Selvom Strandbeskyttelses-zonen på 300 m fra kysten forbyder byggeri, så vil der komme en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til genopførelse af badehusene på Eriks Hale på Ærø.
Næsten alle de 19 huse på Eriks Hale er forsvundet i stormfloden eller henstår i ødelagt stand.
Når et hus er for dårligt eller bliver revet væk af en storm giver Kystdirektoratet dispensation til genopførelse - det fremgår af Kystdirektoratets seneste sager for badehuse fra 2022 og 2023. Se den seneste 2023-afgørelse HER.
De kommende "nye" huse på Eriks Hale skal være magen til dem der blev taget af stormen, det fremgår af et Lokalplantillæg for Badehusene på Eriks Hale, som blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i 2018.
Det er Ærø Kommune, som ejer selve strandarealet og lejer arealerne ud til de enkelte badehus-ejere. Så selve badehuset er ejerens ejendom og eget ansvar. Ejeren skal dermed også selv betale for en genrejsning.
Udgiften til at genopføre husene påhviler kun ejerne, da Naturskaderådet ikke dækker skader på badehuse ved stormflod.
Overblik
Eriks Hale er en tange, der afgrænser Marstal Havn og det lille hav mod Marstal Bugt. På Eriks Hale er både badehusene og kalkovnen, der er kendte vartegn for Marstal by.
Der lå indtil stormfloden 19 badehuse. Der har tidligere ligget 20, men hus nr. 5 forsvandt i 1999 i en storm og blev på grund af en langvarig konflikt med kommunen ikke genopført, men der er i 2021 og 2022 kommet dom og afgørelser om, at genopførelse er i orden, se det HER.
De fleste af husene har ligget der siden 1930’erne, og har været brugt af byens borgere, til blandt andet omklædning i forbindelse med badning.