Andelen af 15-24-årige, der er ufaglærte, og hverken i job eller uddannelse er faldet fra 7 %. i 2016 til 6,4 % i 2022 i Danmark, men mange fynske og jyske kommuner går den forkerte vej. Ærø er en af de bedre kommuner med færre unge der er faldet ud.
På Ærø er andelen af unge der er faldet ud af samfundet på 4,7 %, mens gennemsnittet for Danmark er 6,4 %. Siden 2016 er den tunge gruppe faldet fra en andel på 5,7 % - målet er at kun 3,5 % af unge skal være udenfor i 2030 i Danmark.
I Jylland og på Fyn er andelen af unge uden uddannelse og job steget i 30 kommuner og faldet i 22 kommuner, viser opgørelsen fra Arbejderbevægelsens erhvervsråd.
I hovedstadsområdet er andelen faldet i samtlige 29 kommuner.
De største kedelige stigninger er i Assens, Langeland, Norddjurs og Ikast-Brande.
De største positive fald findes i kommunerne Billund, Samsø og Ballerup.
Halvering
I 2017 formulerede Folketinget en målsætning om, at andelen af unge uden job og uddannelse skal være halveret i 2030, sammenlignet med niveauet i 2016.
Selvom arbejdsmarkedet flere steder mangler arbejdskraft, er 6,4 % af alle 15-24-årige uden job og uddannelse.
Kommuner, hvor en høj andel af de unge er udenfor samfundet, ligger primært uden for de større byområder og har generelt flere borgere på offentlig forsørgelse.
Værst står det til i Lolland Kommune, hvor 12,7 % af de unge er ufaglærte og hverken er i gang med en uddannelse eller i job. Også i kommunerne Langeland, Vordingborg, Odsherred, Jammerbugt, Læsø og Samsø er mere end hver 10. unge uden job og uddannelse.
Kommuner med den laveste andel unge ufaglærte er de rige kommuner ved Købehavn: I Dragør Kommune er 3,3 % af de unge uden job og uddannelse, mens tallet er 3,9 % i Frederiksberg Kommune og mellem 3,7–4,3 % i de nordsjællandske kommuner Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm.
København og de andre store bykommuner som Aarhus, Odense og Aalborg har også relativt lave andele på 4,5–4,7 % problem-unge.
Se analysen HER.