Tilmeld nyhedsbrev

Venligst udfyld nedenstående informationer

Bolig
Byg & Ejendom
Ferie & Turisme
Erhverv
Politik-Samfund
Færger & Havn
Miljø & Klima
Kultur
Sundhed + Ældre
Børn + Unge
Om os

  • Få Ærø-nyhedsbrev   
  • Facebook icon

Ærø vil søge om tilladelse til hotel Sommerlyst i Marstal

7. maj 2023

Send til en ven

Efter Kystdirektoratet i februar 2022 stoppede renoveringen af den gamle danseresturant Sommerlyst har der været arbejdet i det politiske på Christiansborg for at kunne give en tilladelse. Og nu kommer muligheden.

Det var for at stoppe betonhoteller på Danmarks strande, at man i Planloven forbød nybyg og renoveringer der forandrede bygningers brug.

Problemet var bare, at det især ramte Udkantsdanmark, fordi det er her der står mange lukkede bygninger i vandkanten, som idérige folk ikke må udvikle.

Sommerlyst-sagen var så absurd, at Folketinget i juni 2022 indgik en aftale om "at eksisterende overflødiggjorte bygninger, der ikke ligger i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter, også kan omdannes til turismeformål". 

Og det er her Sommerlyst kommer ind - det ligger 140 m fra vandet og ligger dermed i den ekstremt restriktive strandbeskyttelseszone og ligger i den nordlige landlige udkant af Marstal.

Ansøgning

Teknisk udvalg har her i april besluttet at der skal ansøges om at "gøre Sommerlyst til et projekt under forsøgsordningen for kyst- og naturturisme."

Ansøgningsfristen er den 1. februar 2024, så med god (politisk) vilje kan arkitektparret Dorte Mandrup og Louis Becher næste år få lov til at fortsætte deres strandede projekt.

Forsøgsordningen

Da Folketinget opdagede at udviklingen af kystområderne gik i stå, som følge af den restriktive planlov, blev det i 2015 besluttet, at give 10 forsøgstilladelser til projekter ved Danmarks strande.

Formålet var at se hvordan udviklingen blev, før der blev åbnet yderligere op.

Men der er siden kun blevet sat 4 projekter i gang, for investorer og bygherrer har frygtet langvarige og massive forhindringer fra lokale borgere og fra statslig og kommunal administration.

De 6 tiloversblevne "strandtilladelser" bliver derfor nu sat i spil igen.

I efteråret vedtager Folketinget "Sommerlyst-tilføjelsen" og loven træder i kraft 1. januar 2024.

Sommerlyst-sagen

Kystdirektoratet gav afslag på at omdanne den tidligere danserestaurant Sommerlyst i Marstal til restaurant og hotel. Begrundelsen var, at bygningen på et tidspunkt har været bolig:

"Ændring af tilstand er ikke tilladt i medfør af § 15 om strandbeskyttelse," skrev Kystdirektoratet.

OG

”Kystdirektoratet har i overensstemmelse med fast nævnspraksis vurderet, at en ændret anvendelse af den private beboelsesejendom til hoteldrift vil medføre en for naturen mere belastende anvendelse. Praksis for en sådan tilstandsændring er meget restriktiv, og der dispenseres kun i særlige tilfælde.”

Men stemningen er vendt i Folketinget og man vil have Udkantsdanmark til et overleve.

Den nye udfordring er så, at Folketinget også gerne vil beskytte naturen. Selvom Planloven er blevet mere lempelig, så er naturbeskyttelsesreglerne blevet skærpede.

Se evalueringen af forsøgsordningen for vandkantsprojekter HER.  Se ministeriets skriv om vandkantsprojekter HER.


Send artiklen til en ven Gå til forsiden Kommenter artikler på Facebook

Se flere artikler
Lovligt at give tilladelse til fritidsboliger i Ærøskøbing - advokat informerer skævt

Uroen om boligerne i det gamle Ærøskøbing fortsætter. Flere af politikerne er usikre på, om det vil være lovligt at give tilladelse til, at de nuværende…

Langeland løser Ærøskøbings problemer med fritidshuse

Med en enkel sætning har Langeland løst de juridiske problemer med fritidsboliger i det gamle Rudkøbing. Byen har helårspligt, men har ligesom Ærøskø…

80.000 kvm ferieområde i Marstal

Det store 80.000 kvm ferieområde i det sydlige Marstal er rykket et skridt nærmere.

Fyrer direktøren for Søbygaard - stopper med omgående virkning

Søbygaard har været skueplads for mange dramaer igennem tiden, og senest stoppede Ærø Museum den 1. januar. Og nu er den nye direktør Michael Wallberg S…

59 huse kan bruges og sælges som fritidsboliger i Ærøskøbing - forbud på vej

Det viser sig nu, at 59 huse i det gamle Ærøskøbing har lov til at bruges som fritidshuse. De 51 ligger i den vestlige del og 8 ligger i den østlige del.

Kontakt

Ærø Dagblad
Vestergade 41
5970 Ærøskøbing
info@aeroedagblad.dk
redaktion@aeroedagblad.dk