Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Marstal-, Store Rise- og Søby-området har for meget nitrat i drikkevandet

4. november 2023

Send til en ven

Nitrat i vandet kan give helbredsproblemer og nu er det kortlagt hvor der er for meget nitrat. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og De Nationale Geologiske Undersøgelser (GEUS).  

På landsplan, herunder Ærø, er det 20 %, der drikker vand med nitratkoncentrationer på over 4 milligram per liter. Det er den grænse, hvor forskerne bag projektet fandt en sammenhæng mellem nitrat og risikoen for tarmkræft.

På Ærø er det bedste vand i Ærøskøbing, mens vandet er værre i områderne ved Søby, Marstal og Store Rise.  

Undersøgelsen viste, at de danskere, som er eksponeret for koncentrationer af nitrat i drikkevandet over 9,25 mg/l har 15 procent større risiko for at udvikle tarmkræft end dem, der er mindst eksponeret for nitrat (under 1,3 mg/l).

Den forhøjede kræftrisiko kunne ses allerede ved nitratkoncentrationer over ca. 4 mg/l vand. 

forslaget er at vandboringer flyttes væk fra de områder, hvor nitratindholdet er for højt, eller der kan bores dybere så det øvre, nitratholdige vand undgåes.

Miljøstyrelsen skal nu vurdere den nye rapport.

Se rapporten HER.


Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Vil lukke for 32.000 kvm af Eriks Hale om sommeren - fugleæg

32.000 kvm af Eriks Hale-strand-områder i det sydlige Marstal skal nu lukkes for turister og Ærøboere forår og sommer, for at give fugle fred til at udruge unger.

Nye tysk-danske ideer skal redde Ærø fra stormfloder - 14 millioner

Ærø og de tyske og danske Østersøkyster blev ramt hårdt af oversvømmelser i oktober 2023 - og er de mest stormflodsudsatte regioner i Europa. Nu skal nyt…

EU og Ærø investerer 7,4 millioner i 3 naturprojekter fra 2025-29

Klokkefrøer i Voderup, Stokkeby Nor skal delvist under vand og øer og holme skal have får eller kvæg til at græsse. Det er planen for Ærø i EUs Life…

Hver person udleder 6,7 tons Co2 på Ærø - udledning falder ikke

CO2-udledningen for Ærø var i 2024 på 40.000 tons, det svarer til 6,7 tons CO2 per indbygger. Set i forhold til 2023 så er CO2-udledningen kun faldet med symbolske 0,9%.<…

2027: Elbusser på Ærø

Fra den 1. august 2027 skal der køre elbusser på Ærø. På det tidspunkt udløber kontrakten med Jesper Bus, men allerede til januar bliver bus-kontrakten sendt…