Stormfloden havde en positiv effekt på iltsvindet i havet omkring Danmark, fordi der var så meget turbulens og frisk vand blev blæst ind. I den nyeste iltsvindsanalyse er det kun slemt mellem Ærø og Als.
Den megen blæst i løbet af oktober forbedrede iltforholdene markant. I starten af oktober var de hårdest ramte iltsvindsområder Det Sydfynske Øhav, Marstal Bugt, Mariager Fjord, Aarhus Bugt og mange af de østjyske fjorde syd herfor og det sydlige Lillebælt.
I adskillige af disse områder var der iltfrit i bundvandet, og der blev frigivet giftig svovlbrinte fra bunden viser en ny rapport fra Aarhus Universitet, som løbende måler iltsvindet.
- Vi kan ikke bruge stormfloden som en sovepude. Udledningen af kvælstof til vores havmiljø er alt for højt, og det kvæler livet i vore fjorde og nære kystområder. Vi er i gang med et langt sejt træk at få forbedret vores havmiljø, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Stormfloden er hovedårsagen til, at iltsvindet er faldet fra markant i slutningen af oktober. Bølgerne, som det voldsomme vejr skabte, har været med til at ilte havet. Samtidig hæmmes iltsvindet af efterårets koldere vejr og lavere vandtemperaturer.
Den primære årsag til iltsvind er tilførslen af store mængder næringsstoffer som kvælstof og fosfor til vandmiljøet.
Se rapporten HER.