Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Oprydning på havnen i Ærøskøbing

8. april 2022

Send til en ven

Den nye leder af det Gl. Værft, Julie Leerskov, er gået igang med en større oprydning i Ærøskøbing Havn. Den har fjernet indtrykket af affaldsdepot på det fysiske plan og desuden kommer der nye initaitiver for at bringe flere penge i kassen - for ellers lukker den socialøkonomiske virksomhed.

Kontakt

Det Gl. Værft

Daglig leder Julie Leerskov

jl@detgamlevaerft.dk

og

Social- og Kulturudvalget

Mads Boeberg Hansen

mbh@aeroekommune.dk

Revisor skriver:

"Virksomhedens fortsatte eksistens er betinget af, at der vil kunne opnås yderligere driftstilskud, som er nødvendige for den fremtidige drift, eller at der opnås lån med længere løbetid". 

Træthed

Dermed har det Gl.Værft haft det klassiske forløb, som mange fonde er trætte af: Der bygges flot og godt og dyrt, men driften halter efterfølgende:

Udviklingsfonden Værftet fik 21 milllioner til at vitalisere havneområdet i Ærøskøbing i 2010. Der skulle bygges en ny hal og sættes gang i et socialøkonomisk projekt, hvor unge der har det svært med skolesystemet får nye muligheder: Øhavets Restaureringscenter.

Efter 4 års projektarbejde åbnede Det Gamle Værft i maj 2014.

Efterfølgende

På den gode side er, at det Gl. Værft hvert år har 20 unge i udviklingsforløb, men omvendt er området ikke blevet en dynamisk katalysator for havnen. Fra en entusiastisk start sank området hen. Kun butikken med tøj og design + enkeltstående større begivenheder fungerer godt.

At butikken med gratis arbejdskraft konkurrerede med andre butikker i Ærøskøbing og at der blev holdt koncerter og store arrangementer (Læs: Salg af fadøl) provokerede erhvervslivet i byen, men efterhånden er det blevet en accepteret kendsgerning.

Der var dog heller ikke nogen Ærø-erhvervsfolk der skabte alternative store venues (Læs: Meget store selskabslokaler).

Tvangsforløb

Kommunen var en aktiv part i det store projekt, og har derfor hængt på udgifter og støtte til projektet, men kommunen er over årene blevet trætte af den manglende energi og skiftende ledelser. Som også har købt 2 gamle stålskibe der er håbløse at renovere. Bare det største, Angelo, koster 50 millioner at få i vandet igen - det er stålskroget som ligger op mod Røgeriet.

Stop

Da det Gl. Værft har tabt sin egenkapital og har et revisorkrav om at skaffe flere penge fra kommunen, så er der et kraftigt pres på den nye daglige leder Julie Leerskov.

Om flere penge fra kommunen siger formanden for kommunens Social- og Kulturudvalg Mads Boeberg:

- Vi fortsætter på det niveau vi er i dag.

Den noget afventende udmelding spejler, at kommunen i årevis er blevet lovet bod og bedring og mere aktivitet.

Derfor er det lidt op af bakke for den nye daglige leder.

MEN.

Som en central aktør siger:

- Julie kan godt virke lidt hektisk og rabiat, men omvendt er det måske også det der skal til for at få gang i et grundstødt projekt.

Overblik

Den Blå Hal var oprindeligt træskibsværft og huser i dag butik og udstilling af gamle maskiner.

Den nye hal bruges til kulturarrangementer og events.

Ærø Kommune ejer området og projektet blev realiseret med støtte fra Realdania med 14 millioner, Vækstforum Syddanmark med 6 millioner og Ærø kommune med 1 million.

Udviklingsfonden har også ansvaret for det 3-mastede sejlskib Fylla, som sejler med skoleklasser og institutioner. Skibet ejes af Fylla Fonden, som blev stiftet af Ærø, Svendborg og Faaborg Midtfyns-kommuner.

Skibsværftsområdets historie

I slutningen af 1800-tallet blev der i Ærøskøbing bygget mindre træskibe:. Aktiviteten voksede især fra 1938–1982, da Armand Christensen var ejer af Ærøskøbing Skibs- og Baadebyggeri.

I 1980erne blev der stadig repareret mindre stålskibe på området. I 90erne var den væsentligste aktør et bådudlejningsfirma, der selv byggede sine udlejningsbåde. Fra 2002-2014 har området henligget uden aktivitet.

Udviklingsfonden Værftet

Udviklingsfonden havde i coronaåret 2020 en omsætning på 2,9 millioner og et underskud på 200.000 kr. Egenkapitalen var dengang på bare 153.000 kr.


Sådan så Ærøskøbing Havn ud før der blev investeret 21 millioner. Hensigten var energi og sammenhæng, men området er blevet en stopklods for havnepromenaden. Det skal Leerskov nu rette op på. Mads Boeberg Hansen og socialdirektør Kimma V. Thomsen har afholdt møde med Julie Leerskov om ændret forretningsstrategi.
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
10 % i renter kvæler Marstal-færgen - koster 4,5 millioner - kun 3 udveje

Nok mangler ÆrøXpressen kunder, men det helt store problem er, at lånene er alt for dyre: Der er gæld på 45 millioner. Den årlige rente er på 4,5…

Boye Kromann stopper som direktør for Marstal-færgen - Schlotfeldt tiltræder

Boye Bromann stopper efter 3 år i direktørstolen og Henrik Sindal Schlotfeldt tiltræder som ny direktør for ÆrøXpressen, der sejler mellem Marstal og Rudk…

Marstal Søfartsmuseum arver 1 million

Søfartsmuseet i Marstal har igen fået en større arv, denne gang på 1 million kr.

Dobbelt så stor besætning på Ærø-færger som på Marstal-færgen

Mange undrer sig nok over, hvorfor der er så mange i cafeteriet på Ærøskøbing-færgerne, men det er faktisk sikkerhedsfolk. På den private Marstal-f…

Nyt projekt for Søby Havn til 136 millioner

De 106 millioner står klar til udvidelsen af Søby Havn, men med de kraftige prisstigninger på især byggematerialer, så skal der nu findes ekstra 30 millioner. …

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk