Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Vindmøllepark til 5 milliarder til Ærø - 1 milliard udbydes til ærøboere

19. februar 2023

Send til en ven

4 km fra kysten i Bregninge vil energiselskabet Andel opføre en havvindmøllepark. Den skal opføres på det lavbundede område Voderup Flak.

Voderup Flak har en dybde på bare 0-5 m, og er derfor interessant for en havvindmøllepark. Og så er der kun 13 km ind til Als og Sønderborg, som skal aftage strømmen, for Ærø har i forvejen overskudsstrøm fra sine egne vindmøller.

Andel er for øjeblikket i forhandlinger med Ærø og Sønderborg kommuner, da kommuner indenfor en radius af 15 km kan nedlægge veto mod havvindmølleparker. Også Svendborg kommune er involveret i forhandlingerne, da den står for de nødvendige miljøundersøgelser.

Det forventes at Ærø får 30-50 milllioner for ulejligheden og det vil samtidig give god mening, da kommunen står overfor at investere 450-500 millioner i 2 nye elfærger - og der er lavvande (!) i kommunens kasse.

Desuden må det forventes, at Ærø får lovning på, at Søby Havn og Søby Værft får opgaver i byggefasen, men nok endnu vigtigere i den langsigtede vedligeholdelsesfase på 40-50 år. En vindmøllepark af Voderup-størrelsen vil typisk give 30-35 helårs-jobs.

Selve byggeriet af en havvindmøllepark tager ikke mere end 1-2 år, men før det er der et langt myndighedsforløb med miljøundersøgelser og diverse tilladelser, som nemt kan tage 2-3 år. 

I byggefasen taler vi om 3-4.000 jobs, som dog primært vil ligge hos de store danske og udenlandske firmaer og kun i meget begrænset omfang hos Ærø-firmaer, da de ikke har kapacitet og mandskab til opgaverne.

Omkring vindmøllerne på Voderup Flak skal der anlægges et stenrev, så der bliver en opblomstring i plante og dyreliv. I forvejen har Ærø planer om flere stenrev på både på syd- og nordsiden af øen.

Investering

Der er et krav om, at 20 procent af en havvindmøllepark skal udbydes til lokalt medejerskab, når havvindmøllerne er etableret af private energiselskaber - kaldet åben dør-proceduren.

Så Ærøs borgere kan købe for 1 milliard kr i vindmøllerne. Det ligger der nok ikke under hovedpuderne eller er stående i den lokale Rise Sparekasse eller den eneste anden bank på øen, Nordea. Det må derfor forventes, at der etableres en lån-til-vindmølle-købs-ordning.

Derudover skal Andel som opstiller af vindmøllerne dække et værditab på ejendomme, hvis det er på mindst 1 procent.

Det er Energinet, der står for driften af elnettet i Danmark, som administrerer værditabs- og køberets-ordningen.

Bliver det til noget

Dialogen med Ærø kommune startede i december og er gået frem i hurtigt tempo, men den 6. februar stillede Energistyrelsen alle havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen i bero.

Forklaringen er officielt, at åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten, men en måske vigtigere faktor er, at der i lyntempo er kommet 19 kæmpe-projekter som vil have lov til at rejse havvindmøller. Og Ærø-projektet bliver nr 20. Se kortet nederst i artiklen.

Men der vil slet ikke være kabler til at aftage al den el det vil medføre, så Energinet, der er ejet af den danske stat, vil stå med et kæmpeproblem.

Baggrund

Et bredt flertal i Folketinget indgik i sommeren en aftale om en 5-dobling af Danmarks kapacitet af havvind frem mod 2030, svarende til 9 GW ny havvind. Det vil man stadig, men man bliver nødt til at styre det bedre, så foreløbig er den åbne dør lukket i - selvom den samlede plan står ved magt.

Fordelen for Ærø er dog, at øen ligger meget tæt ved Tyskland og dermed har man en potentiel storaftager af strøm, så Andels projekt ved Voderup Flak ligger bedre til end mange af de projekter som er poppet op i den nordlige del af Danmark.


Antalet af nye havprojekter er eksploderet i 2. halvdel af 2022.
Previous Next
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Ejendomsmæglere kæmper om Marstal og Ærøskøbing - Ø-bolig sidder på 70 %

Ærøs største ejendomsmægler er Ø-Bolig i Marstal som sidder tungt på markedet i Ærøs hovedby. I Ærøskøbing har det væ…

Navigationsskolen opkøber bil- og båd-ejendom

Navigationsskolen i Marstal har købt ejendommen Bil- og Bådservice af Flemming Groth Hansen for at udbygge skolens værksteds-facilteter.

Rise Sparekasse har 2.800 kunder på Ærø - og har 1 milliard stående

Der er gode tal i Rise Sparekasses nye regnskab for den 1. halvdel af i år: Indtægterne stiger mere end udgifterne og der kommer stadig flere kunder til, ikke mindst i de sydfynske…

Hattesens Konfektfabrik udvider på havnen i Ærøskøbing

Der skal bruges mere plads til den fremgangsrige Hattesens Konfektfabrik, der ligger ved havnen i Ærøskøbing. Derfor vil selskabet nu bygge en ekstra etage oven på deres…

220.000 kvm ved Søby bliver udviklingsområde til 88.000 kvm byggeri

Området mellem Søndervejen og Søby Nørremarksvej, som grænser op til den tidligere Søby Skole, skal udvikles med boliger og erhverv. Til januar skal det…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk