Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Tidligere museumsleder skal styre Søbygårds udvikling til oplevelsescenter

31. december 2021

Send til en ven

Det bliver Ærø Museums tidligere leder, som skal udvikle Søbygaard, efter Ærø Museum er blevet opsagt fra driften med virkning fra 1. januar 2023. Ærø Museum har haft ansvaret siden 2001.

Den 12. december trådte formand Peder Pedersen ud af Den selvejende institution Søbygårds bestyrelse og formandsposten blev overtaget af den 71-årige Karen Margrethe Fabricius, der fra 2001-2016 var museumsleder af Ærø Museum. 

Den fredede storgaard Søbygaard blev renoveret for 34 millioner fra 1993 til 2017, men et for lavt aktivitetsniveau har betydet årlige underskud på 1/2 million og samtidig er de renoverede bygninger begyndt at forfalde igen.

Ærø Kommune har derfor været nødt til at holde hånden under Søbygaard med årlige tilskud og ekstraordinære bevillinger til Ærø Museum, som har stået for drift og vedligeholdelse.

I foråret 2020 blev Implement Consulting Group valgt til at udarbejde scenarier for stedets overlevelse og konsulentfirmaet kom med sine forslag i foråret 2021.

I juni besluttede kommunalbestyrelen at arbejde videre med Model 1, Springbrædt til Ærø, som var et oplevelsescenter i high end-niveauet. Dog blev det økonomiske hovedanker, som var et lille eksklusivt luksushotel, skudt ned.

Ordet luksushotel lød grimt hos de mere traditionsbundne dele af det politiske establishment.

Der var dog også et mere real-funderet argument om, at hvis det primært var hoteldelen der tjente pengene, så ville det hurtigt blive en forpagters fokus, mens oplevelserne for Ærøs andre turister, ville blive sekundære.

Der blev derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skulle komme med et oplæg til hvordan oplevelses-projektet kunne skrues sammen uden hoteldelens økonomiske fundament.

Der bliver nu ansat en projektmedarbejder, som skal arbejde med at udvikle oplevelser til Søbygaard, så oplevelsesdelen kan aktiveres når det nye Søbygård starter i 2023. Indtil da driver Ærø Museum stedet - mens den tidligere leder af museet kigger med over skulderen.

Planen

Efter den nye Model 1 skal en fond eje Søbygaard, som ansætter en forpagter, der skal drive stedet som et oplevelsescenter.

På fremtidens Søbygaard kan der ifølge Model 1 være:

* Værksteder i avlsbygningerne.
* Festlokaler i nordfløjen.
* Luksus-camping shelters og feriehytter ved naturområdet Vitsø.
* Sauna og spa i voldgraven.
* Et Geocenter med natur og historisk formidling.
* Yogacenter i nordlængen.
* Koncerter i Østlængen (som nu).
* Udlejning til aktiv ferie på land og vand.
* Spisested i den gamle forvalterbolig.

Organisering

Advokatfirmaet Horten er blevet engageret til at anbefale en effektiv orgnsiaering- De foreslår at en erhvervsdrivende fond ejer Søbygaard, og er ansvarlig for at restaurering og vedligehold, mens driften af Søbygaard varetages af en driftsforening.

Horten anbefaler:

* at den nuværende bestyrelse for Søbygaard udskiftes helt eller delvist og sammensættes, så den både reflekterer lokale interesser og de særlige kompetencer, som det kræver, at drive og udvikle Søbygaard.

* at bestyrelsen i den fremtidige organisering består af de samme medlemmer i både fond og driftsforening.

* Den nye bestyrelse bør som noget af det første ansætte en forretningsudvikler/daglig leder til udviklingsarbejdet og den daglige drift.

Bestyrelsen skal have maksimalt 5 medlemmer, så den bliver arbejdsdygtig.

Økonomi

Arbejdsgruppen for Søbygaard anbefaler, at kommunen afsætter 1 million til ansættelse af en projektleder/forretningsudvikler til at udvikle og sikre overgangsdrift samt en bæredygtig fremtidig drift, plus 200.000 kr. til ekstern konsulentbistand.

Kommunens Økonomi- og erhvervsudvalg skal den 2. december tage stilling til økonomi og fremdrift.

Usikkerhed

Horten skriver i sin vurdering: "Det er samtidig besluttet, at en fond fremadrettet skal eje Søbygaard, mens en professionel forpagter skal drive stedet. Der skal kunne genereres indtægter ved entré, overnatning og udlejning af lokaler. Det er dog tvivlsomt, om der er lokal opbakning til sådanne kommercielle aktiviteter, hvorfor det fremtidige økonomiske grundlag for driften er uafklaret."

I Arbejdsgruppen for Søbygaards oplæg er der indarbejdet restraurant, overnatning og kulturaktiviteter året rundt.

Arbejdsgruppen

Arbejdsgruppen består af:

* Jens Groth-Lauritsen, Den selvejende institution Søbygårds bestyrelse
* Karen Margrethe Fabricius, Den selvejende institution Søbygårds bestyrelse
* Rico Boye Jensen, Den selvejende institution Søbygårds bestyrelse
* Chris Hammeken, Turist- og Erhvervschef
* Allan Filtenborg, Ærø Kommune og Den selvejende institution Søbygårds bestyrelse
* Kimma V. Thomsen, Ærø Kommune
* Lone Flügge, Ærø Kommune.

Kommunaldirektøren Allan Filtenborg er formand for arbejdsgruppen.

Ejerhistorie

I den inderste vig af Vitsø Nor ligger en mægtig borgbanke fra vikingetiden og i dalsænkningen syd for denne blev et lystslot opført i 1580 af Hertug Hans den yngre. Efter mange arvekonflikter gennem de næste 150 år overtog den danske kong Frederik IV i 1729 Søbygaard.

I 1784 blev Søbygaard overtaget af kirkeinspektør Ove Fabricius som opførte hovedbygningen, og hans slægt kom til at besidde Søbygaard frem til 1876 hvor de fik økonomiske problemer. Søbygaard blev solgt til Peter Eriksen Knudsen-familien som ejede den til 1965, hvor de solgte hovedbygningen til bibliotekar Aage Andersen, der dog ikke havde råd til vedligeholdelsen.

I 1991 blev den selvejende institution Søbygård oprettet med statslig bistand, som købte hovedbygningen i 1992 med henblik på restaurering.


Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Søbygaard vil satse på naturoplevelser - forventer 12.000 gæster

Kulturcentret Søbygaard åbner den 30. april for sin første sæson uden Ærø Museum, som drev stedet frem til slutningen af 2022. Det bliver et selvst…

Lukkede selskaber ejer Ærø Museums udstillingsbygning og Hammerichs Hus

2 af Ærø Museums ejendomme ejes af ophørte selskaber, der lukkede i henholdsvis 2001 og 2015. Men ifølge formanden for museet passer det ikke - der er skrivefejl i…

Formand: Forening ejer 2 af Ærø Museums ejendomme

Ærø Dagblad skriver, at Ærø Museum ejer 3 ejendomme til en skønnet salgsværdi på omkring 18 millioner kr. Det er ikke korrekt, skriver Claus Grube, som…

Ærø Museum: Ejendomme for 18 millioner

Ærø Museum er på vej mod lukning eller sammenlægning med Marstal Søfartsmuseum efter mange års økonomiske problemer. Museet ejer dog store væ…

Ærø Museum lukker og direktøren stopper

Direktøren for Ærø Museum stopper og museet lukker efter mange års økonomiske problemer.

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk