Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Ærø har mange tilflyttere og for mange fraflyttere

27. december 2022

Send til en ven

Hvert år kommer der 8 % nye indbyggere til Ærø. Det er den største tilflytningsprocent i Danmark. Så der er ikke behov for flere tilflyttere, men at færre opgiver ø-livet igen.

- I nogle kommuner vælger man at have ret stor fokus på at begrænse fraflytningen, fordi man vurderer, at den strategi kan være både billigere og bedre end at bruge en masse kræfter på at lokke tilflyttere til, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Husted Damsgaard til magasinet NB-Kommune.

En analyse af 45 landkommuner viser, at der er tilfredshed med tilflytningen i næsten halvdelen af kommunerne - og det er en kraftigt skifte til for bare 5 år siden:

- Coronakrisen åbenbarede et stort potentiale for ny tilflytning til landdistrikterne, fordi flere fik øjnene op for den ro, tryghed og nærhed til naturen, som områderne tilbyder, siger Steffen Damsgaard.

Det er en udlægning, der finder opbakning i en anden analyse fra september af Center for Fremtidsforskning. Her fremgår det, at mange landsbyer landet over faktisk er i vækst – jo større en landsby er, des bedre klarer den sig.

– Vi ser vækst i landsbyer og landdistrikter i hver en krog af Danmark. Siden 2020 er befolkningstallet i landdistrikterne steget med mere end 6.000 indbyggere. Og på trods af en betydelig urbanisering, som har samlet stadig flere danskere i de større byer, bor der stadigvæk 50.000 flere danskere i landdistrikterne end i Hovedstadsområdet, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

I Landdistrikternes Fællesråds bosætningsanalyse er der spurgt ind til, hvad tilflytterne efterspørger i deres nye hjemkommune: På toppen af listen står god adgang til offentlige services, godt lokalt fællesskab og naturoplevelser. 

Tilflytterne til Ærø kommer primært fra København og Nordsjælland, mens den største udenlandske tilflyttergruppe er tyskere.

3-års sygen

Ærøs fraflyttere er unge der skal i uddannelse på fastlandet og folk der opgiver drømmen, også kaldet 3-års sygen: Ved ankomst er alt grønt og derfor er entusiasmen stor.

Efter den første vinter, hvor alt er dødt, falmer drømmen i lettere grad.

Så kommer sommeren igen og alt er lyst og økonomien er stadig i udvikling, hvis man er selvstændig. Så kommer den 2. vinter og nu bider tristheden for alvor - og da der ikke er nogen turister og aktivitet på øen går økonomien også tilbage. 

I det 3. år er entusiasmen væk og Ærø er blevet hverdag - og tilflytternes venner og familie bor stadig langt væk på fastlandet.

Og så tages beslutningen om at stoppe ø-drømmen. I år 4 er de væk igen....

 Se analysen HER.


Previous Next
Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Kystdirektoratet: OK til det forbudte badehus i Marstal efter 23 år

Det forbudte badehus nr 5 på Eriks Hale i Marstal kan nu genopføres, efter Kystdirektoratet har givet grønt lys. Dermed er der sat punktum for den daværende tekniske…

Ærø Museum lukker og direktøren stopper

Direktøren for Ærø Museum stopper og museet lukker efter mange års økonomiske problemer.

De nye 2023-krav for det gamle Ærøskøbing

De nye krav til det gamle Ærøskøbing er på vej i form af et 2023-tillæg til den fejlbehæftede lokalplan 9-9B. Fremover bliver det også tilladt med…

Ærø: Fra misdrift til fremgang

Søby Værft var elendigt drevet, de 2 museer overlever på arv og ekstraordinær kommunestøtte, Søbygaard stod halvtom, Det Gl. Værft fik 21 millioner,…

Fyns Amts Avis må ikke lukke på Ærø

Redaktøren Holger Jepsen forsvinder efter få måneder på øen og der kommer ikke nogen ny redaktør, for aviskoncernen bag Fyns Amts Avis skal spare 60…

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk