Kafka: Sommerlyst-projekt i Marstal drukner i bureaukrati

Hotel og restaurant-projektet Sommerlyst  i det nordlige Marstal er nu endt i et Kafkaskt bureuarkrati (Læs: Lige meget hvad du gør, så blvier du blot sendt videre). Sommerlyst var hotel og restaurant, men efterfølgende blev stedet til bolig og heste-område. Og derfor sagde Kystdirektoratet nej til at det igen blev hotel og restaurant.

Læs mere
221 ferielejligheder og boliger ved Ærø Hotel i Marstal

Det succesrige Ærø Hotel i Marstal vil gerne have mulighed for at opføre op til 200 ferielejligheder og 21 boliger uden bopælspligt syd for hotellet ved Egehovedvej i det sydlige Marstal. Lige nu er forslaget i høring frem til 26. august.

Læs mere
Hvis Putin angriber: Ærø har plads til 1/3 af beboerne

Beredskabsstyrelsen har udarbejdet en oversigt over beskyttelsesrum i Danmark, hvis Rusland skulle angribe os. På landsplan er der plads til 3,4 millioner i beskyttelsesrum, mens der på Ærø er plads til knap 2.000 indbyggere - øen har 6.000 indbyggere.

Læs mere
21 % unge på Ærø får ingen uddannelse - ligger i bunden af Danmark

Ærø er med 21 % markant i bunden af Dnamrk, når det handler om unge under 30 år der ikke får nogen uddannelse. I Danmark som gennesnit er det 11 %.  Selv i sammenligning med områder, der opfattes som taber-områder, så har de en langt større uddannelsesfrekvens.

Læs mere
28% af Ærøs helårshuse bruges som fritidsboliger

1.193 helårshuse på Ærø bliver brugt som fritidsboliger. Det svarer til 28 % af alle boliger, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som har målt ud fra hvor mange huse der har beboere med folkeregister-adresse og hvor mange der kun bruger det til fritidsbrug.

Læs mere
Marstal-forsikringsselskab i generationsskifte og med 2 millioner i overskud

Søassurancen i Marstal tjente 2 millioner kr i 2023. Dette på trods af de mange stormflodsskader i oktober 2023.

Læs mere
Ærøs elforbrug dækkes 100 % af sol og vind

Som det fremgår af figuren, så har det i hele 2023 været muligt, at dække hele elforbruget på Ærø med sol og vind.

Læs mere
Badehus på 7 kvm til en halv million

Ærøskøbings 53 badehuse på Vestre Strand er i høj kurs og sælges for store beløb. De ligger direkte på stranden. Nu udbydes badehus nr 39 til salg i en budrunde. Mindsteprisen er 350.000 kr.

Læs mere
Ærøs CO2-udledning falder med 7.000 tons

Udledningen af CO2 på Ærø falder med lidt over 4 % om året viser en status for øens Klimamål per 1. juni 2024.

Læs mere
En familie skal tjene 723.000 for at købe hus på Ærø

Selvom boligpriserne er steget markant på Ærø, især i Ærøskøbing og Marstal, så er det stadig billigt for en familie at købe et hus: Et par med 2 børn skal tjene 723.000 kr for at købe et hus på øen. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Læs mere
Energiforbrug i kommunens bygninger er faldet 8 % på 5 år

Ærø har sat som klimamål, at 15 % af kommunens bygninger skal væres kåret væk i 2025. På de sidste 5 år er det dog kun lykkedes at skære 8 % af energiforbruget.

Læs mere
500 oliefyr på Ærø skal afskaffes - i 2025 skal der kun være 300 tilbage

Der skal i 2025 kun være 300 oliefyr tilbage på Ærø, hvis øens Klimamål skal opfyldes. Lige nu er der 500 oliefyr tilbage. 

Læs mere
4-dages arbejdsuge skal trække folk til Ærø

Ærø har svært ved at tiltrække arbejdskraft, da det samtidig i praksis kræver, at man flytter til øen. Derfor gør tankerne om 4-dages uge sit indtog, da ansatte i kommunen vil kunne rejse ind mandag morgen og rejse hjem torsdag aften - og så holde lang weekend.

Læs mere
11 % af Ærøs unge er arbejdsløse

11 % af Ærøs unge er ikke i uddannelse eller arbejde, det er lidt mere end landsgennemsnittet på 9 %. Det viser en analyse fra Danmarks Statistik.

Læs mere
Færger: Heide er inhabil, Blom Thomas er habil

Når kommunalbestyrelsen skal tage beslutninger om Ærøs 5 færger, så kommer spørgsmålet altid op om hvilke medlemmer der er inhabile og hvem der er habile. Der er 2 medlemmer, der er i farezonen: Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas.

Læs mere
Staten afviser klage over Netto-byggeri på havnen i Marstal

Statens øverste myndighed for klager over byudvikling, Planklagenævnet, giver kommunen medhold i planerne om byudvikling ned til færgelejet i Marstal. Dermed er der (næsten) grønt lys for Nettos byggeplaner.

Læs mere
Svendborg har ikke godkendt Ærøfærgernes udlevering af person-oplysninger

For at kontrollere om husejere vitterligt bor på øen har Ærø Kommune fået udleveret oplysninger om hvornår de sejler til og fra øen. Ifølge de kommunalt-ejede Ærøfærgerne bliver deres oplysninger kun brugt til statistik mv., men er alligevel blevet udleveret til kontrol i kommunen. 

Læs mere
Beslutning om de 2 nye elfærger kommer først i 2025

- Først i 2025 hvor færger og havne har været i udbud, og den faktiske pris kendes, træffes der endelig beslutning om den videre proces (Læs: Skal vi købe), siger Thomas Johannes Norrild, som er direktør for det kommunele Ærøfærgerne, der skal stå for de 2 færger der skal sejle mellem Ærøskøbing og Svendborg.

Læs mere
30 millioner ekstra til Søby Havn - får 105 millioner

Med et ekstra tilskud på 30 millioner fra et bredt flertal i Folketinget kan havneudvidelsen af Søby Havn nu komme videre.

Læs mere
Søby Værft tjener penge - og har 130 ansatte

Tilbage i 2020 stod Søby Værft med en ganske lille egenkapital på 15 millioner - det er ikke meget for et skibsværft - og underskud var det normale. Så kom Tejs Beltov til som direktør i 2021, og siden er det gået frem - overskud afløser overskud og egenkapitalen er nu på 34 millioner.

Læs mere
295 ældre på Ærø skal have faste teams - 5 % af befolkningen

Ærø og 24 andre kommuner har arbejdet med faste teams der besøger de ældre der skal have hjælp hjemme. På Ærø er det 295 personer, altså 5 % af øens befolkning. På Ærø er der 2 teams med 6 SOSU-hjælpere, en SOSU-assistent, 1 rehabiliteringsterapeut og tilknyttet 1 diætist og 2 sygeplejersker.

Læs mere
Kun 1 sag skal gå om på Ærø

Der har været 3 klager over Ærøs afgørelser på socialområdet, men kun 1 har fået delvist medhold, så behandlingen nu skal gå om. Det giver dog en voldsom procentsats - 33 % af øens sager skal gå om - så det giver et fortegnet billede i de små ø-kommuner.

Læs mere
Faste teams skal komme til de ældre på Ærø - nyt tilskud på 700.000

Ærø får 700.000 kr til omstilling til faste teams i ældreplejen. Det er et led i ældrereformen og på landsplan uddeles der 376 millioner kr. 

Læs mere
Færre huse til salg på Ærø - 79 kan købes

Der er 7 % færre huse til salg her i juli end der var i juni måned. Og det er et af landets største fald i udbuddet af boliger. De øvrige ø-kommuner har lidt flere eller status quo. 

Læs mere
Færgedirektør søges til 120 medarbejdere på Ærø

Den 1. oktober skal den nye færgedirektør for det kommunalt-ejede Ærøfærgerne tiltræde. For øjeblikket er stillingen slået op. Færgedirektøren får ansvaret for Ærøs største byggeri til dato med nybyg af 2 nye elektrificerede færger (E-ferry Twins).

Læs mere
Ærøs eneste forlystelsespark lukker

Den lille forlystelsespark Skipper Park i Marstal vil ikke åbne her i sommer. Det sker i protest mod kommunen, fordi der igen er kommet afslag på at opføre et fyrtårn på 12,5 m.Det skulle fungere som udsigtstårn og dels have en rutschebane.

Læs mere
Ærøs nye skove skal ligge ved Marstal, Rise og Søby

Der skal plantes 2.500 millioner kvm ny skov i Danmark, ifølge den nye miljøplan, som 3-partsforhandlingerne er nået frem til. På Ærø er der udpeget 3 områder hvor det vil være bedst at plante skov: Marstal, Rise og Søby. 

Læs mere
Transportminister: Marstal-færgen skulle have været i udbud - måske

Transportminister Thomas Danielsen vurderer at færgefarten mellem Marstal og Rudkøbing skulle have været i udbud, såfremt færgen får støtte fra kommunen. Det fremgår af et svar til Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer.

Læs mere
Transportminister: Ærø kommune skal ikke sende sine 4 færger i udbud

Ærøs 4 kommunale færger skal ikke sendes i udbud, siger transportminister Thomas Danielsen. Spørgsmålet er blevet rejst i forbindelse med slagsmålet om tilskud til den private Marstal-Rudkøbing-færge ÆrøXpressen.

Læs mere
Ærø Museum renoveres for 2 millioner

Ærø Museum i Ærøskøbing skal nu have renoveret sin udstillingsbygning for 2 millioner kr. Svendborg Museum overtog museet per 1. januar og på den måde er der kommet flere muskler bag museet. Fusionen kaldes Museum Sydfyn.

Læs mere
Ærø: Trygge og naturmennesker - naboskab halter lidt

Realdania og Bolius har udgivet den årlige undersøgelse ’Danskerne i det byggede miljø’, hvor over 7.000 danskere har svaret på spørgsmål om deres bolig og livskvalitet. I undersøgelsen er der flere steder hvor Ærø ligger i top.

Læs mere
Transportminister skal se om Ærøs færgemodel er lovlig

Transportminister Thomas Danielsen skal nu ind i sagen omkring Ærøs 4 kommunale færger og den private Marstal-færge ÆrøXpressen. Der er uenighed om, hvor stor en del af statstilskuddene til færgedrift der skal gå til Marstal-færgen - og om det overhovedet er lovligt at give støtte til et privat rederi, uden ruten har været i EU-udbud. 

Læs mere
Marstal Museum udvides ned i havnen - åbner 18. juni

Søfartsmuseet i Marstal vil udvikle et større område i havnen, som skal være en blanding af arbejdende værksted og udstilling. Den 18. juni kl 15 er der åbning af den første fase på Eriksens Plads.

Læs mere
1.246 Ærø-husejere får 26.000 kr tilbage

Vurderingsstyrelsen har nu sendt tilbgebetalings-forslag ud til 1/3 af Ærøs husejere. De skal i snit have 26.000 kr tilbage fordi de har betalt for meget i ejendomsskat siden 2011. Samlet kommer der i løbet af 2024-25 omkring 100 millioner tilbage til husejerne på Ærø.

Læs mere
Ærø Kommune: Vi overvåger ikke de rejsende på Ærøfærgerne

Kommunaldirektør Allan Krogh Filtenborg tilbageviser, at Ærø Kommune overvåger rejsende på de 4 kommunale færger. Kun i ganske få tilfælde er der indhentet oplysninger. Det vurderer kommunaldirektøren er tilladt, da færgerne ejes af kommunen.  

Læs mere
Advokat: Horten har ikke ret om Marstal-færgens tilskud

På baggrund af et notat fra advokatfirmaet Horten, har kommunen besluttet at opsige tilskudsaftalen med Marstal-færgen ÆrøXpressen. Her stod der, at aftalen var ulovlig fordi færgefarten Marstal-Rudkøbing ikke havde været i EU-udbud. Men nu modsiger et notat fra advokatfirmaet DreistStorgaard Advokater denne udlægning.

Læs mere
Rambøll: Skal lave plan for biler og cykler på Ærø

Det blev ingeniørfirmaet Rambøll som vandt opgaven om en trafiksikkerhedsplan for Ærø, hvor der skal komme løsninger for især trafikken i landsbyerne. 4 firmaer havde budt ind på opgaven.  

Læs mere
Fritidshuse bliver tilladt i Ærøskøbing - flexboliger indføres

Den langvarige strid om huse i Ærøskøbing, der bliver brugt som fritidsbolig, skal nu løses ved, at der bliver indført en fleksboligordning. Den kommer dog med begrænsninger. Ærø Dagblad gengiver her den nye plan.

Læs mere
De 2 nye færger flytter over til Netto

Det er planen at de 2 nye elfærger kommer til at lægge til foran Netto på et areal der er bygget ud i havnen. Der ahr været 3 scenarier i spil, men Ærøfærgerne og Tekniks forvaltning peger på den største, da den skaber bedre trafikafvikling og bedre byfunktioner ovre mod den gamle havn. 

Læs mere
Ærø: Danmarksdemokraterne vandt fulgt af SF og Socialdemokratiet

Ærø er fyldt med løsgængere og lokallister, men i fraværet af dem til EU-valget, blev Danmarksdemokraterne størst, fulgt af SF og Socialdemokratiet.

Læs mere
Skurkrigen i Ærøskøbing skal afløses af ny lokalplan

Den 10. juni skal udvalget for det gamle Ærøskøbing behandle et tillæg til Lokalplanen, som vil forbyde eller stærkt begrænse nye skure. Det kommer på baggrund af sagen om et nyt skur på Jomfruvejen, hvor det viste sig, at der ikke var regler for skure i det gamle Ærøskøbing.

Læs mere
Kampen om fyrtårnet og Skipper Park - lukker den

Den lille forlystesespark Skipper Park i Marstal har igen fået afslag på at opføre et fyrtårn på 12,5, som dels vil fungere som udsigtstårn og dels have en rutschebane. Ejerfamilien Nørgaard føler at kommunens tekniske udvalg er imod parken generelt og specifikt familien, som har en række primært turistrettede aktiviteter i Marstal.

Læs mere
EU giver 80 millioner til naturprojekter på Ærø og Fyn

Der er nu indsamlet 123 millioner kr til at udvikle naturområder på Ærø, Langeland og Fyn. EU er netop kommet med 80 millioner kr.

Læs mere
Høring: Turister skal kunne overnatte på Ærø - 300 nye ferieboliger

Turister der overnatter lægger 3 gange så mange penge på Ærø, som den store mængde turister der rejser til og fra samme dag. Det skal en række nye projekter afhjælpe fremgår det af turisme-delen i den nye Kommuneplan 2025-2037. Den skal nu i høring.

Læs mere
Revisor: Ærø Kommune har god pengekasse

Ærø Kommune tjener flere penge end forventet. Der er rosende ord fra revisionsfirmaet BDO, der har kontrolleret kommunens regnskab. 

Læs mere
Ærø Park og Vej: Nedlægges helt, delvist eller ikke - kun toiletrens

På Ærø er vedligeholdelsen af veje, parker, toiletter osv lagt i det kommunale Park & Vej, som beskæftiger 15 personer. Kommunalbestyrelsen har nu fået et notat om fordele og ulemper ved en udlicitering af opgaverne helt eller delvist.

Læs mere
Testanlæg for solceller i Rise

Ærø Borgerenergifællesskab har indgået en aftale med Rise Fjernvarme om et mindre testanlæg med solceller, som borgere og virksomheder kan investere i.

Læs mere
Nye solvarme-parker og vindmøller på vej på Ærø

Ærø Energi- og Miljøkontor undersøger i øjeblikket, hvad mulighederne er for opsætning af nye vindmøller og solvarmeparker på Ærø.

Læs mere
Anmeldelser af fritid: 9 sider med husejere på Ærø skal kontrolleres

9 sider med navne på husejere på Ærø  - ejerne skal nu undersøges for om de bruger deres hus som fritidsbolig. Det fremgår af en aktindsigt som Ærø Dagblad har fået stillet til rådighed. Der er 50 sider med anmeldelser. 

Læs mere
Får 600.000 i erstatning for snyd med udbud

Den nu tidligere vogmand Poul Düring Petersen får 600.000 kr i erstatning, fordi 3 store busselskaber fuskede med udbudsmaterialet, så det passede bestemte samarbejdspartnere. Det har Retten i Svendborg afgjort den 31. maj.

Læs mere
Færger videregiver husejeres billetkøb til Ærø Kommune

Ærøfærgerne vidergiver oplysninger om billetkøb til kommunen om rejsende er tit eller sjældent på øen. Altså om de benytter derses hus til helårs- eller fritidsbrug. Det fremgår af sagsakter, som er blevet tilsendt Ærø Dagblad.

Læs mere
466 boliger på Ærø flytter til Sydfyns Almene Boliger

Det Ærøske Boligselskab bliver fra 1. januar opløst som selvstændigt boligeselskab og vil fremover blive en del af Sydfyns Almene Boliger. 

Læs mere
Marstal-færge skal betale ulovlig støtte tilbage

Ifølge advokatfirmaet Horten, som har undersøgt de tilskud, som Marstalfærgen ÆrøXpressen har fået fra kommunen, så er tilskuddene ikke lovlige. Hvis det er korrekt, så skal Marstalfærgen betale de udbetalte millioner tilbage.

Læs mere
Kommunen opsiger aftale med Marstal-færgen

De statstilskud som Ærø kommune sender videre til den privat-ejede Marstal-færge, skulle have været i udbud, så alle kunne byde ind på færgefarten mellem Marstal og Rudkøbing. Det skriver advokatfirmaet Horten i et notat.

Læs mere
Få vores ugentlige nyhedsbrev