Ærøs landmænd har opfyldt lavbundskrav - derfor ikke penge fra nye 33 millioner

Som den eneste kommune i Danmark har Ærø indgået alle aftaler med øens landmænd om at tage de våde jorder ud af drift, de såkaldte lavbunds-arealer. Derfor får Miljøministereits nye pulje på 33 milllioner kr ingen betydning - den tllbydes de kommuner der har været fodslæbende.

Læs mere
Grund til 36 boliger i Marstal til salg for 3 millioner

- Vi har købt grunden for 650.000 kr, men har haft store udgifter til at udvikle arealet, så vi ser gerne, at vi får 3 millioner, så vi ikke taber på projektet, siger daglig leder af Det Ærøske Boligselskab Lars Andersen.

Læs mere
28. maj afgøres fremtiden for 466 Ærø-boliger

Ærøs største boligejer, Det Ærøske Boligselskab, DÆB, skal den 28. maj beslutte, om selskabet og dets 463 boliger på Ærø skal fusioneres ind i et fælles selskab med Svendborgs store almene boligselskaber. Det bliver samtidig et farvel til DÆBs leder Lars Andersen, som vil gå på pension i 2024.

Læs mere
Privat investor vil bygge 36 boliger i Marstal - overtager kuldsejlet projekt

Planerne om at bygge 36 boliger på Ellenet i det sydlige Marstal blev stoppet, da bygherren Det Ærøske Boligselskab, DÆB, ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Nu har en privat investor tilbudt at gennemføre byggeriet.

Læs mere
48 m telemast i Vindeballe

Poul Birk Rasmussen i Vindeballe har truffet aftale med Cibicom om opsætning af en 48  m høj telemast på sin landbrugsejendom. Formålet er at give bedre mobil- og net-dækning. 

Læs mere
Transportminister: Søby Havn får 105 millioner - byg til 150 milioner i gang

Transportminister Thomas Danielsen og Folketinget kommer nu med ekstra 30 millioner til udbygningen af Søby Havn. Det fortalte transportministeren i Folketinget i dag.

Læs mere
Ombygning af Marstal-færge for 30 millioner sættes på pause

Trafikstyrelsen gav Marstal-færgen det største tilskud af alle dieselfærger, der skulle omstilles til el-drift, på 7,5 millioner. Men nu er projektet ikke mere i proces.  

Læs mere
Folketinget dropper Ommel som frilandsby

Folketinget har besluttet at droppe Ommel og 16 andre, som var udvalgt til at blive Frilandsbyer. Tanken var, at landsbyerne skulle få nye muligheder for at udvikle sig, og ikke blive begrænset af de mange snærende regler, som ofte er indført for at styre storbyerne.

Læs mere
Dommen om Netto-grunden i Marstal - se den her

Bådeværftet HCC ved Marstal-færgen er nabo til grunden hvor den nye Netto skal bygges - her har Ejgil Clausen sit oliefirma. Men værftet mente det have en forkøbsret, så den kunne bruge grunden til sine værfts-aktiviteter. Ærø Dagblad bringer her Dommen fra Svendborg Ret.

Læs mere
Ærø får godkendt aluminiumsfærger til Ærøskøbing

Ærø må gerne bygge sine egne 2 færger og Transportministeren har nu også godkendt at de må bygges i aluminium. Begge dele skulle godkendes af Trafikstyrelsen.

Læs mere
Beboere må køre i Ærøskøbing døgnet rundt - gågade kun for turister

Beboere bliver ikke omfattet af køreforbuddet i Ærøskøbing i sommer-månederne. Kommunalbestyrelsen har vedtaget, at køreforbuddet gælder for turister og Ærø-boere, der ikke bor i det indre Ærøskøbing. Deres kørselsforbud er fra 10-23 fra den 24. juni til 31. august.

Læs mere
Marstal-færge får million fra Ærøfærgerne

Der var bred tilslutning i kommunalbestyrelsen til at give de samme afgifter og støtte til kommunens Ærøfærger som til den private Marstal-færge, ÆrøXpressen. Hvor meget af statsstøtten der skulle gå til Marstal-færgen har været et kamp-område siden færgen startede i slutningen af 2019.

Læs mere
Ommel bliver sundhedsby

Ommel ved Marstal er blevet valgt som en af 6 landsbyer i Danmark til at blive Sundhedslandsby, et samarbejde mellem Nordea Fonden, Region Syddanmark og Landdistrikternes Fællesråd.

Læs mere
Ærø Efterskole overlever - bank og kommunalbestyrelse godkender budget

Ærø Efterskole i Vindeballe får lov til at overleve, selvom der ikke er det elevtal, der skal være. Efterskolen har med sin nye ledelse fået skåret i udgifterne, så det tilpasses antal elever.

Læs mere
Sygefravær fordoblet til 10 % - der sættes ind på 15 områder

Sygefraværet i Ældre- og Sundhedsområdet i Ærø Kommune er i de seneste 3 år steget fra 5% til 10 %. En plan med 15 punkter til nedbringelse af sygefraværet skal sættes i værk.

Læs mere
Danmarksrekord: Ærø har flest unge mænd og færrest unge kvinder

Ærø har suverænt flest unge mænd i forhold til unge kvinder i hele landet - der er mere end dobbelt så mange mænd som kvinder mellem 20-29 år. Helt præcist 119 % flere.

Læs mere
Fjernvarme i Søby udskydes til efteråret - 705 millioner i puljen

Fra statens side satses der kraftigt på at udvide fjernvarmen og det gælder også i de mindre samfund. På Ærø er der mulighed for fjernvarme i Søby, for der skal være en større koncentration af boliger, før det giver mening. Inddragelse af flere boliger i Ærøs fjernvarme-områder er også en mulighed.

Læs mere
Ærø: 2 søer og 6 vandløb skal rettes op fra dårlig tilstand

Der skal sættes massivt ind overfor Ærøs vandløb og søer, da de fleste er i dårlig miljømæssig stand. Det fremgår af den nye Spildevandsplen der gælder frem til 2027. 

Læs mere
Vindeballe kro til salg igen - på auktion den 8. maj

Vindeballe Kro midt på Ærø skal sælges igen, efter de nye ejere måtte opgive at få god drift i ejendommen. Kroen skal nu på tvangsauktion den 8. maj. Største kreditor er den Næstved-baserede bilforhandler Torben Drostgaard, der har ejet ejendommen i en lang årrække.

Læs mere
Lovlige og ulovlige tilskud til Marstal-færgen

Kommunalbestyrelsen skal onsdag diskutere om Marstal-færgen ÆrøXpressen skal have et større tilskud - eller om det overhovedet er lovligt at give kommunepenge til det private færgeselskab. 

Læs mere
Ærø: Søger om 6 storm-projekter til 26 millioner

I starten af maj er der deadline for ansøgning om støtte til reparation af de steder på Ærø der blev ramt af stormfloden i oktober. Kommmunen har nu udpeget de 6 projekter der skal fokuseres på.

Læs mere
Marstal Museum overlever

Hvor Marstal Museum ville lukke hvis forslagene i en statlige rapport til en reform af de danske museer blev gennemført, så er der blevet blødt op på kravene for at få statsstøtte.  

Læs mere
2 Teslaer som delebiler på Ærø

De første 2 Teslaer er kommet til Ærø og skal være kernen i den nye delebils-service, som Ø-Power har startet. I spidsen for selskabet er Jim Toft eller Lars Rahbek.

Læs mere
3.816 Ærø-borgere skal have penge tilbage i skat

3.816 borgere på Ærø skal have penge tilbage i skat - i snit er det 5.577 kr, ifølge Skattestyrelsen. 

Læs mere
Marstal og Søby: Nyt tilskud til kystfiskeri - op til 5 millioner

Kystfiskere og havnene i Marstal og Søby kan nu få op op til 80 % i tilskud til bedre fangstredskaber, både, forbedringer af havnene. Der gives op til 5 millioner kr.

Læs mere
650 Ærø-boliger i fare for oversvømmelser - se din egen bolig

På Ærø er 14 % af boliger i fare for vandskader, enten ved direkte oversvømmelse eller stigende grundvand. Det fremgår af en undersøgelse som Boliga har foretaget for TV2.

Læs mere
Staten: Ærøskøbing er udvalgt som Ærøs vigtigste havn

Marstal og Søby er ikke så vigtige i den fremtidige havneudvikling i Danmark. Og ikke mindst hvor der fremover sendes offentlige investeringer. Til gengæld er Ærøskøbing udvalgt, fordi en stor del af godstransporten sendes over Svendborg-motorvejen til Ærøskøbing - og hovedparten af passagerer og biler.

Læs mere
Dom: Ejgil Clausen kan sælge til Netto i Marstal

Svendborg Ret har med sin nye dom gjort det muligt for Ejgil Clausen at sælge sit lejemål i Marstal til Netto. Godt nok afgjorde dommeren, at værftet, som er nabo, havde en forkøbsret, men det er til et gammelt selskab, som ikke længere har lejemålet. 

Læs mere
Færger bliver ikke længere end 70 m - kommunalvalg truer

Selvom det vil være næsten gratis at forlænge de 2 nye Ærøskøbing elfærger fra 70 til 75 m, så fastholdes den korte model. Den lange model ville ellers give bedre drifts-økonomi, fordi bredde-længden vil give bedre fremdrift i vandet. Men kommunens færgeudvalg har på sit april-møde besluttet at fastholde den korte model.

Læs mere
25 sommerhuse i Jørbæk ved Søby får grønt lys

De planlagte 25 sommerhuse ved Søby kan se frem til at få tilladelse til juni, eller senest henover sommeren, ifølge Ærø Dagblads oplysninger. Projektet har været sat på pause, fordi området støjmæssigt lå for tæt på Søby Værft. Kontrolmyndigheden i Svendborg vil nedsætte værftets støj-tilladelse.

Læs mere
91 boliger til salg på Ærø - kraftig stigning efter anmeldelser og politisk uro

Den hårde debat, om folk måtte bruge deres hus på Ærø - og ikke mindst i Ærøskøbing - som fritidsbolig har medført, at 91 huse nu står til salg - det er i top 3 af stigninger i Danmark. Efter Ærø Dagblads oplysninger kommer der først en politisk beslutning om fritids-helårsboliger omkring sommerferien.

Læs mere
Ærø har Danmarksrekord - 41 % søger en erhvervsuddannelse

Der er dobbelt så mange unge der søger ind på erhvervsuddannesler på Ærø som i resten af landet. Det fremgår af Undervisningsministeriets 2024 oversigt over unges valg af uddannelse når de går ud af 9. eller 10. klasse.

Læs mere
Skal Ærøfærgerne sælges - 3 modeller

Ærø Kommune ejer og driver Ærøfærgerne, som sejler med 4 færger fra Søby og Ærøskøbing. Det skal nu besluttes om færgerne skal sælges til fx Molslinjen, der driver flere lokale færger, om det skal sælges til et kommunalt aktieselskab eller blive i kommunens regi som nu.

Læs mere
Mindeord om Jes Jørgensen - Ærøs tidligere børne-ungechef

Mindeord om Jes Jørgensen, der døde den 22. marts. Oplæst ved mindekomsammen i Ommel Forsamlingshus.

Læs mere
Markant fald i besøgende - Ærøskøbing ramt

Der kom 6 % færre gæster og 10 % færre biler til Ærø frem til 1. marts 2024. Det viser nye tal fra Ærøfærgerne, der sejler til Søby og Ærøskøbing.

Læs mere
3 forslag til ombygning af havnen i Ærøskøbing

De 2 nye elfærger skal have en større kaj og mere plads til ventende biler. Derfor er der udarbejdet 3 forslag til ombygning af havnen i Ærøskøbing.

Læs mere
Gratis at forlænge færger til 75 m

Det vil i praksis være næsten gratis at sejle med færger der er 75 m lange i stedet for de 70 m, som blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen. Det vurderer kommunens færgerådgiver, fordi bredde-længe passer bedre for fremdriften.

Læs mere
Nye elfærger: Færgegruppe skal vurdere norsk bilfærge

Ærøs færgegruppe skal til Norge for at se nærmere på el-bilfærgen Ampere, som har været i drift siden 2015. Færgen er lavet af aluminium, som også er planen for de planlagte 2 nye Ærøskøbing-færger. Og det er erfaringerne med denne færgemodel, som skal vurderes.

Læs mere
Ærø får det største færgetilskud - 58 millioner

Ærø er den ø-kommune der får det største færgetilskud på 58 millioner kr, ifølge indenrigsminister Sophie Løhde i et svar til Folketingets Udvalg forLanddistrikter og Øer.

Læs mere
20 millioner kvm udlagt til vindmøller og solparker på Ærø

Når den overordnede kommuneplan for Ærø bliver vedtaget i starten af 2025, så har enhver ejer, der har jord i de udpegede områder til vedvarende energi, ret til at opføre en solpark eller vindmøller, ifølge ministeren for landdistrikter (Læs: Ærø). Lige nu er 20 millioner kvm udpeget.

Læs mere
Ærø: Anmelderi - ikke kun Weiss, Jacob Fuglsang og Birger Kristensen

I de seneste år er det blevet markant mere udbredt med at anmelde folk til kommunen eller folkedomstolen Facebook. På Ærø er der især 3 aktive anmeldere: Kommunalbestyrelsesmedlemmet Jens Weiss, ejeren af cafeen Landbogaarden Jacob Fuglsang og formanden for Byhistorisk Forening Birger Kristensen. Men flere andre deltager.

Læs mere
Besparelser og udskydelser giver godt regnskab for Ærø - 36 millioner

Ærø Kommune har i runde tal 550 millioner at gøre godt med fra skatter, statstilskud og tilskud fra landets rigere kommuner - kaldet udligning. Regnskabet for 2023 viser, at der har været er overskud på driften på 36 millioner - forventningen var kun 23 millioner.

Læs mere
Oprørere vandt i Byhistorisk Forening i Ærøskøbing

Med nød og næppe blev den mangeårige formand for Byhistorisk Forening, Birger Kristensen, valgt til bestyrelsen, mens de 2 øvrige poster gik til en oprørsgruppe. 

Læs mere
Halvt så mange dør tidligt i Tranderup som i Marstal og Ærøskøbing

Risikoen for tidlig død er markant større i Marstal og Ærøskøbing, mens Tranderup er Ærøs sunde område - her er tidlig død markant lavere end ellers på øen og for Danmark generelt.

Læs mere
Stormfloden på Ærø: Skader dækkes ikke, hvis de er betalt

Efter stormfloden i oktober kom der en stats-støttepulje på 121 millioner og mulighed for lån på 325 millioner til 27 kommuner. Men det særlige er, at de skader der var akutte og blev udført straks ikke dækkes af puljen, hvis entreprenørerne sendte regningen i november eller december.

Læs mere
Anlægger 6 søer i Græsvænge

Græsvænge i den vestlige udkant af Marstal bliver beriget med 6 søer på i alt 4.250 kvm.

Læs mere
Ærø skal have 200.000 kvm solparker og 2 vindmøller - eller endnu flere

Der skal udlægges 200.000 kvm solparker rundt på Ærø for at opfylde behovet. Det fremgår af det nye årsregnskab for Ærø kommune. Desuden skal der opføres 2 større vindmøller.

Læs mere
5 vindmølle-områder og 4 solparker udvalgt på Ærø

Ærø kommune har udpeget 5 områder til nye vindmøller og 4 steder til solparker. Med Folketingets nye Klimaaftale om mere energi fra sol og vind på land bliver Ærø kommune forpligtet til at lave en lokalplan der tillader det.

Læs mere
Fyns Amts Avis i dødskamp

Fyns Amts Avis lukker både på Ærø og Langeland. I stedet skal fokus være på Svendborg, fordi der bor de 30-50-årige, som fremover skal være fokus for den sydfynske avis. Samtidig mener avisen, at det er Ærø Dagblads skyld, at kun få læser amtsavisen på øen.

Læs mere
Politi: OK til beboerkørsel i gågader i Ærøskøbing

Forbuddet mod at beboere kan køre ind i Ærøskøbing i dagtimerne i sommerperioden fjernes her i 2024. Det er aftalt med Fyns Politi. 

Læs mere
Udvidelse af solpark i Ærøskøbing vedtaget

Udvidelsen af Ærøskøbing Fjernvarmes område med solpaneler i den østlige del af byen er nu blevet vedtaget i en ny lokalplan. 

Læs mere
Ærøs Ellen-færgehavn bygges om til ny elfærge til 600 passagerer

Ombygningen af havnen Fynshav på Als er gået i gang - det er også her at Søby-færgen Ellen lægger til. Det er entreprenørfirmaet Munck og ejeren Molslinjen, som står for ombygningen, da færgelejet skal ombygges for at give plads til en ny elfærge.

Læs mere
Udvalg: Ærøs nye færger skal være større end planlagt

Færgeudvalget lægger nu op til, at de 2 nye el-færger bliver længere end de knap 70 m, som blev vedtaget i december 2022 af kommunalbestyrelsen. Et kompromis med afgifter og tilskud til Marstal-færgen kan blive muligheden.

Læs mere
Flot udvikling på Ærø - kun 49 kontanthjælpsmodtagere

Der er nu under 50 kontanthjælpsmodtagere på Ærø. Tilbage i 2018 toppede antallet med 146 personer, så antallet er faldet med 2/3. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Læs mere
Voldsomt fald i Ærøs befolkning - nu kun 5.950 - de 9 årsager

Der bor nu kun 5.950 personer på Ærø. Det er et fald på over 2 % siden befolkningstallet toppede for halvandet år siden, hvor der boede 6.080. Til sammenligning ville det betyde et fald i Danmarks befolkning på 120.000 mennesker. For Ærø betyder faldet i befolkningstallet, at statstilskuddet falder med omkring 5 millioner kr.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev