyns Amts Avis har spurgt de 15 medlemmer, og 2/3 støtter, at butikker, cafeer og gallerier kan bosætte sig i området omkring færgen - det vil også muliggøre en Netto-butik.  

Læs mere
10 bud på Ærøs fremtid i 2024

2024 bliver et år med store og små beslutninger, som vil ændre øen markant. Ærø Dagblad giver her et bud på året der kommer.

Læs mere
Staten og EU afsætter millionbeløb til Ærøs fiskere og idéfolk

Ærøs få fiskere kan nu søge om EU-penge til nye hav-ideer, for staten har afsat en milionpulje, som kan søges frem til den 3. marts. Råd kan fås på Motorfabrikken i Marstal hvor rådgiver Julie Skaar er klar med vejledning til ansøgningerne. Det er dog ikke kun fiskere der kan søge - alle med gode ideer omkring havet kan søge.

Læs mere
Nye solparker og vindmøller på Ærø på vej

Mange mindre nye solparker og vindmøller skal opføres på Ærø. Bag det nye projekt står andelsselskabet Ærø Borgerenergifællesskab, der blev oprettet i december.

Læs mere
Derfor overlever Ærø - 29 % boliger bruges som fritidshuse

Ærø har 4,700 boliger og heraf er 29 % fritidsboliger, mens 71 % er beboede hele året. Og det er pudsigt nok fritidsboligerne der får øen til at overleve, selvom Kommunalbestyrelsen fører en hård kamp for at udryde dem, ikke mindst i Ærøskøbing.

Læs mere
Her er de 600 km nye begrænsninger på Ærø

Der er nu 600 km jord- og stendiger på Ærø, der er udpeget som beskyttede. Den endelige Ærø-plan har været omkring Slots- og Kulturstyrelsen og skal vedtages endeligt i starten af det nye år af Kommunalbestyrelsen.

Læs mere
Rekord i tilbagebetaling af ejendomskat på Ærø

Boligejerne i Gentofte, Ærø, Odsherred og Struer skal have flest penge tilbage i boligskat i Danmark. Vurderingsstyrelsen sender nu de første 3 milliarder kr til boligejere, der har betalt for meget i boligskat i årene 2011 til 2020.

Læs mere
Skattereform: Lavere skat til gamle arbejdere på Ærø

Næsten 50 % af Ærøs indbyggere er over 60 år, så den nye skattereform som Folketinget har vedtaget giver rigtig mange penge til øens befolkning. 

Læs mere
God økonomi koster Ærø op til 9 millioner

Det går så godt med statens og kommunernes indtægter, at der bliver flere penge til de kommuner der har fravalgt en statsgaranti på sine skatteindtægter.

Læs mere
Færre indbyggere på Ærø - falder til 5.900

Efter et 2022 med stigende folketal, ser det nu igen ud til, at Ærø Kommune kan forvente en fortsættelse af befolkningsnedgangen i de kommende år.

Læs mere
Sommergågade i Ærøskøbing - en succes - forslag om hele året

Sommeren 2023 var første sæson med de nye pullerter rundt om det gamle Ærøskøbing, der stopper for biltrafik fra 10-23, for beboere dog kun fra 12-17.

Læs mere
Færre udgifter til stormfloden - 27 milllioner

Udgifterne til udbedring af skaderne på Ærø efter stormfloden bliver kun på det halve af det frygtede - omkring 27 millioner kr.

Læs mere
Fusion med 463 Ærø-boliger og Svendborg-selskaber trækker ud

Fusionen af Ærøs største ejendomsbesidder, Det Ærøske Boligselskab, med Svendborgs 2 store boligselskaber går ikke efter planen. 

Læs mere
Ærø er en af Danmarks bedste kommuner

Ærø ligger i toppen af Danmarks kommuner når Indenrigs- og Sundhedsministeriet måler på 16 områder og sammenligner de 98 kommuner. Ærø ligger som 13. bedst i Danmark.   

Læs mere
Ærø bruger 50 % mere til administration end resten af landet

Ærø bruger 15.000 kr per indbygger i administration, mens gennemsnittet for Danmarks kommuner er 10.000 kr. Kommunens udgifter til administration er steget 16 % de seneste 5 år. Danmarks 4 ø-kommuner har generelt større administration end landets øvrige 94 kommuner.

Læs mere
Ærø har flest penge i kassen per indbygger

Ærø er, sammen med Læsø og København, den kommune der har flest penge i kassen: Knap 20.000 kr per indbygger.

Læs mere
150 millioner til diger - også på Ærø + ny digeplan

Staten har afsat 150 millioner til en kystbeskyttelsespulje  her i 2024. Kystdirektoratet er desuden i gang med at vurdere 240 kilometer af Danmarks diger.

Læs mere
Fald i beskæftigelsen på Ærø

Ærø er blandt de 19 kommuner hvor beskæftigelsen det seneste år er faldet, samtidig med at antallet af beskæftigede i Danmark som helhed har passeret 3 millioner. 79 kommuner har fremgang.

Læs mere
EU åbner for støtte til Ærø-projekter - 30 millioner

EU har givet 20 millioner til Ærø-projekter og nu er der afsat yderligere 10 millioner frem til 2027. Gode projekter på øen, der kan skabe arbejdspladser, kan nu søge frem til den 2. februar.

Læs mere
Pulje til nedrivning af forladte huse på Ærø - 100 millioner

Der afsættes nu 100 millioner til nedrivning af forladte eller forfaldne boliger i Danmark i 2024. Ærø fik i sommer 4 millioner til nedrivninger på Ærø og især i Marstal, men kan altså nu få ekstra penge.

Læs mere
Staten: 12 millioner til stormflods-skader på Ærø + lån

Staten vil dække 25 % af skaderne på Ærø, hertil kommer muligheden for stormflodslån. Der er skader på veje, diger og havne på Ærø for op mod 50 millioner, ifølge borgmester Peter Hansted.

Læs mere
Ny minister for Ærø og omegn - større magt

Morten Dahlin er blevet udnævnt til ny minister for Ærø og omegn (Læs: Minister for byer og landdistrikter), fordi der skal en skarpere profil til at løfte Udkantsdanmark. Og ikke mindst vinde stemmer tilbage fra provins-dronningen Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Læs mere
Ærø: Eneste kommune der beskytter drikkevandet 100 %

Ærø er det eneste sted i landet hvor landmænd 100 % er gået med til at beskytte drikkevandet ved at oprette sprøjtefrie zoner. De såkaldte BoringsNære BeskyttelsesOmråder, BNBOer.

Læs mere
Skurforbud i Ærøskøbing og måske i Marstal

Der er ikke regler for størrelsen af skure i Ærøskøbing og Marstal i lokalplanerne, som er de lokale byggelove. Kommunalbestyrelsen har nu besluttet i Ærøskøbing, at give lov til et skur i den ene ende af Smedegade, som er bygget, og et forbud mod et skur magen til i den anden ende. 

Læs mere
Skattelettelser på Ærø - 63-93 % skal have penge tilbage

Husene på Ærø er steget så meget, så øen er et af de steder i landet, hvor der bliver givet færrest lettelser på ejendomsskatterne. Det viser tal som boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergman har beregnet.

Læs mere
Ærø og Gentofte får de mindste skattelettelser

Rigmandskommunen Gentofte får sammen med fattigdomskommunen Ærø de mindste skattelettelser.

Læs mere
Stomflod koster kommuner 230 millioner - Ærø betaler 50 millioner

11 kommuner beder om hjælp fra staten efter stormfloden, men de fleste har kun skader for få millioner, mens Ærø og Vordingborg kommuner topper med 50-100 millioner kr. 

Læs mere
Det betyder den nye udviklingslov for Ærø - bliver fri-ø

Med den nye udviklingslov, der er under vedtagelse i Folketinget, bliver det langt lettere at udvikle og bygge på Ærø. Forslaget har bred opbakning og har været gennem 1. behandling i Folketinget i starten af november.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev