Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Demokratiets uønskede forfald på Ærø

27. februar 2023

Send til en ven

Det er tradition i Ærøs kommunalbestyrelse for, at selv bitte små ting skal diskuteres og besluttes af politikerne. Problemet er, at der derfor skal læses 2-300 siders bilag til hvert møde. Politikerne skal desuden vurdere om det er objektivt, lovligt og fyldestgørende - før de kan tage en politisk beslutning. Det er der ingen mennesker der kan nå. 

Det skaber et demokratisk underskud, for politikerne skal bruge tid på små, små ting, som bure løses af den lokale chef, mens de store ting bliver udsat eller droppet - eller ikke overskuet.

Ansvaret ligger 4 steder:

* Som et lille ø-samfund går vi alle op i det nære og de små ting: Det er for dårligt, at ....

* Forvaltningen giver for udflydende beslutningsgrundlag: I fx Svendborg, Fåborg og Assens kommuner får politikerne konsekvensberegninger - hvis I beslutter A betyder det Y og koster X, hvis I beslutter B giver det disse konsekvenser og koster X. På Ærø er der som oftest 1 forslag, som ofte kan blive farvet (måske/måske ikke uforvarende) af den medarbejder der skriver det. 

* Kommunalpolitikerne accepterer at forvaltningens mearbejdere har sine egne personlige dagsordener og at de fremlagte beslutningsrundlag generelt er uoverskuelige - som 1 af kommunalpolitikerne altid siger på møderne: Jeg forstår ikke lige hvad der står, så .....

* Magtens spidser på Ærø som indædt kæmper for deres personlige interesser, gerne opdelt i Ærøskøbing og Marstal (og lidt i Søby) - også selvom det ikke tjener øen bedst. Argumentet er - ingenting.

Tidsforbrug

Lad os tage et par eksempler af de små ting:

* Billetautomater til Ærø-færger er stadig et politisk problem - de første blev sat i gang for 119 år siden i Londons togsystem.

* Omdøbning af Marstal Skole til Ærø Skole.

* Uddeling af beløb på 500 kr eller 1.000 kr eller .....

* Der må ikke sættes originale vinduer i et hus i Ærøskøbing.

* Græsset ved rådhuset skal klippes.

Store ting

De store ting trækkes til gengæld ud i uendelighed eller aflyses:

* Som den eneste kommune har Ærø ikke vedtaget den lovpligtige 12-årige Kommuneplan - skulle være vedtaget for snart 3 år siden. Ærøs borgere ved ikke hvad der bliver lovligt fremover - fra vindmøller til sommerhuse og boligbyggerier - forsvinder min udsigt, får jeg vindmølle og solpark i baghaven eller et rensningsanlæg eller parkeringsplads eller ....

* Marstals fremtid - Kommunalbestyrelsen har vedtaget en Helhedsplan, men den er i modstrid med kommunalbestyrelsens anden vedtagelse om, at byen skal føres ned til havnen med butikker, supermarked og cafeer.

* Solparken i Thorup - den er vedtaget i kommunalbestyrelsen og der blev udarbejdet en lokalplan, men den blev så skudt til hjørne fordi protesterne på Facebook blev så voldsomme, at politikerne frygtede stemmetallene ved kommunalvalget i 2021.

* De nye færger - Ærøs største invstering nogensinde - kører rundt og rundt og ingen har overblik og tiden går. Og som projektleder er sat en ung medarbejder der ingen erfaring har med investeringer eller infrastruktur og hvad færgerne betyder for en turist-ø.

* Befolkningen bliver ældre og ældre og udgifterne stiger og stiger, men indtægterne følger ikke med. Der spares, men snart er det kun øgede indtægter der kan sikre, at kommunen ikke sættes under administraion (Læs: Opsluges af Svendborg Kommune). Og ideerne til flere indtægter er der ikke !

* Turisterne slider på øen, men lægger for få penge, for enten sidder de i deres både og drikker hvidvin (25 %) eller også er det 1-dags turister (50 %) - og ingen af de 2 grupper lægger særlig mange penge på Ærø. De sidste 25 % er campingfolk, som ofte er sparsommelige, eller hotelfolk, som bruger mange penge, men kun er på øen i få dage. Og politikerne trækker beslutningerne om flere feriehuse i Søby, Bregninge, Ærøskøbing og Marstal i langdrag - for det upopulært blandt naboer. Men kun feriehuse (og wellneshoteller) giver helårsturisme og penge i kassen, for gæsterne har ikke alt med hjemmefra.

* Både i Marstal og Ærøskøbing er der helårskrav for boliger ifølge lokalplanerne, men det har været accepteret i de sidste 20-30 år, at husene bliver brugt til fritidsbrug. Vi taler om 150 boliger hver sted - så 300 boliger til en værdi af mere end en halv milliard. Det mangeårige rod i teknikforvaltningen er en ting, men omvendt har politikerne ikke pålagt den tekniske forvaltning at få ryddet op - og ikke mindst at give politikerne et lovligt grundlag at tage beslutninger på. (Det skal dog siges at der nu er ansat en kompetent teknikdirektør, der skal rydde op -  uden at det fører til for mange retssager).

* Ærø har 2 små museer, som igennem de sidste 10 år har fået såkaldte ekstraordinære tilskud af kommunen, fordi for få turister besøger dem - og har de været der 1 gang kommer de aldrig igen. For der er intet nyt at se. Men politikerne tør ikke gennemføre en sammenlægning eller nedlægning af det dårligste - selvom det ville give flere penge og muligheder til 1 (i fremtiden) godt museum med råd til årlige store og spektakulære udstillinger - for øjeblikket er det meget symptomatisk om "sokkens historie".

* Kommunen mangler arbejdskraft, men politikerne og kommunens lederne accepterer et helt absurdt sygefravær eller accept af at droppe arbejdet for at tage til familie- og venne-dage. I snit bliver kommunens medarbejdere væk fra arbejdet en måned om året. 17.000 fraværsdage. Det skal dog nævnes, at det generelt på øen er en accepteret livsstil at prioritere det private fremfor arbejde. Men her har politikerne også en opgave, for øen mangler duelig arbejdskraft.

* Alle, og ikke mindst politikerne, taler om flere boliger, men der er ikke blevet sat store arealer til boligbyggerier til salg i Marstal og Ærøskøbing - det er der folk vil bo (skoler, kultur, færger, butikker, restauranter). De små arealer kommunen udlægger er til parcelhuse, og det vil ingen projektudvikler gå ind i, for det kan der ikke tjenes penge på. Nutidens gamle og unge vil have rækkehuse og gerne mange, for det giver fællesskab - og det er der profit i for boligbyggere.

Overblik

Det er naturligt, at man i et så lille samfund som Ærø, med 0,1 % af Danmarks befolkning, kæmper også om de små ting, men hvis øen skal bestå som en selvstændig kommune, så er det nødvendigt, at:

Overblik og godt grundlag kombineres med rygrad for at tage de beslutninger som er nødvendige for øens selvstændige overlevelse og det gode liv.

 


Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Borgerrådgiver - for få klager

Hvis Facebook og Fyns Amts Avis skulle tages for pålydende, så er der store problemer i kommunen Ærø, men den nye Borgerrådgiver har efter 1 års arbejde…

Ny lov kan give gratis strøm til Ærøs elfærger

Der kommer 1. april en ny lov der lægger op til, at havvindmøller og solparker placeres tæt på hvor strømmen skal bruges. 

Udenfor: Nye skraldespande på hele Ærø

Den 1. april 2023 træder den nye affaldsordning i kraft. Det betyder derfor, at de nuværende skraldespande ved blandt andet busstoppesteder fjernes. I stedet sætter Ær…

Kommer bankkrisen til Ærø

Øens lokale bank er Rise Sparekasse, som fik et underskud på 8 millioner i 2022, fordi bankens investeringer i obligationer har været en dårlig forretning: Det gav et tab…

Parkeringsforbud og indkørsel forbudt i Ærøskøbing - fra 26. juni til 31. august

Der vil kun være 3 parkeringspladser i Ærøskøbing når gågade-perioden starter til juni. Og det vil ikke være tilladt at køre ind i byen for…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk