Færger & Havn

7 udvalgt til at stå for køb af 2 nye Ærø-færger til 500 millioner

Der er nu oprettet en styregruppe, der skal stå for planlægning af købet af 2 nye elfærger til 500 millioner. Fra statens side gives der et tilskud på 72 millioner kr. De nye færger skal sejle om 4 år.

Læs mere
Købsaftaler på elfærger på plads til jul

Inden årsskiftet kan der indgås indkøbsaftaler med OMT/PensionDanmark-konsortiet om standardfærger baseret på el-drift. Det er Færgesekretariatet i Ærøskøbing der står for den direkte forhandling sammen med Ærø og andre færgekommuner.

Læs mere
Indenrigsministeriet: Lad os gøre færger til Ærø billige hele året

I en evaluering af tilskud til færgerne til Ærø og 20 andre færge-kommuner er Indenrigs- og Boligministeriet helt klar i sin anbefaling: der skal være billige færgebilletter året rundt - priserne skal ikke sættes op til et ublu niveau i de 6 sommeruger.

Læs mere
Sælger flydende sommerhus i Ærøskøbing - flere på vej i Marstal og Søby

Søby-virksomheden Nautic Wood har solgt sit første flydende sommerhus i havnen i Ærøskøbing. Der er givet tilladelse til 1 mere i byen, 2 i Marstal og eventuelt i Søby Havn.

Læs mere
Ærøfærger køber diesel til 2,93 kr og sparer 16 millioner

Ærøfærgerne har en fastpris-aftale på diesel frem til december 2023.  Det betyder, at det kommunalt-ejede færgerederi kun betaler 2,93 kr per liter diesel, selvom brændstofpriserne er steget voldsomt.

Læs mere
Ærøs største private arbejdsplads går i 0 efter flere års underskud

Genopretningen efter flere års dårlig drift på Søby Værft viser nu resultater: Det nye årsregnskab viser et lille overskud på 178.000 kr - året før var underskuddet på 5 millioner.

Læs mere
Har nogen noget imod at Søby Havn bliver mindre

Udbygningen af Søby Havn bliver mindre end oprindeligt planlagt, fordi der ikke er penge til den turistmæssige del med flere lystbådepladser og 240 m kaj til krydstogtskibe. Frem til den 24. juni er formindskelsen i offentlig høring.

Læs mere
Byggeri af Ærøskøbing-færger starter i 2024

Arbejdet med de 2 nye færger er sat i gang under ledelse af en projektgruppe der består af projektleder Cecilie Larsen, færgedirektør Keld Møller, Svend Åge Korup som teknisk chef, Frank Pedersen som sikkerheds- og godkendelsesansvarlig og Halfdan Abrahamsen som informationsansvarlig.

Læs mere
Vi vil (måske) bruge 60-80 millioner på at renovere de 2 skibsskrog på Ærøskøbing havn

Ærø Dagblad har fået oplyst, at Det Gamle Værft i Ærøskøbing vil droppe renoveringen af de 2 skibe Vito og Angelo, da det vil koste 60-80 millioner at renovere dem.

Læs mere
Havnen på Ærøskøbing udvikles med street food, legeplads og park

Det har kke været noget kønt syn, Ærøskøbing Havn: Rod og affald på det Gamle Værft, Netto og parkeringsplads til færgen. Men nu sker skiftet. Ærøskøbing Havn bliver Ærøskøbing værdigt.

Læs mere
4 af Danmarks største entreprenører valgt til at kæmpe om Søby Havn

4 af Danmarks største entreprenører har allieret sig med de største ingeniørfirmaer for at vinde Søby Havn-projektet der koster omkring 116 millioner.

Læs mere
Marstal-færgen tjente 2,7 millioner på driften, men betalte op mod 10 % i renter

Indkøringen af Marstalfærgen ÆrøXpressen har været en tungere omgang end forventet, og det har givet et underskud på 1,7 milllioner. Driften er dog rimelig god med et overskud på 2,7 millioner, men der måtte betales 4,5 millioner i renter til de 3 banker der har betalt for skibet og på lånekapital fra aktionærerne.

Læs mere
Sådan bliver købet af de 2 nye færger organiseret

Nu går processen igang med at købe og bygge de 2 nye færger til Ærøskøbing-Svendborg-ruten. Der er allerede udarbejdet et grund-design for færgerne.  

Læs mere
Massivt flertal vedtager at fortsætte med 2 storfærger til 4-500 millioner

Med stemmerne 10 mod 5 har kommunalbestyrelsen vedtaget, at tage et tilskud på 72 millioner hjem til at bygge 2 nye elfærger med kapacitet på 80 biler hver.

Læs mere
Oprydning på havnen i Ærøskøbing

Den nye leder af det Gl. Værft, Julie Leerskov, er gået igang med en større oprydning i Ærøskøbing Havn. Den har fjernet indtrykket af affaldsdepot på det fysiske plan og desuden kommer der nye initaitiver for at bringe flere penge i kassen - for ellers lukker den socialøkonomiske virksomhed.

Læs mere
Ærøfærgerne: Vi fastholder de 2 superfærger og øger egenbetaling med 30 millioner

Ærø fik i december 72 millioner i tilskud til 2 nye superfærger der skal sejle fra Ærøskøbing. Det var 30 millioner mindre end ansøgt, fordi Trafikstyrelsen ikke ville støtte større færger og desuden indeholdt ansøgningen for mange ekstra-udgifter.

Læs mere
Søby-færge aflyst til 9. april og Marstal-færge aflyst til 7. april

Frem til den 9. april er der ingen sejlads på overfarten Søby-Faaborg - og det samme gælder Marstal-færgen som ligger stille frem til og med den 7. april. Og Søby-Als-færgen sejler på nødplan.

Læs mere
Marstal-færgen sejler først den 30. marts - har ødelagt motorblokken

Færgen fra Rudkøbing til Marstal har ødlagt motordel og sejler derfor ikke.

Læs mere
Brugsen anlægger jordvold af forurenet jord

Grunden hvor Brugsen er ved at bygge ny butik i Søby har vist sig at være lettere og stærkt forurenet. Derfor anlægges nu en vold mod syd med jorden - foreløbigt frem til 2027.

Læs mere
Havn til krydstogtskibe er droppet i Søby

Der var givet tilladelse og penge til en udvidelse af Søby Havn, så krydstogtskibe kunne lægge til en 240 m kaj. Det er droppet og der satses udelukkende på erhvervsskibe (Læs: Reparationer til Søby Værft). Det skal kommunalbestyrelsen nu give sit tilsagn til.

Læs mere
Helhedsplan Marstal stopper måske Netto

Den 23. marts skal kommunalbestyrelsen vedtage Helhedsplanen for Marstal, som udelukker en Netto ved færgehavnen. Det blev ellers vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december, at der skulle gøres plads til Netto ved at udvide bymidten ned til færgeområdet.

Læs mere
Supermarked på havnen - Ja i Søby og Nej i Marstal

Byggeriet af det nye supermarked på færgehavnen i Søby er nu endelig gået i gang, efter udfordringer med for få parkeringspladser. Til gengæld er der stadig hård kamp mod et supermarked på færgehavnen i Marstal.

Læs mere
El-færge forlænger nødplan frem til 15. maj

Det der blot skulle have været en opdatering gav sammenbrænding i elfærgen Ellens transformerhus. Nødplanen for Søby-Als-ruten forlænges frem til 15. maj.

Læs mere
Ingen gratis færger til Ærø til sommer

Dem der havde håbet på gratis eller billige færger, ligesom de sidste 2 år, bliver skuffede. Det forventes, at evealueringen af de gratis færger først er færdig - til sommer.

Læs mere
God økonomi i Søby Havn

Omsætningen i Søby Havn blev på 3,6 millioner og det er på niveau med året før. De største indtægter kommer fra lystsejlere og færgerne til Faaborg og Als.

Læs mere
Ellen forlænger nødsejlads frem til 1. april

Det der blot skulle have været en opdatering gav sammenbrænding i elfærgen Ellens transformerhus. Nødplanen for Søby-Als-ruten forlænges fra 1. marts og frem til 1. april.

Læs mere
Hvis nye storfærger ændres væsentligt bortfalder Ærø-tilskud på 55 millioner

Ærøs tilsagn om et tilskud på 13 % til de 2 nye store Ærøskøbing-færger kan blive slettet, hvis der ændres for meget, skriver Trafikstyrelsen.

Læs mere
Nødplan frem til 1. marts for færgen fra Søby

Det der blot skulle have været en opdatering gav sammenbrænding i elfærgen Ellens transformerhus. Der er nu indført nødplan for Søby-Fynshav-ruten frem til 1. marts.

Læs mere
11 starter på forsøgsuddannelse i Marstal - 9 fik straks job

De første 9 uddannede har alle fået færgejobs, efter de afsluttede den nye uddannelse som færgenavigatører fra Marstal Navigationsskole. 11 er netop startet på uddannelsen, som retter sig mod voksne over 25 år.

Læs mere
Succes for uddannelse som færgenavigatør på Ærø

Gamle søfolk søger tit ind på de lokale færger, når trætheden over langfarten tager til. Men en ny forsøgsuddannelse skal få yngre folk til at blive færgenavigatører.

Læs mere
Brugsen-byggeri stoppet af for få P-pladser - får dispensation

Brugsen skal have dispensation for parkeringsplads-krav for at kunne gennemføre byggeriet af den nye brugs på 1.196 kvm på Søby Havn. Den 7. februar gav Teknikudvalget grønt lys, så byggeansøgningen kan komme i land.

Læs mere
Elfærgens transformerhus er brændt sammen

Elfærgen Ellen der sejler fra Søby til Fynshav på Als kommer til at stoppe i længere tid, for dens transformerhus er brændt sammen under optimeringen.

Læs mere
Lukket dampskibsselskab giver 306.000 til Ærøskøbing Havn

I 20 år har pengene stået deponeret, men nu kan 306.000 kr frigives fra Dampskibsselskabet Ærø. Pengene vil gå til at forskønne det rodede område ved Det gamle Værft og turistkontoret.

Læs mere
De 2 nye Ærø-færger får kun tilskud på 13 % og ikke 25 %

Tilskuddet til de 2 nye elfærger til Ærøskøbing får kun tilskud på 55 millioner. Til gengæld vil Trafikstyrelsen gerne støtte ombygning af havnene i Svendborg og Ærøskøbing.

Læs mere
Ny bymidte i Marstal giver Motorfabrikken problemer

Hvis den nye Kommuneplan bliver vedtaget som den foreligger, så vil kulturprojektet Motorfabrikken Marstal få problemer, for den ligger udenfor den nye bymidte på havnen. 

Læs mere
Får 79 millioner i støtte til 3 el-færger til Ærø

Ærø Færgerne får 72 millioner til 2 el-færger i samme størrelse som nu. Marstal-færgen fik topkarakter og blev den eneste privatejede færge der fik støtte med 7,5 millioner til omstilling til el.

Læs mere
Ny Marstal Byhavn på 14.000 kvm

Det er nu vedtaget, at bymidten i Marstal udvides med 14.000 kvm ned til værftet, færgelejet og hen til Pakhusvej. 

Læs mere
Rambøll dømmer Netto ude

Rambøll er sat til at lave forslag til udviklingsplaner for Marstals fremtid. De er nu kommet, men ingen af dem inkluderer Netto på havnen.

Læs mere
Elfærge får international pris

Ærø Kommune er blevet tildelt Energy Globe Award 2021 for elfærgen Ellen.

Læs mere
Regnskab: Elfærgen Ellen kostede 230 millioner

Udviklingsprojektet med elfærgen Ellen, som sejler fra Søby til Als, kostede 230 millioner. Heraf gav EU og Schweiz 119 millioner, mens Ærø Kommune betalte 111 millioner.

Læs mere
Marstal-færge ombygges for 30 millioner og de 2 Ærøskøbing-færger koster 408 millioner

Trafikstyrelsen har modtaget ansøgninger om tilskud for 853 millioner til 32 færger. Ansøgningsfristen udløb mandag den 15. november og interessen har været meget stor.  

Læs mere
Holdt de nye færger hemmeligt

Allerede i slutningen af august blev alternativet til de 2 megafærger fremlagt for færgedirektøren, borgmesteren og Mads Boeberg Hansen, som sidder i arbejdsgruppen for nye færger til Ærø. Det oplyser kilder omkring færgeprojektet til Ærø Dagblad.

Læs mere
Ærø dropper megafærger efter protester

Det folkelige pres op til kommunalvalget er blevet så stort, at kommunen har besluttet at skifte ansøgningen om 2 store katamaranfærger ud med Ø-færger. 

Læs mere
Her er (måske) den nye færge til Ærø

Istedet for de 2 store dobbeltfærger, som kommunalbestyrelsen har vedtaget, så er her den basismodel, som mange danske øer nu forventes at indkøbe. Flertallet der stemte for de ny storfærger den 13. oktober er på retræte, for spørgsmålet var hvorfor den alternative mulighed ikke blev fremlagt.

Læs mere
Brand i elbiler på færger - afsætter 2,4 millioner

En brand i en elbils batteri er svær at slukke og det afgiver store mængder af den giftige og ætsende gas hydrogenfluorid. På land kan beredskabet håndtere det, men på en færge er det søfolk og kantinefolkene der skal stå for brandslukningen.

Læs mere
Konkurrent til Ærøs superfærger er klar til december

I december måned præsenterer Færgesekretariatet i Ærøskøbing det nye bud på el-færger der kan sejle fra Ærøskøbing og Søby. Det er en nyudviklet basismodel, som kan skaleres efter behov fra 100-300 passagerer og op til 80 biler. 

Læs mere
Hagbart: Misvisende færgepris og forkert sammenligning med Ellen

En af de mest centrale personer i Ellen-færgeprojektet Henrik Hagbarth Mikkelsen fra Marstal Navigationsskole kritserer Ærø Dagblads artikel: Ellen slået af ny elfærge til Fanø med 300 passagerer.

Læs mere
Ellen slået af ny elfærge til Fanø med 300 passagerer

Fanø har sat sin nye elfærge i drift her i oktober måned: Den kan medtage 300 passagerer, mens Søby-færgen Ellen kan have 147 passagerer. Fanø-færgen har kostet 80 millioner kr - Ellen kostede 224 millioner, da den blev bygget i 2019. Ellen var first mover, og dermed var der mange udviklingsomkostninger.

Læs mere
Ingen tør stå ved 2 superfærger 14 dage efter vedtagelsen

Den 13. oktober vedtog SF, Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Ærøs Fremtid at der skal bygges 2 nye færger til 366 millioner, som skal sejle mellem Svendborg og Ærøskøbing. Her 14 dage efter er den folkelige modstand så stor, at flertallet smuldrer, for det kan blive et blodbad ved stemmeurnerne den 16. november. 

Læs mere
Vil have færre fattige turister - hæver færgeprisen

De har madpakker og termokander med, og bruger øens faciliteter og oplevelser, men lægger ingen penge. Derfor skal færgepriserne op for at begrænse turiststrømmen generelt og sørge for at det er de rigere turister der kommer. Det er tanken, eller konsekvensen, bag Fanøs nye prispolitik for færgerne.

Læs mere
Marstal Havn udvalgt for charmerende rod

Marstal Havn deltager i konkurrencen om Danmarks Smukkeste Havneområde. 15 havne er udvalgt og der kan stemmes på en havn frem til den 7. november.

Læs mere
153.381 tog gratisfærger til Ærø

Ærøskøbing-færgerne var sammen med Rørvig-Hundested-overfarten de mest benyttede gratisfærger med hver 89.000 gående. På 3. pladsen ligger Esbjerg-Fanø med 62.000 gående. 16 % af alle de danske gratisbilletter i sommerperioden blev brugt til at sejle til Ærø, svarende til 153.381 passagerer.

Læs mere
Ærø får 1 superfærge og tilsagn om 8 uger

Der er kun 145 millioner i omlægningsstøtte til Danmarks 30 kommunale indenrigsfærger, så det må forventes at Ærø kun får tilskud til 1 færge: Ærø har søgt om 92 millioner i tilskud til 2 færger og det vil være 63 % af hele puljen, hvis støtten imødekommes - der er 66 indenrigsfærger i Danmark.  

Læs mere
El-færgen er tjent ind på 6 år

El-færge-projektet Ellen kostede 200 millioner, men med erfaringerne og udviklingen vil et projekt nu kun koste 120 millioner. Og pengene er huritgt tjent hjem og sparer 2.500 tons CO2 om året.

Læs mere
Omgår loven og giver tilladelse til 4 små flydende hoteller i Ærøskøbing og Marstal

Der kommer nu 2 små flydende hoteller ved kajakklubben i Ærøskøbing og 2 i Marstal ved stenmolen ved Bro 10. Tilladelsen kom fra Havneudvalget den 14. oktober. Kommunen har vedtaget et forbud mod beboelse i lystbådehavnene, men det omgår udvalget ved at kalde flotellerne lystbåde.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev