Næste år vil der komme et lovkrav om forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer, hvis det ikke er lykkedes at få en frivillig aftale med jordejerne. Ærø har som en af de eneste kommuner indgået aftaler med de fleste.
For første gang nogensinde bliver det ved lov forbudt at bruge sprøjtemidler omkring danske drikkevandsboringer, hvor der er risiko for, at sprøjtemidlerne nedsiver.
Miljøminister Magnus Heunicke vil forpligte kommunerne til at lave forbud mod at bruge sprøjtemidler i områder omkring landets 5.607 drikkevandsboringer, hvis der er risiko for forurening, og hvis vandforsyningerne ikke kan nå til enighed med lodsejerne om at stoppe med at sprøjte.
Akutplanen er målrettet de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder – også kaldet BNBO – der er områderne omkring drikkevandsboringerne.
I 2021 blev der konstateret rester fra sprøjtemidler eller nedbrydningsprodukter i 50 % af de undersøgte drikkevandsboringer. I 13 % var koncentrationerne over kravværdien for drikkevand.
Beslutningen kommer efter, at en evaluering har vist at kun 9 procent af de boringsnære beskyttelsesområder, der har behov for beskyttelse, er beskyttet.
I 2019 blev et bredt flertal i Folketinget enige om en aftale om, at vandværkerne med hjælp fra kommunerne skulle indgå frivillige aftaler med landmænd om at stoppe med at bruge sprøjtemidler i områder tæt på drikkevandsboringer inden udgangen af 2022.
Det er gået alt for langsomt med at beskytte områderne omkring vores drikkevandsboringer via frivillige aftaler mellem kommuner og lodsejere.
Lodsejere kompenseres (næsten)
Lodsejere, der ophører med at anvende sprøjtemidler i BNBO vil blive kompenseret for tabt indtjening. I praksis vil landmændene dog opleve tabi forhold til at dyrke jorden normalt.
Det kræver en lovændring at forpligte kommunerne til at lave forbud. Lovforslaget vil blive fremsat til efteråret, og kan træde i kraft i midten af 2024.
Kortlægning sættes i gang
Udover akutplanen sætter miljøminister Magnus Heunicke gang i en kortlægning af Danmarks grundvand. Kortlægningen skal udpege, hvor vores drikkevand er truet af forurening, og hvor der er behov for en ekstra indsats for at beskytte det.
Kortlægningen begynder med et pilotprojekt på Fyn og Ærø, og erfaringerne herfra skal bruges, når kortlægningen trinvist opskaleres og udrulles til hele landet fra næste år.
Fakta
Fund af pesticidrester i drikkevandsboringerne, selv over kvalitetskravene, betyder ikke nødvendigvis, at kvalitetskravet for drikkevand overskrides.
Et forbud betyder, at det bliver lovpligtigt for kommunerne at give et påbud om at stoppe med at bruge sprøjtemidler, hvis der er risiko for forurening.
Derudover skal Danmarks grundvand kortlægges. Det begynder med et pilotprojekt på Fyn og de fynske øer. Erfaringerne fra pilotprojektet skal bruges, når den landsdækkende kortlægning går i gang i 2024.
Status for alle BNBO er tilgængelig på Danmarks Arealinformation under ”Status på BNBO”. Se det HER.
PS. Man skal dog være mere end intelligent (Læs: Det er Ærø Dagblad ikke) for at finde frem til BNBOerne.