Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

10 PFAS-steder: Leby, Ærøskøbing, Marstal og Rise Mark

6. august 2022

Send til en ven

På Ærø er der fundet 10 PFAS-steder og heraf er allerede 1 fundet med større forurening end den fastsatte grænseværdi. 

Der er 15.000 mulige PFAS-forureningsområder i Danmark, vurderer Danske Regioner. Der er hidtil undersøgt 1.100 ejendomme og ikke mindre end 82 % af stederne havde markant PFAS-forurening. Det vil koste 4 miliarder at undersøge alle grundene.

På Ærø ligger PFAS-ejendommene i Marstal, Ærøskøbing, ved Rise Mark og ved Leby. Sidstnævnte er detekteret som over grænseværdien, mens de øvrige 9 grunde ikke er undersøgt endnu. Derfor vil Danske Regioner ikke oplyse hvor de ligger helt præcist, før ejendomsejerne er informeret.

Udover selve forureningen er problemet, at det vil få kraftig indvirkning på værdien af boligerne og erhvervsejendommene - og dermed give ejendomsejeren problemer med sin bank.

Leby er undersøgt

Ærø Kommune har fået melding om, at der i 9 ud af 10 prøver er fundet PFAS-forurening i Skydsbæk ved Leby på det vestlige Ærø. Det stammer fra den nedlagte losseplads i Leby som var i drift frem til 1985.

Region Syddanmark skriver:

"Der er overskridelse af kvalitetskriteriet for PFOS i overfladevand i 9 ud af 10 prøver .... kriteriet er overskredet op til 14 gange tættest på lokaliteten."

Der er flest ejendomme i Marstal der mistænkes for PFAS-forurening fulgt af Ærøskøbing, mens der kun er 1 sted ved Rise Mark og det nævnte sted ved Leby.

Hvad er PFSA og PFOS

De kemiske fluorstoffer har mange navne, men PFOS og PFOA er de mest kendte.

Der blev den 1. juli 2020 indført forbud mod brug af fluorstoffer i mademballage af pap og papir.

Nyere viden om fluor-stoffers giftighed betyder, at Miljøstyrelsen i juli 2021 sænkede grænseværdien for, hvor meget PFOS der må være i jord og grundvand, før det er et problem. Det betyder, at der ofte skal tages affære, så snart der findes PFOS.

I mennesker ophober fluorstofferne sig især i lever, nyrer og i blodet.

Alle mennesker har i dag fluorstoffer i kroppen. Det gælder også nyfødte, da fluorstoffer vandrer fra moderen til barnet under graviditeten.

Her bruges fluorstoffer

PFAS-forureningen kan fx komme fra (tidligere) lossepladser, øvelsesområder for brandvæsenet, industri og produktion af byggematerialer. PFAS-stofferne siver ned og kan optages i vandet, i afgrøder eller dyrene der græsser.

Fluorstoffer anvendes i en bred række produkter:

* Sko og tøj til udendørs brug
* Møbelstof og tæpper
* Maling
* Kosmetik og plejeprodukter
* Tandtråd
* Cykelolier
* Imprægneringsmidler til tøj, møbler og sko
* Voks til ski, biler og gulve
* Gryder og pander.

Risiko-områder

Danske Regioner koncentrerer sine undersøgelser hvor der nu er boliger og andre byfunktioner  og vandboringer. Regionerne har hidtil især fundet PFAS-stoffer på grunde hvor der er eller har været:  

Jern- og metalvareindustri 

Losse- og fyldpladser

Træ- og møbelindustri

Renserier

Kemisk industri

Gummi- og plastindustri

Brandøvelsespladser

Tæpper, tekstil- og læderindustri 

Steder, hvor der er sket slukning af større kemikalie- eller oliebrande.

 

- Skulle det vise sig, at en grund er forurenet med PFAS-stoffer, er det ikke akut farligt, siger professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean, der er til TV 2. Se artiklen HER. PFAS optages i mennekser igennem mad og vand. Og det er den langvarige påvirkning der gør det farligt.


Danske Regioner vil ikke give præcise data for placering af forurening, derfor har TV2 kun fået et noget tåget kort med røde prikker for hvor den potentielle PFAS-forurening er placeret.
I Leby er der konstateret PFAS-forurening i det rødt markerede område.
Previous Next
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Ærøskøbing Fjernvarme vil bygge for 18 millioner

I den østlige udkant af Ærøskøbing vil fjernvarmeselskabet udvide med større tank, det nuværende solanlæg og ny varmepumpe. Prisen er 18 millioner i f…

Ærø topper nye energifællesskaber med 100 % og får topstøtte

Staten har afsat 16 millioner fra 2022-25 til lokale energifællesskaber og klimaomstilling. For større projekter gælder, at Energistyrelsen vurderer projekterne og Ær…

Ærø udleder 50.000 tons CO2

Det er færgerne, køerne og grisene der står for 87 % af CO2-udledningerne på Ærø. Samlet afgav Ærø 50.000 tons CO2 hvilket er en stigning på…

108 m mole i Ommel stoppet - håbet er nu en frilandsby

Den nye 108 m mole i Strandbyens Havn i Ommel til 1,5 millioner er blevet stoppet.

Havørreder på Ærø skal være bæredygtige - og 350.000 mærkes i 2023

Ærø og Fyn er blevet et mekka for havørred, og derfor skald er trækkes flere turister til. Et omdrejningspunkt er Fyns Laksefisk, som dog har økonomiske…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk