Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Læge-droner flyver 2.500 km mellem Ærø og Svendborg

7. december 2022

Send til en ven

Europas første sundhedsdrone har fløjet 2.500 km mellem Svendborg Sygehus og hospitalet i Ærøskøbing. Den tur kan dronen tilbagelægge på 40 minutter - der er 23 km.

Kontakt

Holo Air

Mathias Vinter

mavi@letsholo.com

- Projektet er afsluttet, siger Mathias Vinter fra Holo Air, som er en af de 6 partnere i drone-projektet

- Nu er der en evaluering i gang, og så er det op til Hospitalet og Regionen om det er en løsning som de kan se for sig.

De første testflyvninger af sundhedsdroner gik i gang i august 2021 fra hospitalet i Ærøskøbing ud over campingpladsen og langs kysten ved Revkrog mod syd. Sidenhen er der fløjet fra Ærø til Langeland.

Dronen

Dronen vejer 2,5 kg og har et vingespænd på 2,8 m. Den kan flyve med 100 km i timen.

Dronen bliver synlig fra landjorden for den flyver i 80 m højde. Styringen af den batteridrevne drone foregår fra et kontrolrum i København.

Hele projektet går under navnet HealthDrone.

Indenfor 3-5 år vil der flyves med større droner der kan flyve en læge ud til et skadested.

Prøver og medicin

Både blodprøver og medicin vil kunne komme hurtigere frem, også om natten når færgerne ikke sejler. Lige nu bliver blodprøver kørt med bil til Ærøskøbing-færgen og sejlet til Svendborg og derefter kørt til laboratoriet på Fyn.

- Sundhedsdronen kan give hurtigere prøvesvar og dermed bedre behandling, siger lægefaglig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fra Odense Universitetshospital.

Farerne

Droneprojektet har fået grønt lys fra Trafikstyrelsen efter der er blevet redegjort for hvad der sker hvis dronen løber tør for batteri eller der er fly eller helikoptere i luftrummet: Dronerne udstyres med et nødlandings-system, som automatisk træder i kraft og lander dronen med faldskærm og alarmerer vagtcentralen, hvis dronen skulle svigte helt.

Vejret

Dronerne er modstandsdygtige over for de fleste vejrforhold, men dog ikke under stærk blæst, kraftig sne og regn eller ved overisning af vingerne.

Partnerne

Der er 6 partnere i det 3-årige projekt til 31 millioner kr, som Innovationsfonden har støttet med 14 millioner:

* Syddansk Universitet,

* Odense Universitetshospital, OUH

* Holo,

* Unifly,

* Scandinavian Avionics,

* Falck.

Besparelsen

Odense Universitetshospital vil spare 15 millioner kroner om året hvis dronerne blev indført. Hvis det blev udrullet til hele Danmark vil besparelsen være 200 millioner, forventer projektpartnerne.


Foto: SDU, Syddansk Universitetshospital.
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Medarbejdermangel udløser indskrænkninger på ældre-området

Det svært at få nye medarbejdere til ældreområdet på Ærø. Det er baggrunden for, at Kommunalbestyrelsen har besluttet at reducere i personlig og praktisk…

Giver 1 million til sundhed på Ærø - projekter søges

Ærø får nu 1 million til nye sundhedsprojekter - alle kan søge. Den 19. januar udvælges hvem der skal have tillskud. Pengene kommer fra besparelser på læ…

Derfor stopper de hvide Ærøs vækst

Halvdelen af Ærøs befolkning er pensionister eller tæt på pensionsalderen. Deres interesse er ikke vækst og at blive rigere, men at støtte sundhed og sociale…

Kommunen opfører sig ordentligt - klagere fik ikke medhold

Ærø kommune har administreret socialsager efter reglerne og klagesagerne har vist sig grundløse. 0 % af sagerne krævede genbehandling eller blev ophævet, mens det…

Pullerter står og de handicappede går

Efter voldsomme udfald mod forvaltning, kommunalbestyrelsen og teknisk udvalg er Handicaprådet på Ærø blevet mildere stemt efter et møde om de ny pullerter i Æ…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk