Uroen om boligerne i det gamle Ærøskøbing fortsætter. Flere af politikerne er usikre på, om det vil være lovligt at give tilladelse til, at de nuværende ejere fortsat kan bruge deres huse som fritidsboliger.
I praksis vil det ske ved, at en boligejer beder om en fleksbolig-tilladelse, som kommunen så giver.
En fleksbolig er en helårsbolig, som kommunen giver tilladelse til, at den enten kan bruges som helårsbolig ELLER som fritidsbolig.
Advokat politiserer
Kommunens advokat, Codex fra Vejle, har vurderet de forskellige muligheder, men giver kun et delvist billede:
Codex skriver, at der maksimalt kan gives 15 % fleksboligtilladelser i Ærøskøbing, men over halvdelen af boligerne bruges som fritidshuse, så det vil betyde afslag til de fleste.
MEN.
Det er ikke korrekt, at der er denne grænse.
Plan- og Landdistriktsstyrelsen skriver tværtimod:
"Det er op til kommunen at tage stilling til, hvorledes fleksboligordningen konkret skal udmøntes"
OG
"Det fremgår ikke af planlovens kapitel 8a om fleksibel anvendelse af helårsboliger, at der eksisterer en øvre grænse for, hvor mange fleksboligtilladelser en kommune må give."
"Det er derfor styrelsens vurdering, at kommunen ikke er begrænset af planloven i forhold til en en øvre grænse for antal fleksboligtilladelser."
Codex-advokaterne skriver også, at der kun er 2 muligheder for fleksboliger: Enten en tidsbegrænset tilladelse ELLER en tilladelse der kun gælder den nuværende ejer.
MEN.
Det er ikke korrekt.
Plan- og Landdistriktsstyrelsen skriver:
"Fleksboligtilladelser kan både meddeles til fysiske personer, så tilladelsen følger ejeren, eller meddeles, så den knytter an til selve boligen."
Det sidste er vigtigt, for det betyder, at boligen ved et salg fortsat kan bruges som fritidsbolig.
På vippen
I kommunalbestyrelsen er der enighed om, at det gamle Ærøskøbing skal være en helårsbolig-by, men man er uenige om der skal gives tilladelse til den nuværende brug af husene, hvad enten de i årevis har været brugt som fritidshuse eller som helårsboliger.
Kommunalbestyrelsen vedtog i januar med et snævert flertal, at man skulle acceptere virkeligheden og give tilladelse til de nuværende fritidshusbrugere.
MEN.
Ærø har en meget splittet kommunalbestyrelse med 9 forskellige partier, lokallister og løsgængere - ud af 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer.
Derfor sker der ofte skift af personlige eller politiske årsager, og det er også sket nu, da en af lokallisterne er hoppet over på den fløj der ikke accepterer en lovliggørelse af fritidsboligerne.
Så nu er der flertal mod fritidshusejerne.
Man kan være for eller imod, men resultatet af den nuværende politiske og juridiske tumult er uro for både boligmarkedet og udviklingen af Ærø, for hvornår er en beslutning en beslutning.