Kommunen: Vi fik ret i Planklagenævnet om boliger i Ærøskøbing

2 klager over Ærø Kommunes forbud mod fritidsbrug af boliger i Ærøskøbing er blevet afvist af Planklagenævnet, fordi det centrale Ærøskøbing ikke er godkendt til boliger ifølge Lokalplanen. Ærø Kommunes vurdering af Planklagenævnets afgørelse kommer her:

Læs mere
Planklagenævnet: Huse i det gamle Ærøskøbing må ikke bruges til bolig

Da de centrale dele af det gamle Ærøskøbing er udlagt til butikker, restauranter og hotel, så betyder det, at husene ikke må bruges hverken til helårsbrug eller feriebrug. Det fremgår af en afgørelse fra Planklagenævnet den 23. november.

Læs mere
Særordning med affald til Ærøskøbing og Marstals gamle huse

I de dele af Ærøskøbing og Marstal hvor det vil være svært at få 240 liters affaldsbeholdere ind bliver der en særordning hvor affald kun skal deles i 8 typer. Og det kan samles i særlige farvede sække.

Læs mere
Ny plan for Søby Havn: Skal stå færdig i 2025

Byggeriet af Søby Havn skal sættes i gang igen efter den første tilbudsrunde måtte aflyses - entreprenører og byggematerialer var blevet for dyre og det var ikke muligt at give en fast pris i et så usikkert marked.

Læs mere
Hver husstand skal betale 1.200 ekstra for skraldespande

For en gennemsnitlig husstand vil prisen stige med 1.200 kr om året når det nye 10-delte skraldesystem starter - der skal betales fra 1. januar og i april kommer systemet i gang i praksis.

Læs mere
Godkender fritidshus i det gamle Ærøskøbing

Den 1. husejer i Ærøskøbing har nu fået godkendelse som fritidshus. Siden september 2020 har kampen mellem teknisk forvaltning og 28 husejere i Ærøskøbing bølget frem og tilbage: Husejerne var blevet anmeldt for ikke at bo hele året i husene.

Læs mere
11.000 affaldsbeholdere står nu på Ærø og skal i brug 1. april

Fra den 1. april skal Ærø-boerne sortere deres affald i 10 forskellige dele. Til formålet er der kommet 11.000 affaldscontainere der kan rumme 240 l, som nu skal ud til Ærøs husstande. De store 370 liters containere kommer til december og 660 liters affaldscontainere leveres til februar.

Læs mere
Magtkamp hos Ærøs Konservative er afgjort

Magtkampen hos Ærøs Konservative er afgjort og det blev traditionalisterne der vandt med Mads Boeberg i spidsen. Den hidtidige formand Peter Frøhlich takker af efter 3 år på formandsposten - som midlertidig formand er indsat Mads Boebergs far, Gregers.

Læs mere
Her er de 67 besparelser på Ærø - største besparelser på færger

Her er en oversigt over de 67 indgreb, som skal redde Ærøs økonomi. Største besparelse kommer fra færgerne med nye og færre afgange og ombytning af færger. Frem til den 2. december kan der kommenteres på besparelserne.

Læs mere
Netto på Ærø vil konkurrere om billig strøm til elbiler

Der skal opsættes 2 elladere ved Netto i Ærøskøbing. De skal konkurrere på prisen med Ærøfondens ladestandere, som står ved tennisbanen i Ærøskøbing og ved feriecentret Marinaen - bare 100 m fra Netto.

Læs mere
Netto: Vi bygger i Marstal eller i Ærøskøbing

- Vi skal enten udvide Netto på havnen i Ærøskøbing eller udvide med en Netto i Marstal, for det går fantastisk godt i Ærøskøbing, siger Carsten Hadsbjerg fra Salling Group, som ejer Netto.

Læs mere
Netto åbner i Marstal i 2025

Netto har købt den 1. ejendom på havnen i Marstal i forberedelserne til at åbne deres supermarked. Oprindeligt var planen, at Netto skulle åbne til næste år, men nu er påsken 2025 det realistiske bud.  

Læs mere
25 opgaver skåret væk og 1 godkendt

Kommunalbestyrelsen har vedtaget at droppe 25 opgaver for 2023, da der ikke er penge i kassen til opgaverne. Kun 1 klima-medarbejder blev vedtaget.

Læs mere
Sælger skolevej for mindst 950.000 - der kan bygges 1.500 kvm

Ærø Kommune udbyder nu Skolevej 11 i det nordlige Marstal. Ejendommen rummer 433 kvm på en 3.000 kvm grund.

Læs mere
De 5 årsager til, at der ikke bygges boliger på Ærø

Der er 5 årsager til at der ikke bygges boliger på Ærø. Ærø Dagblad giver samtidig et bud på hvad der kan gøres.

Læs mere
Natur, mad og kunst skal få 70.000 til at besøge Søbygaard

Fra 1. januar er Ærø Museum fortid på udstillingscentret Søbygaard og i stedet overtager den nye Driftsforeningen Søbygaard stedet. Formålet er at få flere aktiviteter og langt flere gæster til at besøge øens borganlæg. Det nye Søbygaard åbner 1. april.

Læs mere
Marstal Museum taber 200.000 og Ærø Museum 1,4 millioner

3,8 millioner i indtægter og 4 millioner i udgifter - det er budgettet for Marstal Søfartsmuseum for 2023. For det konkurrerende Ærø Museum i Ærøskøbing er resultatet værre: 1,4 millioner i underskud ud af en omsætning på 4,4 millioner.

Læs mere
Det Gamle Værft i Ærøskøbing skæres med 68 % - kritisk situation

Det Gamle Værft i Ærøskøbing skal i 2023 kun bruges i begrænset omfang af kommunen til at hjælpe svage borgere igang. 

Læs mere
1,2 millioner kvm mellem sommerhus-område og Ærøskøbing skal sættes under vand

Det 1,2 millioner kvm område Stokkeby Nor øst for sommerhus-området Borgnæs skal sættes under vand om sommeren for at give plads til flere dyr og planter. Det er planen for 2023.

Læs mere
33.000 sejlere kom til Ærøskøbing og Marstal - og 7.000 til Søby

Sæsonen for de 2 kommunalt-drevne havne Ærøskøbing og Marstal har været rigtig fin med næsten 33.000 sejlere. Det er 4 % mere end i superåret 2021. For Søby er væksten 9 % og i alt kom der 40.000 sejlere til Ærø.

Læs mere
Navigationsskolen i Marstal mangler 50 boliger

Navigationsskolen i Marstal har behov for 50 boliger til unge. Kommunaldirektør Allan Filtenborg har holdt møde med skolen og der efterspørges grunde til ungdomsboliger, gerne som modulbyggerier.

Læs mere
Ærøs huspriser er Danmarks hurtigst voksende med 40 %

Mens huspriserne falder over hele landet, så fortsætter Ærø med de gode takter: Huspriserne er steget med 40 % over de sidste 3 år og alene det sidste år frem til den 1. november er priserne steget med 29 %.

Læs mere
Virksomheder er tilfredse med kommunen og turistchefen

Både Ærø Kommune og Turist- og Erhvervschefen får pæne ord med på vejen, når virksomhederne på Ærø bliver spurgt om erhvervsklimaet på øen. Men der mangler helårs-omsætning (Læs: turisme udenfor højsæson).

Læs mere
Ærø: Halvdelen af stemmerne går til 2 partier

Næsten halvdelen af stemmerne på Ærø er gået til 2 partier: Socialdemokratiet med 30 % og Danmarksdemokraterne med 18 %. Landpartierne (Venstre, Danmarksdemokraterne og Moderaterne) trækker godt på midt og vest-Ærø, mens de ikke har større opbakning i det østlige Ærø med Marstal i centrum - øens traditionele skillelinjer består.

Læs mere
Søby er Ærøs højborg for Danmarksdemokraterne med 23 %

På det vestlige Ærø med hovedbyen Søby fik Socialdemokratiet 27 % af stemmerne, fulgt af Danmarksdemokraterne med 23 %.

Læs mere
Marstal: Socialdemokratisk højborg med 33 %, mens Danmarksdemokraterne fik 12 %

Marstal-området er det mest socialdemokratiske område på Ærø med 33 % af stemmerne, mens det næststørste parti blev Danmarksdemokraterne, der har kommunalbestyrelsesmedlem Bent Juul Sørensen som frontmand.

Læs mere
Ærøskøbing: Over halvdelen stemte på Socialdemokratiet og Danmarksdemokraterne

Over halvdelen af stemmerne på Midt-Ærø med hovedstaden Ærøskøbing gik til Socialdemokratiet og Danmarksdemokraterne med henholdsvis 28 % og 24 %. I alt 708 stemmer.

Læs mere
Internationalt konsortium køber Arnfeldt Hotel for 10 millioner

Den tyske investor Mathias Bösselmann har sammen med dansk-fransk par købt Arnfeldt Hotel i Ærøskøbing for 10 millioner kr.

Læs mere
Dyre cafeteria-køb på færger giver underskud på 5 millioner

Ærøfærgerne køber mad og drikkevarer for 3,2 millioner kr, men har kun 6,4 millioner i indtægter. Men regnet ud fra salgspriserne i cafeteriet burde omsætningen være 16 millioner kr. 

Læs mere
Fund af PFAS-forurening i 5 boringer på Ærø - nye krav fra januar

Ud af de 97 vandboringer i Danmark hvor der er konstateret PFAS-forurening ligger de 5 i Marstal-området. Fra 1. januar kommer der nye regler for drikkevandet i Danmark, hvor der skal måles for PFAS-stoffer - til gengæld forsvinder 9 stoffer fra giftlisten, da de efterhånden er forsvundet.

Læs mere
Erhvervslivet betaler ikke skat på Ærø

Der er åbenbart ikke penge i at drive virksomhed på Ærø, for skattebetalingen fra øens virksomheder er samlet på symbolske 1 million kr. Til sammenligning betaler Ærøs befolkning 264 millioner i skat. Desuden betales der 19 millioner i ejendomsskatter.

Læs mere
Ærøs arbejdsløse skal på arbejde

I 2022 har Ærø oplevet et markant fald i ledigheden både hos dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Faldet i ledigheden hænger sammen med kommunens indsatser og manglen på arbejdskaft på øen.

Læs mere
Ærø: Bruger 1,3 millioner til 12 advokater

Ærø kommune køber specialist-ydelser for 5,2 millioner, heraf 1,3 millioner til advokater. Lidt usædvanligt har kommunen nemlig ikke en intern advokat. Det er en hovedårsag til de mange møgsager som den tekniske afdeling har været involveret i, fordi de tekniske medarbejdere uforvarende kommer til at overtræde love og regler, herunder lokalplaner.

Læs mere
Kulturladen i ny knibe

Den nødlidende Kulturladen ved Rise står i nye problemer efter et løbende toilet har givet en ekstra regning på 65.000 kr. Kommunen er ved at være trætte af de stadig nye problemer for den noget nedslidte hal, for kommunen har allerede givet 10 års henstand med 400.000 kr og samtidig åbnet op for at Kulturladen kan udlejes til kommercielle arrangementer.

Læs mere
Kommunen opfører sig ordentligt - klagere fik ikke medhold

Ærø kommune har administreret socialsager efter reglerne og klagesagerne har vist sig grundløse. 0 % af sagerne krævede genbehandling eller blev ophævet, mens det til sammenligning var 32 % af sagerne på landsplan hvor det skete.  

Læs mere
Justitsministeriet: Ærøskøbing Fonden må ikke overtage grunde og badehuse i Ærøskøbing

Justitsministeriet har afslået at Vilhelm Andersens fondens grunde og penge kan overgå til Ærøskøbing Fonden. Det var den oprindelige plan, men da Ærø Dagblad kiggede ind i fonden viste det sig, at den ikke var registreret og ikke havde lavet regnskaber i årevis. Det gav lidt turbulens.

Læs mere
Vækst i dødsfald og færre fødsler på Ærø

2022 bliver året hvor antallet af døde på Ærø når det højeste tal igennem de sidste 3 år, med 125-130 døde, svarende til 2 % af befolkningen. samtidig falder fødslerne til 22-23 børn. Da tilflytningen nu er aftagende, så ender befolkningstallet med udgangen af i år på omkring 6.020 - det er nogenlunde det samme som da året startede.

Læs mere
31 områder på Ærø skal ændres med ny klimaplan

Ærøs klimaplan er nu blevet godkendt af det C40 netværket, som er et globalt netværk af storbyer, der vil lægge sig i selen for at gøre kloden bæredygtig. Kommuner kan tilslutte sig målsætningerne og Ærø er nu den 4. fynske kommune der har fået godkendt sin 31 punkts klimaplan.

Læs mere
Mærkning af alle havørreder på Ærø fra foråret 2023

Nu starter historiens største mærkningsforsøg af ørreder i Danmark. Fra foråret 2023 vil ALLE udsatte ørred-smolt på Ærø, Fyn og Langeland være mærket. De mærkede fisk skal i fremtiden fanges af lystfiskere og indgå i en dataindsamling, som vil give et klart billede af udsætningernes effekt.

Læs mere
EU giver 3,1 millioner til projekter på Ærø

EUs pulje til lokale projekter på Ærø har givet 3,1 millioner til Foreningen Expedition Kindness, Marstal Camping, Rise Bryggeri, Ejendomsselskabet Ærø, Ambech Ejendomme, Skovfryd Snedkeri, Ærø Efterskole, Ved Roret og Annes Fodpleje.

Læs mere
Giver 750.000 til badebro i Marstal - og 35.000 til spejder-contaner

Badeanstalten Søens Folk på Ærø har fået 750.000 kr. i tilskud til en badebro med udkigstårn, sauna og omklædningsfaciliteter, som skal gøre det attraktivt at dyrke vandfriluftsliv hele året. Giver er Friluftsrådet.

Læs mere
Boliger i Ærøskøbing må bruges til Bed & Breakfast og AirBnB-udlejning

Uroen omkring helårspligt for boliger i det gamle Ærøskøbing fortsætter. Det var planen at få indskrevet pligten i lokalplanen inden nytår, men det er nu udskudt til Planklagenævnet har behandlet en klagesag. Derfor kan der ikke forventes en vedtagelse før til sommer. 

Læs mere
Boligsalget falder 41 % på Ærø

Boligsalget toppede i juli-september med 46 solgte boliger på Ærø, mens der her i 3. kvartal kun blev solgt 27 boliger. Det viser tal fra boligsiden.dk

Læs mere
Pesticider i drikkevandet - Ærø topper med 100 %

Ærø har som den eneste kommune pesticider i 100 % af alle drikkevandsboringer i de sidste 5 år. Halvdelen af boringerne overskrider grænseværdierne.

Læs mere
GEUS: Borgnæs, Vitsø, Kragnæs og Drejet forsvinder

4 områder på Ærø vil blive oversvømmet hvert 1-5 år viser et nyt studie fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser: Det drejer sig om Drejet og  Kragnæs på det østlige Ærø, sommerhusområdet Borgnæs vest for Ærøskøbing og Vitsø-området ved Søby.

Læs mere
Stadig 72 millioner i tilskud selvom storfærger skrottes

Trafikstyrelsens tilskud på 72 millioner til Ærøs 2 nye el-færger bliver ikke sat ned selvom storfærgerne med 80 biler skrottes. For Trafikstyrelsen vil kun give tilskud til samme størrelse færger som de nuværende - en udvidelse måtte Ærø selv betale for.

Læs mere
Stop for udvidelse af Søby Havn - materialer stiger 65-100 %

Her i november skulle vinderen af opgaven med at udbygge Søby Havn udpeges, men i stedet bliver projektet nu stoppet. Årsagen er de voldsomme prisstininger på materialer.

Læs mere
Søby Camping på 9.500 kvm solgt

Sælger af Søby Camping er ejendomsinvestoren Janus Hansen fra Langeskov på Fyn, som i 2013 købte campingpladsen for 325.000 kr. Køberen overtaget pladsen den 1. januar.

Læs mere
Ærøs næststørste investor: Sækmose ejer 32 ejendomme, heraf 24 i Ærøskøbing

Entreprenøren og møbelhandleren Ole Sækmose er Ærøskøbings største investor med 24 ejendomme, men har også 6 ejendomme i Marstal og 2 i Borgnæs.

Læs mere
Ærøs største investor med 3 nye boligkøb i Marstal - har nu 33 ejendomme

Her i starten af oktober er Enighedsstræde 1 i Marstal overtaget for 2.2 millioner, Ny Møllergade 13 er købt for 1,2 millioner og Havnegade 26 for 2,2 millioner kr. 

Læs mere
Søby Vandværk skal betale 1,6 millioner for jord - vandregninger stiger

Søby Vandværk skal betale cirka 1,6 millioner til de landmænd der får inddraget deres jord i de områder hvor der indvindes  drikkevand, BoringsNæreBeskyttelsesOmråder, BNBO. Beboerne på det vestlige Ærø skal samlet betale ekstra 250.000 kr om året. Det forventes, at vandregningen stiger med 3-400 kr årligt per bolig.

Læs mere
Projekt skal genoprette livet omkring Ærø

Det står skidt til under havoverfladen, og det gælder i særdeleshed omkring Ærø og Det Sydfynske Øhav. Derfor er Ærø og de sydfynske og sydjyske kommuner gået sammen om at genoprette livet på havbunden.

Læs mere
7 udvalgt til at stå for køb af 2 nye Ærø-færger til 500 millioner

Der er nu oprettet en styregruppe, der skal stå for planlægning af købet af 2 nye elfærger til 500 millioner. Fra statens side gives der et tilskud på 72 millioner kr. De nye færger skal sejle om 4 år.

Læs mere
Ærødagen nedlægges - tilflyttere deltager ikke i foreninger

Ærødagen har været Ærø-foreningernes udstillingsvindue, som skulle få tilflyttere til at melde sig ind. Men de rige og veluddannede tilflyttere deltager typisk ikke i foreningsliv - det er en trend over hele landet.

Læs mere
Varmepriser stiger med 40 % i Marstal og 0 i Ærøskøbing

Den folkelige modstand der stoppede solvarmeanlægget i Thorup betyder, at det østlige Ærø får markante fjernvarmestigninger, for Marstal og Rise Fjernvarme er afhængig af flis og træpiller, mens Ærøskøbing Fjernvarme klarer sig med halm og sol - hvor priserne er i ro.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev